M: konkreta åtgärder för att öka tryggheten och motverka brottsligheten i Umeå!

I dagens VK har jag fått en debattartikel publicerad gällande Moderaternas konkreta förslag för att öka tryggheten i Umeå. Det är upp till bevis i trygghetsfrågan!

Läggs som vanligt upp här på bloggen också.

 

Moderaterna har konkreta åtgärder för ökad trygghet i Umeå

Det räcker inte med fina högtidstal och nya målsättningar för att motverka brottsligheten och öka tryggheten i Umeå. Debatten kring kriminalitet och problem i Umeå har numera svängt så att fler partier i alla fall erkänner problemen, men nu är det dags att gå från ord till handling. Upp till bevis!

För två år sedan uppmärksammade vi moderater UmeBrås varningar från 2017 gällande tendenser till social oro: våldsbrottslighet, utpressning, bilbränder, bilstölder, knarkhandel. Ungdomar som rekryterades av äldre brottslingar till kriminalitet och ökad risk för religiös radikalisering.

Vi avfärdades då, av många politiker och många i media, som att vi ”svartmålade” och att allt handlade om att ”vinna röster genom att sprida skräck och oro”. Det var en sällsynt hätsk debatt, fastän alla i ansvarig position i Umeå visste att vi hade rätt.

Två år senare har debatten tagit en annan vändning. Nu erkänner alla, mer eller mindre, problemen och talar om hur vi ska motverka situationen med brottslighet och otrygghet. Det är ett välkommet uppvaknande. Men ord räcker inte – det krävs också handling!

I oktober hade fullmäktige kunnat fatta beslut om en rad konkreta åtgärder för att öka tryggheten för umeåborna, men tyvärr blev det inte så. I Moderaternas förslag till budget för 2021 hade vi ett paket av förslag för att öka tryggheten i kommunen:

– Anställ/anlita kommunala ordningsvakter som ska arbeta trygghetsskapande runt om i Umeå.

– Inför kamerabevakning av särskilt brottsutsatta platser i kommunen, i områden och på platser där Polisen inte har satt upp kamerabevakning.

– Ta initiativ till fler trygghetsavtal, liknande det som tecknats för Ålidhem centrum.

– Inför flexibla busstopp, ett arbetssätt i kollektivtrafiken där passagerare ska kunna få stiga av mellan busshållplatser, för att öka tryggheten.

– Ta fram ett strategi‐ och åtgärdsprogram för att inte något barn ska behöva växa upp i hederskultur.

– Utred och kartlägg förekomsten av hot och våld på Umeås grundskolor, samt ta fram konkreta förslag på hur tryggheten på Umeå grundskolor kan öka.

– Polisanmäl alla brott på skoltid eller i anslutning till skoldagen.

– Inför frivilliga slumpvisa drogtester på Umeås gymnasieskolor som en del i skolans förebyggande arbete.

– Kontakta Polisen för ett samarbete gällande att hitta narkotika på skolorna, där narkotikahundar kan användas.

 

Endast på en punkt, gällande nya trygghetsavtal, verkar de styrande Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vara beredd att agera.

Trots goda insatser från både Umeå kommun och Polisen har problemen fortsatt. Vi ser det på många håll. I början av året blev t.ex. ungdomar attackerade och misshandlade av gäng i centrala Umeå. Vi läser fortsatt i lokaltidningarna om misshandelsfall och anlagda bränder. Bara under 2020 har 74 bilbränder skett på olika platser i kommunen, vid tio olika tillfällen. Allt detta bidrar till ökad otrygghet hos våra invånare.

Att umeåbor känner otrygghet kommer vi moderater aldrig att acceptera. När kommuninvånarna inte vågar röra sig fritt på gator och torg måste kommunen agera. Det är uppenbart att de insatser som har gjorts har inte varit tillräckliga och att det krävs ytterligare åtgärder.

I Socialdemokraterna och Miljöpartiets förslag till budget i Umeå lyfte de fram att Umeå ska växa tryggt och säkert. Om de förbyggande satsningarna råder också politisk enighet sedan tidigare. Men som utvärderingen av arbetet hittills har visat, så räcker det inte. Det krävs fler insatser. Trots det så röstade S och MP nej till våra förslag för ökad trygghet i Umeå. Istället för att på allvar bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i Umeå nöjer de sig med nya målsättningar och fina ord om hur viktigt det är med trygghet.

Vi vill att Umeå ska vara en trygg kommun för alla. Till skillnad från de styrande partierna har Moderaterna förslag på konkreta åtgärder för att öka tryggheten i Umeå.

 

Anders Ågren, kommunalråd (M) i Umeå

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.