Ytterligare åtgärder krävs för att öka tryggheten i Umeå

I dagens Folkbladet har jag nedanstående insändare publicerad:

 

Ytterligare åtgärder krävs för att öka tryggheten i Umeå!

Under ett antal år har vi sett en oroväckande utveckling i Umeå gällande brottslighet och ökad otrygghet. Från Moderaterna har vi påtalat detta och föreslagit ytterligare insatser. Under valåret 2018 anklagades vi av flera partier för svartmålning, trots att alla i ansvarig position visste att vi hade rätt.

UmeBrå uppmärksammade år 2017 en oroande utveckling i Umeå, med bl.a. våldsbrottslighet, utpressning och knarkhandel. Tendenser till ”social oro” hade noterats i de nordöstra bostadsområdena i staden. Sedan dess har bekymren fortsatt, trots viktiga insatser från såväl Polisen som Umeå kommun. Skottlossningar har inträffat på Ålidhem, Ersboda och Mariehem. Skottlossningar som polisen kopplade ihop med kriminella uppgörelser.

Hittills i år har Umeå drabbats av vad polisen misstänker är anlagda bilbränder vid åtminstone tio tillfällen. Totalt har 74 bilar satts i brand. Likaså misstänkt anlagda bränder i fastigheter, nu senaste en skollokal på Östra Ersboda. Vi har också i lokalmedia kunnat ta del av nyheter om sådant som stenkastning, rån, gängmisshandel, mordförsök m.m.

Som ett svar på de tilltagande problemen beslutade Umeå kommun år 2018 om ett intensifierat förbyggande arbete inom ramen för vårt brottsförebyggande råd: uppdraget ”Umeå växer – tryggt och säkert.” Uppdraget syftar till att säkerställa en struktur för systematiskt arbete med syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten samt motverka tendenser till social oro i Umeås nordöstra stadsdelar.

Från Moderaterna anser vi dock att det behövs ytterligare insatser från kommunen. Vi lämnade innan sommaren in en motion till fullmäktige om mer kamerabevakning på brottsutsatta platser. Det är positivt om Polisen sätter upp bevakningskameror, men Umeå kommun borde bidra med kameraövervakning på andra platser som ett komplement.

Vi moderater är också beredda att anlita väktare och kommunala ordningsvakter för att bidra till att återupprätta tryggheten i Umeå. Umeå kommun borde följa andra kommuners exempel och anställa ordningsvakter. De kommunala ordningsvakternas uppdrag är att upprätthålla allmän ordning och skapa trygghet i kommunen. De ersätter inte poliser, men är ett komplement i det trygghetsskapande arbetet.

Vi har också i våra M-budgetförslag prioriterat mer pengar dels till skolans viktiga område, dels till ökade insatser gällande det förebyggande arbetet inom ”Umeå växer – tryggt och säkert”.

Tillsammans kan vi göra Umeå till en säkrare och tryggare kommun. Det borde ligga i allas intresse.

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M. Umeå

3 kommentarer

 1. Leif

  4:e dödsolyckan på ett år på ett jobb. Öka tryggheten, hårdare straff för pengakåta chefer som tummar på säkerheten. Ta bladet från munnen och öka tryggheten!!!

 2. Brorson

  Mats Nilsson, som påstår sig vara liberal, tycker att Moderaterna ska byta, eftersom moderat enligt ordlistan betyder måttfull. Och det är inte Kristersson, enligt Mats N, eftersom Kristersson har liknat gängkriminalitet i Sverige med terrorism. Och avslutar med att L aldrig får traska efter M.

  Vad är då Mats N själv – kanske en borgerlig socialist? Kanske planhushållning utan arbetarmakt, eller något i den stilen.(Det system som i praktiken, bakom propagandafraserna, rådde i DDR före murens fall. Jag vill påstå att det mest utmärkande för Moderaterna är att de är just moderater, i ordlistans betydelse, partiet som inte går för långt åt något håll, men ändå vårar tala klartext, vågar kalla en spade för spade. När gängen håller hela stadsdelar. där det bor många invandrare, i järngrepp, så är det terrorism.

