Lär av Danmark – bekämpa de kriminella gängen på riktigt!

Oskyldiga hamnar i skottlinjen för gängens allt mer brutala våld. Samtidigt är polistätheten lägre än när Löfven blev statsminister.

Nu krävs bl.a:

 Dubbla straff istället för straffrabatter, för gängkriminella över 18 år
 Visitationszoner för att beslagta vapen där kriminalitet pågår
 Möjliggör anonyma vittnesmål i rättegångarna så att fler vågar vittna

Allt detta finns på plats i Danmark – där man lyckats mycket bättre att bekämpa de kriminella gängen. Men S/MP-regeringen fortsätter att säga nej till våra moderata förslag.

3 kommentarer

  1. Brorson

    Tyvärr är det så att ju längre tid som går, innan dessa förslag blir verklighet, desto mer otillräckliga blir de. Det har nu gått så långt att det mycket snart kommer att behövas ännu skarpare åtgärder. Det borde de, som har motsatt sig förslagen av hänsyn till den personliga integriteten och liknande, ha tänkt på. Ju snabbare insatser mot de kriminella, desto mindre obehag från polisens sida för hederligt folk. För att inte tala om allt obehag som hederligt folk utsatts för från de kriminellas sida.

    Antag att du är en ung kille å 17 år. Vad föredrar du? Att få dina fickor muddrade av kriminella på jakt efter efter något att sjjäla från dig, eller få dina fickor muddrade av polisen på jakt efter illegal vapen? I bägge fallen utsätts du för ett visst obehag. Du hade kanske önskat att slippa välja vilket obehag du vill slippa allra mest. Men med regeringens senfärdighet att agera i tid, medan något mildare metoder hade räckt, kommer vi alla snart att vakna upp i en ”polisstat”.

    Våra politiker från S och Mp samt en del ledarskribenter i den liberala dagspressen lever i en försvunnen paradis-värld, i ett Sverige som en gång fanns, men inte nu längre. Toleransnivån för det, som absolut inte borde accepteras, har dessutom ökat oroande mycket, när det före detta kommunalrådet i Umeå tycker att det är helt okej att förkorta andras liv med motivering att de ändå skulle dö, fastän några månader senare. Sossarna, som sagt sig vara motståndare till dödshjälp i alla former är nu på väg att införa dödshjälp bakvägen, utan några som helst lagändringar.

    Det är ju mest gamla sossar, som har dött på äldreboendena, men om de ändå inte hade levt till nästa val så hade de ändå inte varit till någon nytta. I stället för att försvara det som skett att regeringen har tillåtit mer smittspridning än som varit oundvikligt i ett vansinnigt experiment med flockimmunitet, borde Holmlund skriva en motion till S-kongressen, att kongressen måtte uppdra åt partiets riksdagsgrupp att skiva en motion om att tillåta såväl önskad som oönskad dödshjälp.

    Med denna cyniska inställning hos en statlig myndighet och i regeringen och t.o.m. bland pensionerade politiker, hoppas regeringen kanske på de kriminellas egen ”självsanering”? Det blir ju väldigt dyrt med alla nya fängelseplatser, som behövs om Moderaternas förslag går igenom. Sveriges regering, ständigt omgiven av livvakter som försvårar kontakten med vanliga väljare och bara släpper fram kontrollerade parti-aktivister. är lika isolerad från väljarna och verkligheten som Lukasjenko i sitt välbevakade presidentpalats.

    Förfallet hos det svenska samhället bara fortsätter. Ministrar fantiserar om att rädda världen från en hotande klimatkatastrof. Inför det hotet väger både corona och skjutningar lätt. Och dessutom utstrålar ju Damberg en handlingskraft, som kanske lugnar folket – men hur länge? Och Tegnell å sin sida anklagar FHM:s kritiker för att sprida oro, som om det vore värre än att sprida sjukdom och död.

  2. Steppe

    Det är så läskigt hur du förespråkar en auktoritär världsbild. Moderaterna under Reinfeldt var ett parti som jag inte skämdes för att rösta på, men jag blir mörkrädd när jag tänker på hur du vill att Sverige ska bli.

  3. Brorson

    De två förstnämnda förslagen (dubbla straff för gängkriminella samt visitationszoner) borde kunna beslutas så fort riksdagen öppnar, så att de kan träda i kraft under hösten, medan förslaget om anonyma vittnen måste utredas först. Men ett färdigt förslag borde kunna träda i kraft vid halvårsskiftet 2021. Samtliga dessa lagar kan vara tillfälliga i väntan på mer genomarbetade permanenta lagar.

    Men det är i inte bara personer på samhällets botten som straffas för sina oacceptabla handlingar. En myndighet, som har som uppgift att skydda befolkningen mot sjukdom och död, men helt eller delvis underlåter att göra detta, måste också straffas. Lagen 1948 om straff för tjänstefel måste återinföras i sin helhet och inte bara om brottet berodde på uppsåt eller grov oaktsamhet. Även oskicklighet ska vara en grund för straffbarhet. Det måste vara varje statstjänstemans skyldighet att säga upp sig eller begära att bli omplacerad, om han /hon saknar erforderlig kompetens för uppgiften – om någon riskerar att dö eller bli allvarligt skadad av oskickligheten.

    1. Dubbla straff är nog bra, men internering, som medger ännu längre frihetsberövande, är ännu bättre. Dessa förslag behöver dock inte stå i motsättning till varandra.

    2. Förslaget till visitationszoner är alltför inskränkt sett till det senaste årets utveckling. Jag föreslår följande kompletteringar:
    a. Syftet ska inte bara vara att beslagta vapen, utan även narkotika och stöldgods samt att utföra ålderskontroll för personer, som inte bör vistas på olämpliga eller vara ute sent på natten.
    b. Visitationszoner ska kunna inrättas inte bara där kriminalitet pågår, utan ävendär något av ovanstående kan påträffas.
    c. Visitationszonerna bör vid behov kompletteras med visitationstider, som gäller hela landet eller en större del därav (en hel kommun eller ännu större område), då syftet även ska vara att upptäcka personer, som ö.h.t. inte har rätt att vistas i Sverige. Det innebär att även du och jag kan tvingas att visa ID – alltså inte bara personer med utländskt utseende,

    3. Advokaten Elisabet Massi-Fritz, som brukar företräda målsäganden i våldtäktsrättegångar har undersökt möjligheten att tillåta anonyma vittnen. Hon blev naturligtvis omedelbart sågad av Advokatsamfundets dåvarande generalsekreterare, men jag tycker att Massi-Fritz har gjort ett gediget arbete. Jag har tidigare varit tveksam men har hu blivit övertygad.
    a. Anonyma vittnen ska kunna användas som stödbevisning – inte som enda bevisning för en fällande dom.
    b. Försvararen ska kunna göra invändning mot användning av anonyma vittnen. Domstolen måste då ta ett särskilt beslutbom sådana ska tillåtas i den aktuella rättegången.
    c. Försvararen ska ha rätt att konfrontera även anonyma vittnen med frågor..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.