Moderaterna presenterar 10 åtgärder för att stoppa gängkriminaliteten

På förmiddagen höll Ulf Kristersson och Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell en presskonferens där de presenterade 10 reformer som bekämpar och förebygger gängkriminalitet.

 1. Dubbla straff för gängkriminella
 2. Inför ett system med visitationszoner
 3. Inför ett system med anonyma vittnen
 4. Det ska vara straffbart att vara med i ett kriminellt gäng
 5. Ge Polisen kraftigt förstärkta möjligheter att avlyssna och övervaka gängmedlemmar
 6. Fler LVU-omhändertaganden för att hindra att barn fostras in i kriminalitet
 7. En ny huvudregel i sekretesslagstiftningen: myndigheter ska dela all relevant 
information med Polisen
 8. Nya riktlinjer till samtliga relevanta myndigheter att aktivt bidra i det brottsbekämpande arbetet
 9. Fler gängmedlemmar ska utvisas från Sverige
 10. ”Go for the money” – det ska bli enklare att beslagta egendom från kriminella

Några av förslagen har Moderaterna lagt fram tidigare och några är nya. Regeringen har gång på gång sagt nej till Moderaternas förslag.

Gängkriminaliteten eskalerar. Från januari till och med 15e september har så många som 242 skjutningar inträffat i Sverige, där 28 har avlidit och 84 skadats. Arbetet mot grov brottslighet och de kriminella gängen måste trappas upp. Moderaterna har konkreta och mönsterbrytande åtgärder som riktar in sig speciellt på gängkriminella och som kan vända utvecklingen.

2 kommentarer

 1. Brorson

  Mycket bra. Och M har inte alls glömt det brottsförebyggande arbetet, som Peder Westerberg, L, påstår. (se pkt 6). Man får intrycket av Peders orerande om ”vissa andra partier” att L nu är så kraftlöst, så att L inte längre orkar med någon som helst helhet, utan borrar sig fast i mindre nischfrågor.

 2. Brorson

  Peder Westerberg, L, har fortfarande inte besvarat mina frågor hur L kan stå ut med tokliberalen Mats Nilsson, som fantiserar om att att Jimmie Åkesson ska bli justitieminister i i en ny, M-ledd regering. Att Åkesson själv kräver detta, ser jag som en förhandlingsposition, som han kan backa från, i eventuella förhandlingar om SD-stöd för en ny borgerlig regering. Det finns många bra M-kandidater till den posten samt en mycket bra L-kandidat, nämligen Johan Pehrsson, som tidigare varit rättspolitisk talesperson för L i riksdagen och nu är gruppledare för L i riksdagen.

  Men för att Pehrsson ö.h.t ska komma ifråga, måste L stödja det borgerliga regeringsalternativet i valet 2022, och dessutom hålla sig kvar i riksdagen. Inte för att man måste vara riksdagsledamot för att bli minister, utanför att L behövs som riskdagsparti för att det ö.h.t ska bli möjligt att bilda en borgerlig regering. I synnerhet om den regeringen ska klara sig utan SD-stöd. Det kräver inte bara att L håller sig kvar i riksdagen, utan dessutom som ett ganska stort parti

  Det som Mats Nilsson (med stöd av övriga Umeå-liberaler?) egentligen sysslar med är att rasera förutsättningarna för en borgerlig regering utan SD-stöd. bl.a genom att göra L till ett irrelevant och löjligt parti, som kommer att åka ur riksdagen. Som han håller på, exempelvis genom att förneka att rena terrorväldet råder i områden, där det bor många invandrare. Vilket är en rent rasistisk hållning. Dödsskjutningar, som drabbar invandrare är väl inte så farligt??.

  För att det ska bli regeringsskifte räcker det inte att de partier, som har tänkt sig ingå i den nya regeringen, bara försöker ta väljare från varandra. De måste f.f.a. ta väljare från S. Ska den nya regeringen klara sig utan SD-stöd, måste de också ta väljare från SD. Och det är en stor ”utmaning” att öka väljarstödet för ett regeringsskifte i de invandrartäta förorterna, där det brukar vara en bedövande vänstermajoritet.

  Men om man lyssnar på invånarna själva, vad de helst vill ha, så är det fler poliser, mer lag och ordning. Och säkert också utvisningar av gängkriminella. De är antagligen mer tveksamma till sociala åtgärder, eftersom de kan uppfatta det som en anklagelse att de inte kan uppfostra sina egna barn. Hur ska de lyckas med det, när gängen kan härja fritt och bjuda skolbarn på gratis knark utanför skolorna?

  Om steget till M eller Kd känns för stort för en del tidigare S- väljare, kunde det ha uppfattats som kortare till L, om L inte genom många av sina medlemmar (särskilt Mats Nilsson) framstått som ett elitparti som tycker mer synd om brottslingarna än om brottsoffren och förnekar att brottsligheten ö.h.t. är ett problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.