Viktigt att bibliotek kan erbjuda lugna och trygga läsmiljöer

Brå publicerade tidigare i veckan en kartläggning om förekomsten av brott och ordningsstörningar på landets bibliotek. Resultatet av kartläggningen? Alla bibliotek som Brå var i kontakt med hade varit utsatta för brott och ordningsstörningar under de senaste tolv månaderna, men det är stora skillnader mellan biblioteken. De mest utsatta biblioteken ligger i eller nära en större stad respektive i en mindre stad/tätort medan de minst utsatta ligger på landsbygden eller i pendlingskommuner nära mindre städer.

Det är viktigt att biblioteken kan erbjuda lugna och trygga läsmiljöer, fria från brott, stök och oordning.

Med anledning av resultatet i Brå-rapporten vore det intressant att få veta hur aktuellt läget ser ut på Umeås olika bibliotek. Jag har därför lämnat in en interpellation till kulturnämndens ordförande. Den kommer att besvaras på fullmäktige den 28/9 och bifogas nedan.

 

Hur ser det ut med förekomsten av brott och ordningsstörningar på Umeås bibliotek?

Brottsförebyggande rådet (Brå) har kartlagt förekomsten av brott och ordningsstörningar på simhallar och bibliotek runt om i landet på uppdrag av regeringen. Rapporten publicerades den 15 september.

Kartläggningen har genomförts genom strukturerade intervjuer där företrädare för simhallar och folkbibliotek i 40 olika kommuner i Sverige har fått uppskatta förekomsten av brott och ordningstörningar.

Resultatet av kartläggningen? Alla bibliotek hade varit utsatta för brott och ordningsstörningar under de senaste tolv månaderna, men det är stora skillnader mellan biblioteken. De mest utsatta biblioteken ligger i eller nära en större stad respektive i en mindre stad/tätort medan de minst utsatta ligger på landsbygden eller i pendlingskommuner nära mindre städer.

Någon form av bråk har förekommit på nästan alla bibliotek. Även hot och trakasserier är vanligt förekommande. Cirka en tredjedel av biblioteken uppger att det förekommit våld och sexuella trakasserier under perioden. Stöld eller skadegörelse har förekommit på ungefär tre av fyra bibliotek. På i stort sett alla bibliotek förekommer händelser relaterade till alkohol- och narkotika såsom att personer uppträtt berusade. Bruk och försäljning av narkotika förekommer också men verkar vara mindre vanligt.

Allt detta har naturligtvis negativa konsekvenser för personalens arbetsmiljö och skapar otrygghet bland besökare.

Men hur ser då situationen ut i Umeå?

 

Med anledning av ovanstående ställer jag följande frågor till Kulturnämndens ordförande Helena Smith (S):

1. Hur ser läget ut på Umeås kommunala bibliotek gällande förekomsten av brott och ordningsstörningar?

2. Har eventuella problem ökat eller minskat under de senaste åren?

 

Umeå 2020-09-17

 

Anders Ågren

Kommunalråd (M)

3 kommentarer

 1. Brorson

  Jag tror att jag har en lösning på bibliotekens ordningsproblem: Ut med soffgrupperna och in med bokhyllorna – med böcker in. I Sverige idag går stora delar av det litterära kulturarvet upp i rök, när biblioteken blir kulturhus, där själva huset ska vara kulturupplevelsen – inte böckerna. Då finns inte plats längre för alla böckerna. Däremot finns plats för de kriminella gängen.

  Socialnämndens ordförande i Umeå, Andreas Lundgren. har återigen bevisat att tjänstemän inte ska vara politiker inom samma verksamhet. Var det inte meningen att de politiskt valda nämnderna skulle tillföra perspektiv på verksamheten utifrån?
  Lundgren har skrivit två inlägg på sin blogg. där han säger sig vilja värna om lokala medier – genom att öka en handfull kapitalistfamiljers makt över opinionsbildningen.

  Men Lundgren, som är en rejält insnöad fackidiot inom social verksamhet, verkar veta ingenting om ägarkoncentrationen inom media – som han ser som en garanti för oberoende. Det var inte vad Olof Palme sa, när han skapade public service, som en – i och för sig -. misslyckad och idag helt för åldrar motvikt mot monopoliseringen inom tidningsbranschen.

