Kraftsamla för att öka tryggheten och bekämpa sexualbrotten

Bilden kan innehålla: text, utomhus och natur

Från vk.se: Misstänkt våldtäkt i Rådhusparken i Umeå. Polisen efterfrågar tips från allmänheten. Har du iakttagelser – ring Polisen på telefonnummer 114 14.

Under senare år har sexualbrotten ökat kraftigt i Umeå. Sedan år 2012 har antalet anmälda våldtäkter fördubblats, och antalet sexuella ofredanden har nästan fördubblats. Mellan år 2017 och 2018 ökade antalet anmälda våldtäkter i Umeå med 32 procent. Detta enligt statistiken från Brå.

Det är en fruktansvärd utveckling. Kvinnor i Umeå ska inte behöva oroa sig för att bli utsatta för våldtäkter, sexuella ofredanden eller annat. Utvecklingen går sedan flera år åt helt fel håll. Samtidigt som våldtäkter och sexuella ofredanden kraftigt ökar, så är oron bland unga kvinnor utbredd i Umeå. Enligt senaste Unga-enkäten som nyligen presenterades av Umeå kommun så uppger 41 procent – 4 av 10 – unga tjejer i åldern 13-18 år att det är otrygga när de går hem ensamma på kvällarna i Umeå.

Polisen och Umeå kommun måste gemensamt kraftsamla för att öka tryggheten och minska sexualbrotten.

En kommentar

  1. Caanita

    Jag håller helt med dig om att det behövs en kraftsamling för att öka tryggheten på gator och torg.
    Men, föräldrar, skolan, föreningslivet osv. måste också informera om att även om man ”ska” kunna gå och känna sig trygg överallt, så är det inte så i verkligheten. Det kan inte bara vara samhället som ska se till att tryggheten finns överallt, den enskilde individen måste också förstå/inse det egna ansvaret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.