Energipolitiken har havererat

Sverige ska inte stå utan el, eller vara tvingade att elda med olja, så fort det är vindstilla eller kallt.

Kylan slår ut vindkraften. Eftersom regeringen låtit stänga Ringhals 1 förbereder Svenska Kraftnät nu istället en uppstart av oljekraftverket i Karlshamn, för att säkra tillgången på el.

Socialdemokraternas och Miljöpartiets energipolitik har havererat. Moderaterna vill bygga nästa generations kärnkraft!

7 kommentarer

  1. Sixten Jonsson

    Vore det inte trevligt med ett stort kärnkraftverk mitt emellan Ö-vik och Umeå så kunde Universitetet nischa in sig inom det nucleära området istället för att utbilda miljöextremister som hamnar på myndigheterna.

  2. Brorson

    Det råkar vara så att Moderaterna har mest rätt i energipolitiken och Mp har mest fel. Mp har blivit miljöns och naturens värsta fiende, med gigantiska felsatsningar även rent ekonomiskt. Jag är gammal nog att minnas de enorma vedtravarna under de första åren efter världskriget. Jag vill påstå att jag har en mycket god allmänbildning och kan dra slutsatser från vitt skilda kunskapsområden.

    Det som fattas i Moderaternas energipolitik är satsningar på koldioxidneutral teknik, hur man återvinner koldioxid ur atmosfären och gör nytt bränsle av den, så att koldioxidhalten hålls på en konstant nivå hela tiden. En beprövad metod för att uppnå detta är trädplantering. Mp leder däremot skogsskövling, avverkning utan återplantering, för att skapa utrymme kring och servicevägar till monstruösa vindkraftparker. Men denna naturliga process, fotosyntesen, bör kompletteras med kemisk-tekniska metoder.

    Varför skulle inte detta vara möjligt? För fyrtio år sedan trodde få att sol och vind kunde ersätta kärnkraften, och det kan dessa energislag fortfarande inte, men kan dock leverera el med ojämn leveranssäkerhet. Mp har övergivit kretslopp-tanken både vad gäller det använda kärnbränslet och koldioxiden.

    Jag påstår inte att ledande miljöpartister är mutade av bilindustrin, men det verkar så. Nu har även en av Europas största bilfabriker hoppat på koldioxidneutralitet som reklambluff, då man ljuger att deras nya bilmodeller är koldioxidneutrala. De är möjligen fossilfria, men inte ens det. S.k. laddhybrider släpper ut mindre koldioxid än ren bensindrift, men bensinmotorn i en laddhybrid släpper också ut koldioxid. Mp går bilismens ärenden alldeles förfärligt och bedriver negativ reklam mot järnvägen, när man motiverar kraven på nya järnvägar med att järnvägen skulle vara en kapacitetssvag och undermålig teknik.

    För att elhybrider och laddhybrider, som är lösningenför bilismen i ett glesbefolkat land som Sverige, ska bli koldioiidneutrala måste koldioxiiden i atmosfären återvinnas. För att ytterligare minska energiförbrukningen inom transportsektorn behövs övergång från väg till järnvägstransporter och i det syftet måste hela det befintliga järnvägsnätet utnyttjas och skötas av järnvägskunnigt folk, som saknas i både Trafikverkets ledning och bland Mp-politiker.

    Under min tid vid SJ klarade jag som ensam ansvarig för en grupp infartsväxlar av att hålla tågtrafiken igång under värre snöoväder en det nuvarande. Jag vet hur man håller växlar fria från snö och isbeläggning på kontaktytorna, helt manuellt. Det handlar delvis om ren råstýrka, för det är ett hårt jobb, men också om yrkeskunnande och erfarenhet. Något som alldeles speciellt lyser med sin frånvaro bland politiskt tillsatta byråkrater och teoretiskt högutbildade Mp-politiker.
    .

  3. QA

    Men vakna upp, kärnkraft kräver ofantliga statliga subventioner, och hur är det med kärnkraftsägarnas ansvar om en olycka inträffar? Är det kanske vi stackars strålskadade skattebetalare som då måste stå för kostnaderna till 95%??
    …och ny kärnkraft kommer att ge effekt först om 15-20 år (för sen f.ö för att hjälpa till mot klimatförändringarna troligtvis, tyvärr)

    Brorson:; du snackar om att trädplantering är en beprövad metod för att binda koldioxid….men detta kräver ju att man sen gräver ner trädet efter dess livslängd så att inte koldioxiden återinkommer i atmosfären….

    • Olle

      Kostnaden för ny kärnkraft 54 öre/kWh, . Ny vindkraft kostar 51 öre/kWh. Framtagna fakta av Energikommissionen.

  4. QA

    Brorson: dessutom är det större risk iom klimatförändringarna (som ökar risken för skogsbränder) att dessa planterade träd brinner upp oc hsläpper ut koldioxid istället…

    • Brorson

      Så du menar att vi inte ska plantera träd p.g.a. risken för skogsbränder? Löjligaste argument hittills.Är sgogsbrändeer vanligare nu än före industrialiseringen? Ät skogsbränder vanlingare nu än unde stenåldern, när man idkade svedjebruk? Välj rätt trädslag och plantera även på parkeringsplatser, där tråden kan användas som avskiljare mellan olika parkeringsrutor.

      Och varför inte köpa in ett par ryska brandbekämpningsflygplan av typen BE-200. som kan flyga dubbelt så fort att ta ombord nästan tre gånger så mycket vatten, under 14 sekunder – direkt från en sjö – som du hopplöst omoderna brandbekämpningsflygplan som nu används inom EU.

      Dessutom tycker jag att man bör fortsätta betala flygklubbarna en slant, så att de kan fortsätta att förena nytta och nöje genom att flyga skogsbrandbesiktning under heta sommardagar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.