Umeå kommuns budget för 2020 – kommer det plötsligt att saknas 64 miljoner kr?

IMG_6828-500x500

Med anledning av statsministerns besked om att Socialdemokraterna vill driva igenom förändringar i kostnadsutjämningen redan från 1 januari 2020, så lyfter jag den frågan till kommunfullmäktige. Enligt förslaget så kommer Umeå kommun att tappa 64 miljoner kr. Umeå kommuns budget för 2020 är ju redan antagen. Hur ska vi hantera att det eventuellt kommer saknas motsvarande halva fritidsnämndens budget när vi går in i det nya året?

 

Fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

Vad händer med Umeå kommuns budget för 2020?

Statsminister Stefan Löfven har gett besked om att S/MP-regeringen vill driva igenom tidigare aviserade förändringar i det kommunala kostnadsutjämningssystemet, och att dessa ska träda i kraft redan den 1 januari 2020.

Om förslaget går igenom i riksdagen utan förändringar innebär det att Umeå kommun tappar 64 miljoner kr. Det har i remissförslaget nämnts att förändringarna – för de kommuner och regioner som drabbas negativt – ska slå igenom fullt ut efter två år. Men det är oklart i dagsläget.

Hur ska detta hanteras rent praktiskt? Umeå kommun riskerar plötsligt att sakna 64 miljoner kr i budget för 2020, om riksdagen röstar igenom detta.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

 1. Om riksdagen beslutar att genomföra förändringen av kostnadsutjämningen – bedömer du att den redan antagna budgeten för Umeå kommun år 2020 behöva lyftas till kommunfullmäktige för ett förnyat ställningstagande innan årsskiftet?

 

Umeå 2019-08-22

Anders Ågren, Kommunalråd (M)

3 kommentarer

  1. Erik

    Apropå kostnadsutjämning; varför ska jag vara med och finansiera höginkomsttagare i Dorotea eller Malmö för den delen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.