Skolan ska vara en trygg plats för såväl elever som lärare!

Hösten 2020 publicerade Brottsförebyggande rådet (Brå) rapporten ”Skolundersökningen om brott 2019”. Enligt rapporten har ungefär hälften av alla elever i årskurs 9 blivit utsatta för brott.

Rapporten visar att tjejer och killar har blivit utsatta för brott i ungefär lika stor utsträckning, men att typen av brott skiljer sig åt. Bland tjejer är det vanligast att ha utsatts för stöldbrott, följt av sexualbrott, och bland killar är stöldbrott vanligast, följt av misshandel. Många av brotten sker dessutom i skolmiljön. I rapporten framkommer att skolan är den vanligaste brottsplatsen för både lindrig och grövre misshandel, samt för fysiska sexuella kränkningar bland killar. Andelen elever som har uppgett utsatthet för lindrig misshandel i skolmiljö har ökat sedan 2015, både bland tjejer och killar.

Det finns en oro för brott, vilket leder till att unga undviker vissa platser, aktiviteter eller personer. Enligt Brås rapport är det vanligt att elever exempelvis har hållit sig borta från skolan en hel dag, av rädsla för att utsättas för brott.

På senare år har vi sett alarmerande exempel på att hot och våld har förekommit i Umeås skolor. I lokalmedia kunde vi i september läsa om en ökning av anmälningarna om tillbud eller skador på grund av hot och våld i grundskolan. 123 fall år 2019, vilket var en ökning med 23 procent jämfört med 2018. Vidare har det framgått av reportage i media om att dödshot bland elever är en ökande trend. En handfull ”incidenter” som handlar om hot och fysiskt våld i skolan blir anmälda, men omfattningen av hot är enligt artikeln större än så. Det finns också en utbredd tystnadskultur bland eleverna, som ett resultat av hoten. Det har blivit svårare för vuxenvärlden att få reda på vad som har hänt.

Så här får det inte fortsätta. Skolan ska vara en trygg plats för såväl elever som personal. Alla brott på skoltid eller i anslutning till skoldagen ska polisanmälas.

Moderaterna har därför, via För- och grundskolenämndens vice ordförande Lena Riedl, lämnat in en motion i fullmäktige med förslag på åtgärder. Skolans riktlinjer och rutiner vid brott måste vara tydliga och bör utformas efter tre huvudregler:

– Brottsliga handlingar ska aldrig accepteras.

– Skolan ska polisanmäla alla brott som sker under skoldagen eller i anslutning till skoldagen.

– Skyldigheten att polisanmäla ett brott gäller även när gärningsmannen inte fyllt 15 år.

 

Umeås skolor måste bli trygga för alla.

 

 

4 kommentarer

  1. QA

    ….som vanligt, ta den enkla vägen…men vad beror brottsligheten på? Hur gör vi för att den inte ska uppkomma? Vara proaktiv istf reaktiv…

  2. QA

    Appropå hårdare straff:
    https://www.aftonbladet.se/ledare/a/86nwmE/paolo-roberto-vill-ta-sig-ur-skamvran

    ”En sak som fallet Paolo Roberto nästan plågsamt visar är varför höga straff inte är universallösningen, det som högern just nu predikar. Straffet han fått har inte medfört en insikt eller lärdom.

    Det blir tydligt att det förebyggande arbetet kopplade till sexistiska attityder måste göras på andra sätt.

    I stället sitter han och tycker synd om sig själv i två av landets största poddar och – kan man hävda – inspirerar andra män till att ha sex med prostituerade.

    Det hela är djupt tragiskt. Men vill man vara positiv, trots allt, finns det en sak som Robertos pod-dravel kan leda till. Han visar hur sexismen aldrig försvinner om det bara är högerns hårda straff som gäller.”

  3. Karin

    Jättebra. De tre huvudreglerna borde varit standard för länge sedan! Lägg till detta; inga mobiler i skolmiljön förrän skoldagen är slut och det är tid att gå hem.

  4. MS

    Som mamma till ett barn som blivit sjukskriven sista månaden i åk 6 skulle jag välkomna ett inlägg om hur skolans kompetens om NPF-diagnoser breddas. Den är idag i det närmaste obefintlig på många av kommunens skolor. Kunskap om och rätt bemötande vid NPF skulle skapa en helt annan miljö på många skolor och resultera i barn som mår bättre och kanske till och med bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.