Moderaterna prioriterar ökad andel lokalproducerade livsmedel

I VK förra veckan efterlyste Torbjörn Wennebro svar från de politiska partierna i Umeå, om man prioriterar närproducerade livsmedel eller ekologiska livsmedel. Jag har idag skickat in ett svar för Moderaternas räkning till Ordet fritt.

Men jag skriver några rader även här på bloggen.

Moderaterna i Umeå prioriterar närproducerat. Det var Moderaternas uppdrag om detta – öka andelen lokalproducerat i Umeå kommuns upphandlingar – som vann bifall vid en votering i budgetfullmäktige i oktober. Vi röstade i februari 2020 nej till målsättningen att kommunen år 2025 ska erbjuda minst 50 procent ekologiska livsmedel i Umeå kommuns verksamheter. Vi lade även förslag om att kravet på ekologiska livsmedel skulle utgå, vid den senaste livsmedelsupphandlingen för Umeå kommun hösten 2019.

Vi moderater håller en tydlig linje för att möjliggöra ökad andel lokalproducerade livsmedel. I Sverige håller den konventionella produktionen hög kvalitet, med högt krav på djurskydd och lite användning av både antibiotika och bekämpningsmedel.

Kommunen borde fokusera på att öka inköpen av lokalproducerade livsmedel. Det stärker även det lokala näringslivet och bidrar till att hålla landsbygden levande.

 

En kommentar

  1. Pingback: Lokalproducerade idéer/tjänster likaväl som livsmedel – något för Umeås partier? T ex friskare dagis! | Umeås Bästa (UB)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.