Ett bra företagsklimat stärker välfärden i Umeå!

I söndagens Folkbladet skriver jag om vikten av ett bra företagsklimat. Läggs som vanligt upp här på bloggen också.

 

Ett bra företagsklimat stärker välfärden i Umeå!

Moderaterna vill se ett ökat fokus på åtgärder för bättre företagsklimat i Umeå. Även om vi kan glädjas över investeringar och satsningar som genomförs av privata aktörer, så måste vi ständigt arbeta för ett bättre företagsklimat. Jag blir bekymrad över den negativa och stundom rent fientliga attityden till företagande som ledande socialdemokrater numera uppvisar i Umeå, såväl på insändarsidorna som från kommunfullmäktiges talarstol.

Fyra av fem nya jobb skapas i småföretag. När nya företag etablerar sig i Umeå eller befintliga företag expanderar innebär det fler arbetstillfällen och mer skattepengar till det offentliga. Ett bra företagsklimat främjar tillväxt och är grundläggande för att kunna erbjuda kommuninvånarna en god välfärd.

Företagen i Umeå och deras 33 748 anställda bidrar tillsammans med omkring 9,3 miljarder i skatt till det offentliga varje år. Samtidigt har 12 procent av företagarna i Umeå någon gång övervägt att flytta sitt företag till en kommun med ett bättre företagsklimat (Svenskt Näringsliv, maj 2020).

I Svenskt Näringslivs ranking erhåller Umeå kommun dåliga placeringar år efter år. En av landets högsta kommunalskatter, konkurrens från kommunen gentemot privata näringslivet, service och bemötande samt negativ attityd bland politiker till företagande är sådant som sticker ut. Plats 167 av landets 290 kommuner i senaste undersökningen. I undersökningen som SKR gör – Öppna jämförelser Företagsklimat – hamnar Umeå kommun på plats 126 av de sammanlagt 173 kommuner som ingått i rankingen. Bland kommuner med över 40 000 invånare, så är Umeå på plats 50 av 62 kommuner. Detta duger inte.

Moderaterna vill se en offensiv tillväxtpolitik, med fokus på tillväxt i alla delar av Umeå kommun. Både landsbygd och stad. Kommunalskatten i Umeå är omkring två kronor högre än flertalet jämförbara kommuner och detta är inte rimligt. Skatten måste sänkas. Bostadsbyggandet måste öka. Korta handläggningstider och bättre dialog med lokala företagare är också viktigt för ett bra lokalt företagsklimat.

Likaså att åtgärda osund konkurrens från kommunen gentemot det privata näringslivet. De fyra borgerliga partierna har lagt förslag på detta, liksom förslag om att införa utmaningsrätt i kommunen. Det betyder att privata företag har möjlighet att utmana kommunal verksamhet på upphandling.

Moderaterna vill att fler företag ska kunna etablera sig i Umeå, växa och anställa. Det innebär ökad tillväxt, fler jobb och en stärkt ekonomi. Vi vill också ge bästa möjliga utvecklingsmöjligheter för befintliga företag. Företagen är viktiga för kommunen.

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M

Umeå

2 kommentarer

 1. Brorson

  ”Socialdemokraterna bäddar för en moderatledd regering – bland annat genom att angripa arbetsrätten ihop med MP, C och L.” Detta har Jan Hägglund, Ap, skrivit på sin blogg. Enligt min mening en helt korrekt analys.

  Frågan är nu om Moderaterna, som för femton år sedan försökte lansera sig som det nya arbetarpartiet, kan stå emot denna extremt arbetarfientliga politik, som drivs av arbetarfientliga högerextremister inom C tillsammans med vänstextremister (!) inom L. Dessa högerextremister inom C vill krossa arbetarnas fackföreningar. Vill de också krossa böndernas intresse-organisation LRF?

  De, som jag kallar vänsterextremister inom L, angriper arbetarklassen och M (!) med den mer renläriga extremvänsterns argument och retorik och stödjer samarbetet med SMp-regeringen och driver vissa av extremvänsterns krav, såsom en mer ”generös” invandringspolitik. I uppenbart syfte att pressa ner lönerna i Sverige genom ökat utbud av billig arbetskraft.

  Naturligtvis är LO:s stöd till S, vilket mest är av ekonomisk art, en nagel i ögat för alla borgerliga partier. Men frågan är hur länge till det stödet kommer att vara. Bl.a Kommunal, som organiserar vårdpersonalen, tycker att man inte får något för stödet till S. Om jagg inte minns fel har Kommunal, eller åtminstone en del Kommunal-avdleningar, redan slutat stödja S ekonomiskt.

  C och L är ute efter rejäla klasskillnader mellan tjänstemän och arbetare – och stöds i denna strävan av vissa sossar med facklig hemvist inom tjänstemanna-rörelsen. Vilket kanske förklarar varför sossarna ö.h.t kunde tänka sig att förhandla med C och L om en försämrad arbetsrätt. När dessa partier, särskilt C, pratar om en ”omodern” arbetsrätt, vill de inte ha en modern arbetsrätt, som är bra för både arbetsgivare och anställda, utan vill ha en återgång till husbondeväldet under 1900-talets första decennier.

  Detta är inte ens bra för arbetsgivarna. Jag hoppas att LO och M ska försöka komma överens om ett annat alternativ, en modern arbetsrätt som är bra för båda parter. Moderata direktörer och socialdemokratiska fackföreningsmän har ju i det förgångna lyckats lösa svåra problem tillsammans. Varför skulle det inte vara möjligt nu också, när besvikelsen med den socialdemokratiska politiken breder ut sig inom LO?

  Jag har i flera kommentarer på denna blogg fört fram ett eget förslag om ett nytt system för skadestånd vid olagliga uppsägningar. En småföretagare, som kanske av ren okunnighet gör ett liten misstag ska inte riskera konkurs. Men den olagligt uppsagda medarbetaren, som mist sin försörjning, ska ha sitt skadestånd ändå. Det ska inte vara någon skillnad om man har varit anställd i ett stort eller litet företag.

 2. QA

  HUR kan tillväxt vara högsta prio? Det är viktigt, men klimatet måste vara viktigare, tillväxtsstävandet är kontraproduktivt för klimatet.
  Du är politiker, en politiker som har makt att nu innan det är för sent att göra ALLT för att förbättra klimatet så att efterlevande generationer har drägliga förutsättningar att överleva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.