Bli medlem i Moderaterna redan i dag!

Sverige behöver en ny politik på en rad områden. Sverige behöver en ny regering! Ett av alla områden, där Sverige behöver borgerlig politik är ekonomin och jobben. Jobben och ekonomin måste räddas – nu behövs din hjälp. Välkommen att bli en del i vårt arbete. Visa ditt stöd för ett garanterat borgerligt parti.

Bli medlem i Moderaterna!

Swisha: 100 kronor till 123 336 00 70, uppge namn och personnummer. Eller gå in på moderaterna.se och följ anvisningarna.

4 kommentarer

  1. Brorson

    C och L har kört huvudet i väggen om arbetsrätten. emligt mottot ”Det som är dåligt för den ena parten är bra för den andra”. Det sa vi i S också, när lagarna infördes under 1970-talet. Den enda skillnaden var att vi hade rakt motsatta åsikter om vem det var bra respektive dåligt för. Sedan dess har jag lärt mig mycket, inte minst tack vare alla förhandlingar om olagliga uppsägningar, som jag deltog i som företrädare för den uppsagda arbetaren.

    Jag började fundera på om det inte borde finnas en lösning, som är bra för bägge parter. Att C och L har halkat hundra år bakåt i tiden och har fastnat i en gammalmodig tvärtom-klasskampsretorik tyder på en allvarlig politisk omognad. Naturligtvis har min gamla centralorganisation LO mitt fulla stöd, när man motsätter sig att kravet på saklig grund för uppsägningar ska avskaffa. Tror dessa borgerliga partier att nutida arbetare är gammaldags tjänstehjon, så kan de kasta in handduken inför nästa val,

    Och hur ställer sig Moderaterna? Jag kan presentera lösningar, som förhoppningsvis kan tilltala ett borgerligt parti, som vill ha klassfred i stället för klasskamp, som ser svenska löntagare som en tillgång för svenskt näringsliv. Men vem ska gå om en småföretagare med en anställd inte kan dra jämnt med den anställde? Man kan inte begära att ägaren ska lämna företaget. Resultatet kan ju bli att det inte kommer att finnas något företag kvar. Men ska den anställde, som tvingas gå, inte få någon kompensation alls?

    Det finns bland svenska småföretagare massor med excentriska existenser, som har så svårt att samarbeta med någon, så att de har tvingats starta egna företag för sin försörjning. Men företagen har gått bra, och de har trots tidigare negativa erfarenheter av sin egen dåliga samarbetsförmåga, anställt någon. Det handlar i vissa fall om extremt ensidiga begåvningar, som är helt suveräna på det de kan. Men inte alls klarar av att vara arbetsgivare.

    Jag har hört f.d. partikamrater inom S yra om ”körkort för företagare” för att hindra dessa person, som aldrig har gjort något annat olagligt än att bryta mot arbetsrätten, från att starta företag. Jag kan försäkra att med den metoden skulle massor med kreativa småföretag slås ut. Sverige skulle bli fattigare. Så här ska arbetsrätten reformeras:

    .

    • Brorson

      1. Skadestånden vid olagliga uppsägningar ska utgå med samma procent för företagets lönesumma oavsett antal anställda och betalas till staten, som i sin tur ersätter den tidigare medarbetaren med samma antal månadslöner som idag

      2. En småföretagare, utan möjlighet att ha en egen anställd personalchef, ska genom en skattesubvention e. dyl. ha möjlighet att anlita ett bemanningsföretag, som tar nhand om de personaladministrativa och arbetsrättsliga frågorna. Bemanningsföretagen kan också möjlighet – som alternativ till uppsägning omplacera personal mellan olika kundföretag.

      3. Den statliga arbetsförmedlingen avskaffas och ersätts av kommunala och privata arbetsförmedlingar, som ägs av branschorganisationer (förmedlar arbetskraft till de egna medlemsföretagen), fackföreningar (förmedlar jobb till de egna medlemmarna) och aktiebolag, som är specialiserade på att arrangera möten mellan dem, som söker arbetskraft och dem, som söker jobb- med målsättningen att varaktiga nyanställningar kommer till stånd.

      4. De myndighetsfunktioner (ex-vis att bevilja olika bidrag som idag åvilar arbetsförmedlingen övertas av en ny statlig myndighet, som enbart sysslar med detta. Servicefunktionen att förmedla arbetskraft och jobb) ska alltså skiljas från myndighetsfunktionen.

      – –
      Rädslan hos speciellt småföretagare för att anställa måste undanröjas, UTAN att löntagarna kastas hundra år bakåt i tiden. För även om den nuvarande arbetsrätten bara har ett halvsekel på nacken, så var förhållandena annorlunda dessförinnan, bl.a. var det lättare att få jobb.

  2. Brorson

    Den, som läser mina föregående kommentarer kan få intrycket att jag tror att det bara finns knepiga arbetsgivare. Men naturligtvis vet jag att det finns knepiga anställda också. Ganska vanligt är att man ingår avtal om provanställning och den nyanställda medarbetaren är på jobbet varje dag tills provanställningen har övergått i tillsvidare-anställning, då då den nya medarbetaren råkar bli sjuk ett par veckor åt gången varannan månad.

    Men även på det problemet finns lösningar som är bra för båda parter. Om man tänker efter. Den bästa lösningen är inte hur långa provanställningar som helst, utan kanske tvärtom: Få och korta provanställningar – i kombination med nya grepp för att komma till rätta med sjukskrivningar av andra orsaker än sjukdom.

    De allt längre provanställningarna är av ondo, eftersom de minskar rörligheten på arbetsmarknaden, arbetstagare vågar inte byta jobb – och arbetsgivarna misslyckas med sina rekryteringar, fastän det egentligen finns arbetskraft – hos någon annan arbetsgivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.