Umeå på plats 167 av landets 290 kommuner gällande företagsklimat

Tidigare i veckan publicerade Svenskt Näringsliv årets rankinglista gällande kommunernas företagsklimat. Som bekant anser vi moderater att det finns mycket att göra för att förbättra det lokala företagsklimatet. Även om det glädjande nog blev en viss förbättring i år, så ligger Umeå dåligt till.

Moderaterna har både viljan och de konkreta förslagen för att förbättra företagsklimatet i Umeå. Vi är rösten för företagande och tillväxt.

Jag passade därför på att lyfta detta till måndagens kommunfullmäktigsammanträde. Frågorna bifogas nedan.

 

Fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

Företagsklimatet i Umeå

Svenskt Näringsliv publicerade nyligen sin årliga rakning av kommunernas företagsklimat. Det kommer väl inte som en överraskning att merparten av kommunerna med bäst företagsklimat är moderatstyrda och de sämsta är socialdemokratiskt styrda.

I årets ranking förbättrar S-styrda Umeå kommun sitt resultat med 27 placeringar – till plats 167 av landets 290 kommuner. Det är naturligtvis positivt.

Men det duger inte. Umeå borde ligga bättre till. Bland det som sticker ut negativt i undersökningen är hög kommunalskatt, konkurrens från kommunen gentemot det privata näringslivet och kommunpolitikers attityder till företagande.

Jag är övertygad om att det finns mycket att göra i förbättringsväg. Moderaterna är rösten för företagsamhet och tillväxt. Vår ambition, är att Umeå kommun borde ligga i topp-10 när kommunernas företagsklimat rankas i Sverige. Vi har också politiken för detta.

Mina frågor till Hans Lindberg (S) blir därför:

1. Är du nöjd med Umeå kommuns resultatet i Svenskt Näringslivs ranking beträffande kommunernas företagsklimat?
2. Är du beredd att höja ambitionerna, och sikta på att bli en av landets bästa kommuner för företagande?

Umeå 2020-09-23

Anders Ågren
Kommunalråd (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.