Kärnkraft är klimatsmart!

En stabil elförsörjning är en förutsättning för Sveriges välfärd och konkurrenskraft. Dessutom kan svensk energi spela en viktig roll i den globala klimatomställningen. Vår elproduktion – med framförallt kärnkraft och vattenkraft – är renast i hela EU. I framtiden kommer ju ännu mer ren el att behövas för att driva bilar, tunga transporter och industrier. Experter uppskattar att det handlar om en 50- till 60-procentig ökning av elanvändningen under de kommande 25 åren.

Men numera ser vi allvarliga problem på elmarknaden. Stamnätet har många år på nacken och kapaciteten måste öka. Gotland har haft återkommande problem med strömavbrott. Elproblem har också drabbat Skåne och Stockholmsregionen. Till slut riskerar det att hindra investeringar och jobbtillfällen. Det duger inte.

Kärnkraft måste få vara en viktig del av det svenska energisystemet också i framtiden. Den befintliga kärnkraften måste värnas, och en svensk färdplan mot fjärde generationens kärnkraft måste utvecklas.

En gång i tiden förstod Stefan Löfven (S) vikten av kärnkraft – men det var förstås innan han blev beroende av Miljöpartiet…

4 kommentarer

  1. Brorson

    Viktiga forsknings- och utvecklingsprojekt:

    1. Har vi verkligen en global klimatkris, som har skapats av människor. och hur allvarlig är den i så fall? Är det en klimatförsämring om vi snart kan odla sydfrukter i Skåne, akaciaträd (som ger flytande honung som inte stelnar med tiden) på Gotland, och ta en andra höskörd långt upp i Norrland? En fjärde höskörd torde redan vara möjligt i Mälardalen, men proteininnehållet, (som har betydelse för användning som djurfoder) i den skörden torde vara ack så ringa. Men kan kanske användas som biobränsle?

    2. Teknik för att fånga in koldioxid ur atmosfären för förvaring i berggrunden i flytande eller fast form. En beprövad metod för att fånga in koldioxid är trädplantering, men i själva verket leder jakten på alternativ till de fossila bränslena till en alltmer hänsynslös avskogning, speciellt på södra halvklotet, där inte bara regnskogarna hotas, utan även djuren och urbefolkningarna.

    3. När de länder, som tillverkar nya kärnreaktorer, inte visar någon brådska med att utveckla gen IV-reaktorer för kommersiell drift, måste Sverige fylla denna nisch – innan allt kärntekniskt kunnande har dött ut med den generation som byggde de befintliga svenska reaktorerna. Det måste bli ett slut på regeringens fördumningspolitik visavi det akademiska livet. Och detta gäller inte bara energi-tekniken. Som ett exempel har regeringen tillåtit tre herrar på Folkhälsomyndigeten (en av dem anlitad som konsult) att bedriva ett vansinnigt experiment med flockimmunitet- som har vållat över 5.000 onödiga dödsfall bara i Sverige, och vägrat lyssna på seriösa forskare – med klinisk erfarenhet – vid universiteten.

    Det radioaktiva avfallet finns redan, men bara hälften kommer från kärnkraften. Resten från den ”miljövänliga” teknik. som var tänkt att ersätta kärnkraften. Uppgiften är att minska tiden som detta avfall är livsfarligt för människor och djur från hundratusentals år till 200 – 300 år. Även den tiden är förfärligt lång – flera mansåldrar -, men det torde ändå finnas en chans för de nu levande generationerna att kontrollera och förutbestämma vad som kommer att ske under den tiden. Det är mycket möjligt att man kommer att bygga nya reaktorer löpande under de tiden, vilket i så fall innebär att tidsgränsen löpande skjuts framåtmed minst ett par hundra år.

    Jag vägrar säga att kärnkraften är miljövänlig. Den är det minst miljöskadliga alternativet. Klimatsmart? Ja, om klimathotet är så allvarligt som det påstås från vissa håll, inte minst från de partier som vill avveckla kärnkraften. När jag inte har sparat på råden till M, vill jag nu även ge ett gott råd till Mp: Lägg ner kärnkraftmotståndet och bli i stället ett kärnkraftkritiskt parti.

    Man kan nämligen vara kritiskt mot något utan att vilja avskaffa eller förbjuda det. Förhoppningsvis finns det bland Mp:s medlemmar och sympatisörer personer med omfattande kunskaper om säkerhetsrisker och problem. Som kan komma till användning i arbetet med en ännu säkrare och bättre kärnkraft. Och det kan också bli nödvändigt att stoppa vissa enskilda projekt, för att de inte uppfyller de höga krav som måste ställas.

  2. Dag Lindgren

    Alla möjligheter att producera el måste utvecklas och dit hör också kärnkraften. Många system för el minskar risken för regional elbrist. Vi skall inte gå bakåt ur atomåldern! Börja bygga ETT modernt nytt kärnkraftverk snarast. .

    • Brorson

      Det som nu håller på att ske med Sveriges fjärde största sjö, Hjälmaren talar sitt tydliga språk. De små vattenkraftverken kördes för fullt under försommaren, när elpriset var högt. Förra sommaren var det en mindre sjö, Öljaren, som tappades på för mycket vatten, för det behövdes ju reglerkraft till den opålitliga vindkraft

      Läste en intervju med den sista skepparen på den sista passagerarbåten på Hjälmaren. Han verkade närmast glad för coronan trots att intäkterna för i år väntas bli en miljon mot tolv miljoner ett normalår. Båten ligger inte lika djup i vattnen, som den gör med full last av passagerare. Så det finns en chans att man tar sig loss för egen maskin, om man kör fast i bottensedimenten.

      Segelbåtarna, med sina stora kölar, har lyst med sin frånvaro denna sommar. Inseglingsrännan är för grund. Vad vindkraftenstillskyndare, som fantiserar om att den norrländska vattenkraften räcker som reglerkraft till ännu mer vindkraft, inte talar om är sedimenteringen i de norrländska vattenmagasinen p.g.a de ständiga höjningarna och sänkningarna av vattennivåerna med de växlande vindarna.

      Det är ett ämne som inte ens får diskuteras. Men faktum är att Inlandets bästa åkerjordar och renbetesmarker, som förr låg på slulttningarna ner mot älvarna och därefter tidvis legat under vatten, nu allmer ligger på vattenmagasinens bottnar. P.g.a den ständiga urlakningen av svagt radioaktivt material. kan numer högra halter av radioaktiv strålning uppmätas i de norrländska älvdalarna.

      Nya överföringsledningar mellan norra och södra Sverige är ingen lösning. Det behövs minst TVÅ nys kärnkraftverk, ett i västra Mälardalen och ett i norra Skåne, om vi ska minska koldioxidhalterna i atmosfären utan att vålla enorma skador på natur och miljö.

  3. Sixten Jonsson

    Visste du att stora delar av Vitryssland belarus fina jordbruksmarker är helt nedstängda sedan Tjernobylkatastrofen 1986 och kärnkraften är olönsam idag på kommersiella grunder.
    Vattenfall bygger idag vindkraftparker ,Blakliden och Granliden i Fredrikaoch fäboliden i Lycksele miljöprövas.Det är investeringar på tillsammans ca 10 miljarder kr och ger ett ett tillskott som motsvarar el till 400 000 villor.Vindkraft som samköres med reglerkraft från Vattenkraften kommer med nuvarande investeringsnivå att göra Sverige till en stor exportör av elström.Märkligt att inte media följer dessa stora investeringar i inlandet utan dom koncentrerar sig mest till Umeå och Skellefteå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.