Umeå behöver en politisk högersväng!

umeåhögersväng

Nedanstående debattartikel är publicerad i lördagens VK.

Umeå behöver en politisk högersväng!

VK har publicerat en granskning av de höga kostnaderna för Umeå kommuns verksamheter, och varför pengarna inte verkar räcka till. Det är bra att detta uppmärksammas! Moderaterna i Umeå lyfter ständigt upp det här, men vi talar tyvärr för döva öron i fullmäktige. Umeåborna är förlorarna, när man har valda politiker som inte förmår att hushålla med skattebetalarnas pengar.

Trots en absurt hög kommunalskatt verkar pengarna aldrig räcka till för Socialdemokraterna i Umeå. Trots att umeåborna i stort sett är mest beskattade av alla kommuninvånare i vårt land – två kr högre kommunalskatt motsvarar 600 miljoner kr mer i verksamheterna per år, än andra kommuner i Sverige. Till detta nettointäkter från vattenkraften på ca 150 miljoner kr per år.

Umeå kommuns politiker har alltså 750 miljoner kr mer per år, som man satsar i de olika verksamheterna. Trots detta, så får vi rapporter om dåliga arbetsvillkor, hög sjukfrånvaro inom vissa områden och svårigheter att klara budgeten. Trots betydligt mer pengar på totalen, så blir resultatet bl.a. dålig arbetsmiljö inom äldreomsorgen och skolan.

Ja, någonting är fel inom Umeå kommun. Men det är verkligen inte avsaknad av ekonomiska resurser totalt sett, utan det är hur pengarna används. Socialdemokraterna har styrt i Umeå sedan 1994, ibland i samarbete med V eller MP. Häri ligger också mycket av problemet.

Umeå kommun behöver en tydlig borgerlig politik! Som klarar av att prioritera och göra de nödvändiga avvägandena. Som klarar av att hushålla med skattebetalarnas pengar. Som finansierar de reformer och satsningar som man tar beslut om.

Idag råder en fullständig brist på respekt för skattebetalarnas pengar. Det finns t.o.m. partier i Umeå som vid budgetfullmäktige ville höja kommunalskatten ännu mer. 750 miljoner kr mer per år än andra kommuner räcker inte för dem – dessa partier anser sig behöva ännu mer för att kunna erbjuda samma välfärd som landets övriga kommuner.

Om höga kommunalskatter hade varit lösningen på problem inom välfärden – ja, då hade vi inte haft några välfärdsproblem här. För Umeå är värst i klassen. Det är ju inte bara borgerligt styrda kommuner i södra Sverige som har betydligt lägre kommunalskatt. Det är ju alla jämförbara kommuner i landet, som har lägre kommunalskatt än Umeå. Av de 20 största städerna, så har alla lägre skatt än Umeå, och 12 av dessa är alltså S-styrda.

I SKR:s Öppna jämförelser 2018 gällande vård och omsorg för äldre – ligger Umeå kommun på plats 157 av 252 kommuner när det kommer till bemötande, förtroende och trygghet i särskilt boende. Plats 108 av 244 när det kommer till boendemiljö i särskilt boende och plats 127 av 290 när det kommer till särskilt boende i sin helhet. Det duger naturligtvis inte.

I SKR:s Öppna jämförelser (2017) när det gällde studieresultaten i årskurs 9, så hamnade vi på plats 110 av landets kommuner, när det gäller det s.k. sammanvägda studieresultatet. Det var senaste gången man uppdaterade rankingen. Förhoppningsvis kommer det snart en ny.

Det är bara att välja vilken kommun ni vill av de 20 största i landet. Alla har lägre skatt än Umeå. Då är frågan – har alla dessa kommuner sämre välfärd än Umeå kommun? Nej, bevisligen inte. Det handlar om det politiska ledarskapet, tydliga eller otydliga mål, det handlar om organisation, förtroende och tillit till personalen.

Moderaterna var det enda parti i Umeå som vid senaste budgetfullmäktige såg möjligheten att genom andra prioriteringar sänka kommunalskatten, samtidigt som vi ökade ramarna mer än S/MP till för- och grundskolenämnden samt äldrenämnden. M värnar kärnverksamheten: vi satsar mer pengar till äldreomsorgen och grundskolan. Vi prioriterar en skola som levererar goda kunskapsresultat, en värdig äldreomsorg med hög kvalitet.

Men det gäller därför att kunna prioritera. I Moderaternas budgetförslag minskade vi ramarna jämfört med S/MP-budgeten till kulturnämnden, tekniska nämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, individ- och familjenämnden och kommunstyrelsen. I Moderaternas förslag till budget för år 2020 ville vi sänka kommunalskatten med 20 öre. Även efter vår skattesänkning, skulle Umeå kommun ligga 180 öre högre än rikssnittet för landets kommuner. Ambitionen måste vara att successivt fortsätta sänka skatten under mandatperioden.

