Oseriöst att fatta beslut om Bromma flygplats under pandemin

I dagens VK skriver jag på insändarplats om Brommas framtid. Läggs som vanligt upp här på bloggen också.

 

Oseriöst att fatta beslut om Bromma flygplats under pandemin

Regeringen har meddelat att den vill lägga ned Bromma flygplats, utan att utbyggnaden av Arlanda är garanterad. Det är djupt oansvarigt, och ett slag mot hela landet som är beroende av god flyginfrastruktur till och från huvudstaden för jobb, företagande och tillväxt.

Bromma flygplats är en nationell angelägenhet. Hela Sverige – inte minst näringslivet – är beroende av ett fungerande inrikesflyg och goda förbindelser till och från Stockholm. För Umeå är Bromma ett viktigt komplement till Arlanda. En betydande del av flygningarna till och från Umeå Airport går vanligtvis via Bromma.

Beskedet från regeringen om att Bromma flygplats ska läggas ned visar att den saknar en förståelse för att goda flygförbindelser runt om i landet. Vi kan också konstatera att beslutet togs utan någon dialog med oss eller andra delar av landet som berörs av det. Inte heller med flygbranschen.

Beslutet om Bromma flygplats kommer mitt i coronapandemin, som innebär den kanske svåraste situationen för flyget någonsin. Miljöpartiet har aldrig gillat flyget. Men det är oavsett det, inte seriöst att använda krisen som en förevändning att lägga ned flygplatsen.

Flygandet kommer förmodligen att vara lägre den närmaste tiden. Men frågan om flygplatsens framtid måste grunda sig på normala förhållanden – det vill säga de som rådde innan pandemin.

Ett minimikrav innan man ens funderar på att lägga ned Bromma flygplats är att se till att Arlanda har tillräckligt kapacitet. Det handlar både om att se till att flygrutterna ut i landet är säkerställda, men också att tillgängligheten till och från Arlanda blir bättre.

Det verkar inte bättre än att Miljöpartiet återigen har fått diktera villkoren i regeringens politik. Istället för att ställa om, så väljer man att stänga ned. Och hänsynen till de som vill bo och verka utanför Stockholm lyser med sin frånvaro.

Regeringens beslut är ett hårt slag mot tanken om en politik för hela Sverige. Vi moderater beklagar det och kommer göra vad som står i vår makt för att beslutet om Brommas nedläggningen inte blir verklighet.

Låt oss se konkreta beslut och investeringar för utbyggnad av Arlanda innan Brommas framtid avgörs. Det kommer att krävas en omfattande utbyggnad av Arlanda, innan vi ens kan komma på tanken att avveckla Bromma.

Anders Ågren

Kommunalråd, M

Umeå

 

 

En kommentar

  1. QA

    …ni verkar tämligen ointresserade av miljön..hur ska ni bidra till att lösa klimatkrisen innan det är irreversibelt? Nä visstja, ni ska satsa på tillväxt för att rädda klimatet…chansa på tillväxt för att gambla med vår och våra barnbarns framtid…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.