Bra av VK:s Petter Bergner om Umeås problem med kriminalitet! Och vikten av att lyfta trygghetsfrågorna högt på agendan.

 

Petter Bergner på VK:s ledarsida har idag en mycket läsvärd krönika införd. Äntligen är det någon utöver oss moderater som lyfter frågan om den ökande kriminaliteten i Umeå, och den oro och otrygghet den medför.

Krönikan behandlar den grova kriminaliteten i Umeå, och man får säga att det är en tydlig positionsförflyttning för VK:s ledarsida i denna fråga. Bergner tar upp en rad kända skjutningar och andra brottsliga händelser under sista tiden i Umeå.

Utdrag:

” Ingen bör finna sig i upprepade skjutningar. Här handlar det om att stå upp för invånarna i de utsatta stadsdelarna, för människor som förtjänar en lika lugn och trygg bostadsmiljö som alla andra. Gör det för barnet som hoppades att knarket skulle vara slime. Gör det för grannarna som hör skotten och undrar varför de ska behöva uppleva sådant i det Umeå de älskar. Gör det för mamman som kämpar desperat för att hålla grabben borta från dåligt sällskap.

Man kan också fundera över om omskrivningen ”de nordöstra stadsdelarna”, som används för att inte stigmatisera Ersboda, är så lyckad. Om det nu är bestämda delar av Umeå som insatserna i huvudsak riktas mot, kanske det kan det vara lika bra att rakt ut säga Ersboda, Mariehem och Ålidhem. Jag tror att det skulle uppfattas som rakare och mindre nervöst tassande.

Moderaterna är redan synnerligen aktiva och för närvarande äger partiet formligen frågan i den lokala debatten, men var är exempelvis vänstern – som är är urstark på både Ålidhem och Östra Ersboda? Viljan att värna bilden av Ersboda, eller av Umeå i stort, får inte stå i vägen för lösningsorienterade politiska samtal. Det borde finnas utrymme för fler röster än M. Är de socialliberala svaren exempelvis nog skarpa och kända?

 Ledarsidan har väl ingen anledning att slå sig för bröstet i sammanhanget, men frågan om att värna trygghet och säkerhet i Umeå förtjänar att ligga högt upp på agendan nu och framöver. Låt oss hålla den där och göra bättre ifrån oss som samhälle.”

 

Äntligen fler som faktiskt vågar tala och skriva om de problem som blir uppenbara för alltfler i vår kommun!

Bara förra året gick samma ledarsida till angrepp på mig och Moderaterna för att vi svartmålade och spred oro bland umeåborna via bl.a. sociala medier. Ungefär samma kritik som vi fick från andra politiska företrädare. Trots att vi bara upprepade kända fakta, och saker som redan hade varit uppe till diskussion i kommunfullmäktige och UmeBrå!

Men all heder till ledarskribenten Petter Bergner för att han nu ödmjukt berör detta, och faktiskt visar att tidningen har ändrat uppfattning i denna fråga. Tänk om fler vågade agera på samma sätt!

Och visst kan man ställa sig samma fråga. Var är de övriga? Det borde finnas fler röster än Moderaterna i denna fråga i Umeå.

 

3 kommentarer

 1. QA

  Påminn mig, vad vill ni göra för att förbättra situationen, förutom hårdare straff som ju alltid dyker upp. Vilka proaktiva tidiga åtgärder vill ni gåra, vill ni jobba med skolorna, hjälper eller stjälper det fria skolvalet arbetet, dvs segregerar det ytterligare?
  Vilka är era stora punkter ni vill jobba med?

 2. QA

  Hej! Hur är det, vad har ni förslag på åtgärder för att fixa detta på sikt (förutom ert uppenbara, hårdare straff, som inte kan vara det enda svaret på denna fråga)

 3. Olle

  Nu när vi fått en arbetsplatsolycka med dödlig utgång i Umeå. Kommer du blogga och kräva vikten av trygghet på arbetsplatsen med? Eller är det att bita den hand som föder dig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.