Vi vill minska kulturens område tydligt: Kvinnohistoriskt museum, minskning av bidrag till konst- och kulturföreningar, festivalbidrag, UFH, Guitars. Vi vill öka kontrollerna vid ansökan om utbetalningar av försörjningsstöd, genom hembesök, likt man gjort i andra delar av landet. Försörjningsstödet har minskat med över 20 procent, där man börjat med detta.

Vi föreslog att dra i handbromsen för det misslyckade införandet av heltid för alla. Ett beslut som varit helt ofinansierat, men som leder till merkostnader varje år på ca 50 miljoner kr. Som dessutom leder till sämre arbetsmiljö: ökad helgtjänstgöring, fler delade turer. Detta har också lett till att man har anställd personal, som saknar arbetsuppgifter under delar av dagen.

Likaså föreslår M att kommunen tar bort målet om max 30 anställda per chef. Det är en lovvärd ny ambition, men det innebär merkostnader för år 2020 på 16 miljoner kr. Pengar som inte heller är budgeterade!

Umeå behöver mer av borgerlig politik. Umeå behöver politiker och partier som har förmågan att prioritera. Som förmår dämpa kostnadsutvecklingen och hushålla med skattebetalarnas pengar. Umeå behöver en politisk högersväng.

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M. Umeå

3 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Hej

    Ett par frågor. Blir kommunens ekonomi ättre om man sänker skatten?

    Sen finns det ingen jämförbar kommun i hela Sverige, ja, i hela Europa som går att jämföras med Umeå.

    Nämn någon kommun, som betalar pengar för agera rederi utan någon kunskap och som dessutom bara ger arbetstillfällen och skatteinkomster till Finland?

    Nej, tror inte du är rakryggad att ta in denna kommentar, och än mindre svara på det för du sitter ju med en högt arvoderad tjänst, utan ansvar

  2. Brorson

    Jag vet inte hur finansminister Magdalena Andersson tänker. Men jag vet hur jag hade tänkt om jag varit finansminister. Jag hade fört i stort sett samma politik som hon. Med samma motiveringar som hon eller med andra motiveringar, vet jag alltså inte. Jag hade insett att staten och kommunerna är som kommunicerande kärl och att staten helt enkelt inte kunnat ta över kommunernas utgifter utan risk att vi fått en grekisk situation. Att statsbankrutt för Sverige hade varit mycket värre än ”konkurs” för ett antal glesbefolkade kommuner huvudsakligen i norra Sverige.

    Jag vet förstås att kommuner inte kan göra konkurs, men jag hade kanske öppnat ”kommunakuten” för de utan deras egen skuld därtill hårdast drabbade kommunerna i stället för att gå in med stora stödpaket till kommuner som Umeå. Jag hade sett att det finns utrymme för skattehöjningar i de flesta kommuner i den storleksordningen, jämfört med utdebiteringen i de verkliga högskattekommunerna. Jag hade sett att dessa kommuner, inklusive Umeå, har dragit på sig onödiga utgifter. Jag hade alltså inte riskerat en statsbankrutt för att rädda ett antal kommunalråd ur deras självförvållade knipa ens om de varit mina egna partikamrater.

    Mitt beska besked till de kommunerna hade alltså varit ”Sanera ekonomin eller höj skatten!” Det senare alternativet hade förstås inte funnits för Umeå, vars styrande politiker verkar ha tänkt ”Våra kommuninvånare flyttar nog inte söderut, lldet är för långt om de vill ha kvar jobbet i Umeå, ens om vi har lika hög skatt som de hårdast drabbade kommunerna i länets inland. Umeå jämför sig alltså inte med jämförbara kommuner i resten av landet, utan med de hårdast drabbade kommunerna i närheten, typ ”kan de ha så hög skatt, så kan vi”.

    Om jag hade varit socialdemokratisk finansminister med ansvar för hela landet, hade jag förstås inte sagt öppet att Moderaterna i Umeå har rätt. Men jag hade kanske tänkt så. Sett utifrån är det helt obegripligt att Umeå har en nästan lika hög kommunalskatt som landets hårdast drabbade glesbygdskommuner. Men det är inte ovanligt att S-politiker inte kan skilja mellan underskott och investeringar som i bästa fall (!) ger vinst på sikt.

    Om jag hade varit finansminister hade jag inte accepterat Uneås försök att åka snålskjuts på den statliga hjälp, som de hårdast drabbade kriskommunerna kan behöva. Umeå-sossarnas anspråk på statliga hjälpinsatser är djupt osolidariskt med de verkligt hjälpbehövande. ”Solidaritet” är ett av socialdemokratins bortglömda honnörsord. Det som Moderaterna i Umeå förespråkar är lika mycket vänstersväng som högersväng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.