  Lundgren skriver att lokaljournalistiken behövs för att han som politiker ska veta vad väljarna tycker (egentligen vad beslutsfattarna inom media-bolagen förväntar sig att väljarna ska tycka). Har Lundgren inte en partiorganisation, som kan fråga väljarna direkt och rapportera ”uppåt” till höjdarna i partiets elfenbenstorn?

  Har Lundgen ens hört talas om konkurshotet över Stampen-koncernen, som räddades av staten med en miljard kr, om jag minns rätt. Men det hade kanske blivit ett uppsving för den lokala journalistiken om hela Sverige mellan Örnsköldsvik och Varberg, med undantag för Stockholm, hade blivit utan sina gamla morgontidningar?

  Tomrummet hade snabbt fyllts upp av nya mediaföretag, kanske en del helt nystartade med nya fräscha idéer. Faktum är att nyhetsförmedlingen i Sverige, med ett statskontrollerat nästan totalt TV-monopol och dagens ägarkoncentration inom tidningsbranschen -, som är alltmer beroende av statliga subventioner för att överleva – alltmer liknar situationen i Ungern, för att inte tala om Belarus.

  Det enda som Lundgren har gemensamt med Olof Palme är tron att det finns en enda sanning, som en oberoende journalistkår skulle torgföra i kraft av monopol. Under tiden förskingras det litterära kulturarvet för att ”kulturen” ska få plats.

 2. Brorson

  Medan jag skrivit ovanstående kommentar, har Lundgren skrivet ett nytt inlägg på sin blogg, varur jag citerar:

  ”In kliver så dessa oseriösa företag och organiserad brottslighet. Följden har blivit att vi fått en rättslös underklass av arbetskraftsinvandrare som utnyttjas och ett system som underlättar för människohandel och sk brukarimport. Socialdemokraterna har försökt ändra det här gång på gång och inte fått gehör från alliansen. När så regeringskrisen kom efter valet så blev det viktigt för Centerpartiet att blockera skärpta regler för arbetskraftsinvandring och man drev det som ett krav för en regeringsbildning. Men nu får det vara slut på att ideologiska hänsyn får gå före ordning och reda. Partierna måste samla ihop sig och se till att stoppa fusket och människohandeln.”

  Jag vill därför klargöra att min kritik mot Lundgren gäller det båda föregående inlåggen (om lmedia) och inte detta inlägg, där han enligt min mening har helt rätt. Men varför har då S valt att regera tillsammans med Mp och med stöd av C, som ligger bakom fusket, den grova kriminaliteten och människohandeln?

  Visserligen har M också ett ansvar för uppgörelsen med Mp under allianstiden. Men det var 2011, och om jag har förstått saken rätt, vill M numera ha en ändring på detta. Var inte S nära en överenskommelse med M i den migrationspolitiska kommittén, men drog sig ur inför hotet att Mp skulle utlösa en regeringskris. varför utlyser inte Löfvén nyval, så att folket får avgöra? Borde inte Lundgren och andra S-medlemmar kräva av Löfvén: Gör upp med M eller utlys nyval!

 3. Brorson

  När den nya tekniken gör det möjligt för vem som helst att med en mycket låg kapitalinsats (under 15.000 kr) starta en tidning på nätet uppstår panik och undergångskänslor hos gammelmedia. Och då rycker politiker, som gjort sig beroende av den vänstervridna och redan yrkesverksamma journalistkårens gunst, ut med skattemiljarder till deras försvar.

  Man har t.o.m infört en ny skatt för att hålla public service under armarna. Man har infört en bolagskonstruktion för public service, som kommer att ge Jimmie Åkesson ett kraftigt ökat bestämmande över public service efter valet 2022, oavsett hur det går för SD i det valet. Avsikten var ju förstås att hindra SD. Den som gräver en grop åt andra …

  ”Public service har också en oerhört viktig roll i Sverige och det är viktigt att politiken värnar om dess oberoende och kvalitet”, har den aningslöse SD-medlöparen Peder Westerberg, L, skrivit på sin blogg idag. Det allvarliga är att politikerna stöd till gammelmedia hotar att tränga ut nymedia, speciellt på lokal nivå. Är Westerberg fortfarande liberal?

  Annat var det på 1800-talet, när nästan alla nuvarande dagstidningar startades av lokala företagare, i många fall boktryckare med liberala idéer. Den mångfald, som då fanns, finns inte längre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.