Efterlängtat besked gällande norska gränsen!

Mycket efterlängtade och glädjande nyheter! I går meddelade Norges utrikesdepartement att gränsen till Västerbotten kommer öppna natten mellan fredag och lördag. På grund av coronaviruset stängdes ju gränsen mellan Norge och Sverige i mitten på mars.

Nu förbereder man sig för fullt på den svenska sidan för att kunna ta emot de norska gästerna. Det har såklart stor betydelse för bl.a. Hemavan, då norska besökare står för en stor andel av försäljningen. Vi var på besök i Hemavan för två veckor sedan och fjällvandrade. Avsaknaden av norska besökare var påtaglig för handeln.

För Västerbotten är kommunikationerna till både Norge och Finland mycket viktiga. Bra att Norge beslutat öppna upp (liksom även Danmark tidigare har gjort). Nu hoppas vi att även Finland snart öppnar upp för resande till Sverige.

En kommentar

 1. Brorson

  Man kan inte med hedern i behåll anklaga grannländerna för att ha varit stygga mot Sverige. Det finns nog fortfarande en tveksamhet i Finland mot att släppa in svenskar i landet, sedan det framkommit atten stor del smittan i Finland har förts in från Sverige. Vad smittsituationen i Västerbotten beträffar, så är de stora kustkommunerna i öster mer drabbade än inlandskommunerna i väster. Det är dessutom mycket oroande att både chefredaktören och kulturchefen för Västerbottens största tidning Tycker att underhållningsbranschens ekonomiska intresse väger tyngre än intresset att rädda människoliv.

  Sveriges agerande mot grannländerna under senare år kan inte beskrivas på annat sätt än som statsterrorism. Viss svenskars personliga integritet och rörelsefrihet – till och med på andra sidan våra gränser – går före andra människors rätt till liv, som i de flesta länder (dock inte Sverige) är den högst prioriterade mänskliga rättigheten. Men det här handlar inte bara om coronan, utan också om våra öppna gränser för hemvändande IS-krigare och andra terrorister samt övriga kriminella.

  I min senaste kommentar (som jag postat till förra inlägget, trots att inlägget egentligen handar om något annat) har jag beskrivit de skamliga invändningarna mot Moderaternas förslag om visitationszoner. Varför står så många svenska politiker, inte bara inom den traditionella vänstern, på IS-krigares och andra kriminellas sida mot deras nästa offer? Varför ska mördarna ha full rörelsefrihet i de invandrartäta förorterna, men inte de hederliga invånarna där? Och varför utvisas inte personer, som ö.h.t saknar rätt att vistas i Sverige?

  Och det är för övrigt inte bara i förorterna som medlidande-politiken med de grova brottslingarna skördar offer bland hederliga och laglydiga. I alla delar av det svenska samhället och också i grannländerna. Danmark övervägde att stänga gränsen mot Sverige flera månader före coronan. Och den norska regeringen anklagar svenska politiker för att svenska nazister marscherar på norska gator. Och observera att dessa anklagelser snarare är riktade mot den svenska vänstern ån mot den svenska högern.

  Vems yttrandefrihet skyddas? Vems rörelsefrihet skyddas? Vems personliga integritet skyddas, när polisen inte får visitera vem som helst i jakt på illegala invanrare och /eller vapen?

  Det är verkligen inte tid att lätta på de alltför vå restriktionerna i Sverige, om vi vill att gränsen mot Norge ska förbli öppen, när den väl har öppnats. Och om vi vill att gränsen mot Finland ska öppnas. Det är verkligen inte läge att tillåta rock-konserter och andra allmänna sammankomster med mer än 50 personer, när smittspridningen i Sverige ökar särskilt mycket i åldersgruppen 20 .29 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.