7,6 miljoner kr till nya kulturprojektet UMECHAOS? Moderaterna röstade nej.

Igår beslutade en politisk majoritet i kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott i Umeå beslutat ställa sig bakom att medfinansiera ett nytt omfattande kulturprojekt som ska pågå i fyra år. Återstår att se om projektet vinner bifall på EU-nivå.

Jag röstade, för Moderaternas räkning, NEJ till detta förslag.

Vi har även från M röstat nej tidigare när ärendet var uppe i kulturnämnden.

Umeå kommun satsar redan överlägset mest i hela Sverige av skattebetalarnas pengar på kultursektorn, men det räcker alltså inte. Nu ska man gå in i nya omfattande projekt. Detta i ett mycket ekonomiskt ansträngt läge, med pågående Coronapandemi och risken av långvariga ekonomiska utmaningar för de kommande åren.

Umeå kommun har nu för avsikt att gå in med medfinansiering på 7,6 miljoner kr i projektet ”UMECHAOS” (Understanding and Motivating Engagement in Culture and cultural Heritage through Alternative Organisation of Society).

Vad ska då dessa skattemiljoner användas till?

Jo.

Projektet UMECHAOS har enligt tjänsteskrivelsen som mål ”att testa och utvärdera en ny organisation/styrmodell för att förstå och motivera kulturellt deltagande bland invånare och företag. Projektet ska testa nya metoder och aktiviteter som öppnar för nytt medborgarengagemang och investeringar i kultur och kulturarv.”

Medlen kommer att användas till bl.a. fler, nya och oförmodade platser för kulturevenemang och offentliga aktiviteter, seminarier och workshops för att uppmuntra medborgarinflytande i olika stadsutvecklingsprojekt m.m. Total budget för projektet om det beviljas är ca 51 miljoner kr. Umeå kommuns medfinansiering är på 7,6 miljoner kr.

Detta är inte rätt sätt att prioritera umeåbornas skattepengar!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.