  Jag tänkte på detta, när jag hörde Knutssons recension av Kristerssons tal. Knutsson menade att det var otaktiskt av Kristersson att utmana SD i invandringsfrågan, för enligt Knutsson är SD bäst på invandringspolitik, medan M är bäst på rättspolitik. Tror Knutsson att det är en tävling, att det parti som vill ha den mest restriktiva invandringspolitiken, vinner alla invandringskritiska väljares röster?

  Men det finns kanske väljare som vill ha en måttligt restriktiv invandringspolitik, vilket i.o.f.s. kräver att överenskommelsen mellan alliansregeringen och MP 2011 om arbetskraftinvandringen rivs upp, men att det är de krminella som ska lämna Sverige, inte de hederliga och laglydiga invandare som är deras offer.

  Sign Vicke Lilltroll skrev på sin blogg 25 aug: ”De kriminella väljer att bli bli kriminella. De utnyttjar socioekonomiskt utsatta områden – och inte minst den svenska ”godheten” – som ursäkt för sina handlingar.” De väljer att begå sina brott i Sverige, eftersom Sverige är en ”mjuk kudde”. Den vanligtvis höga kriminaliteten i dessa områden beror kanske inte, som vänstern tror, på det svenska samhället, utan på att de kriminella har valt ut dessa områden, som baser för deras verksamhet.

  Eftersom de smälter in i mängden och inte sticker ut, som de hade gjort i ett välbärgat villa-område med huvudsakligen etniska svenskar. Nu har de valt ut vissa stadsdelar i Umeå sedan polisens operation Romfrost har gjort det obekvämt att bedriga sin kriminella verksamhet i storstäderna söderöver. De har valt Sverige och nu även Umeå.

  Ska Umeå bli nästa i raden av ockuperade svenska städer. Det är jag och inte moderaten (ordet betyder måttfull) Ulf Kristersson, som pratar om ockupation.

 3. Brorson

  Det var alltså Moderaterna som måste byta namn, om Mats Nilsson, L, ska få som han vill. Detta sedan Ulf Kristersson liknat de kriminella gängen vid terrorister. Så får man inte säga i ett liberalt samhälle. Tillhör privata vägspärrar de liberala friheterna i ett demokratiskt samhälle? Ett av gängen har nu upprättat vägspärrar med beväpnade vakter, som kontrollerar inpasserande till en stadsdel i Göteborg.

  Varför lyckas partiets motståndare aldrig leverera saklig kritik mot Moderaterna? Varför ställer de aldrig Moderaterna mot väggen för partets ständiga krav på längre strafftider, utan att tala om hur många nya fängelseplatser som då kommer att behövas och hur många miljarder som de nya fängelserna skulle kosta? Pengar finns uppenbarligen, när Mp vill satsa 50 miljarder årligen på meningslösa klimatåtgärder som solpaneler och batteridrivna bilar.

  M föreslår slopad ungdomsrabatt för 18 – 20-åringar, vilket kräver 100 % fler fängelseplatser för den åldersgruppen.
  M föreslår slopad 2 / 3-delsfrigivning, vilket kärver 50 % fler fängeleplatser för åldersgruppen 21 år och äldre.

  Enbart dessa åtgärder kräver 3.300 nya fängelseplatser. Idag sitter 4.800 personer i fängelse. M föreslår dessutom (delvis?) slopad mängdrabatt för dem, som begått flera brott, samt dubblad strafftid för gängkriminella. Kommer det då att räcka med 4.000 nya fängelseplatser? Behovet av nya fängelseplatser kommer att öka ännu mer, om vi inte snart får stopp på ökningen av brottsligheten, där speciellt de gängkriminella begår allt grövre brott.

  Och så länge vi inte får bättre koll på vilka som reser in i Sverige. Nya brott begås dessutom av redan dömda personer, som får vistas fritt ute i samhället i väntan på en ledig fängelseplats. Jag emotser ett svar från Liberalerna. Stödjer ni er partikamrat Mats Nilsson att dessa problem får man inte ens tala om?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.