Genomför högskoleprovet i höst!

Nedanstående pressmeddelande skickade vi ut från Moderaterna igår. Lägger även upp det här på bloggen.

 

Pressmeddelande

Moderaterna föreslår att högskoleprovet ska kunna skrivas i Umeå kommuns lokaler

I början av augusti meddelande Universitets- och högskolerådet (UHR) att höstens högskoleprov ställs in på grund av coronapandemin. Nu föreslår Moderaterna i Umeå att kommunen ska möjliggöra genomförandet av höstens högskoleprov. I en skrivelse till för- och grundskolenämnden samt gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden kräver Moderaterna att Umeå kommun kontaktar UHR och erbjuder kommunens lokaler. Syftet med detta är att högskoleprovet ska kunna genomföras i Umeå nu i höst.

– Det finns lösningar för att högskoleprovet ska kunna genomföras i höst på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Kommunen kan exempelvis tillhandahålla extra lokaler, vilket underlättar för att social distans kan upprätthållas under provtillfället. Flera kommuner agerar på samma sätt och förbereder lämpliga lokaler för att så ska kunna ske: Växjö, Göteborg, Örebro, Danderyd, Motala, Nacka, Partille och Linköping för att nämna några, säger Lena Riedl, vice ordförande i för- och grundskolenämnden (M).

– I en tid då arbetslösheten är hög är det kanske viktigare än någonsin att människor får möjligheten att utbilda sig. Högskoleprovet är ett betydelsefullt alternativ för dem som inte har tillräckliga betyg från gymnasiet. För dem är högskoleprovet en andra chans att komma in på sin drömutbildning. Höstens prov kan vara det viktigaste på länge, eftersom vårens prov ställdes in, säger Madelene Nord, ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (M).

Moderaterna i Skellefteå meddelande förra veckan att de kräver att Skellefteå kommun ska göra vad kommunen kan för att provet ska bli av. På nationell nivå driver Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna frågan om att högskoleprovet ska genomföras i höst.

2 kommentarer

  1. Juni Ödlund

    Om en läser den 93 sidor långa rapporten från UHR framgår det tydligt att det finns fler blockerande faktorer än att få fram tillräckligt många acceptabla lokaler. Bland annat löser det inte problemet med att även få fram motsvarande mängd utbildade provvakter som inte är i riskgrupp och som är villiga att arbeta under provet.

    För den oinsatte framgår detta utspel från Anders Ågren som att det ändå hade gått att lösa om bara han hade blivit tillfrågad innan beslutet togs. Istället handlar detta enbart om att vinna politiska poäng genom verka resonlig och säga det som folket vill höra.

  2. Anders Fällström

    Lite tråkigt att du argumenterar utan att ha satt dig in i problematiken som finns Anders.Högskloeprovet får inte fler att studera vid universitet. Det är inget behörighetsgivande prov. Ni hade vunnit på att lyssna på t.ex alla de 21 universitet/högskolor som ansvarar för att anordna provet och fortfarande starkt avråder. Ta en diskussion med Hans A o övriga ledningen vid UmU nästa gång ni träffas./Anders Fällström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.