Hög tid för (S) i Umeå och Västerbotten att bekänna färg i frågan om återinförd fastighetsskatt!

I dagens VK har jag fått denna debattartikel publicerad. Läggs som vanligt upp på bloggen.

 

Vad säger Socialdemokraterna i Umeå om återinförd fastighetsskatt?

Frågan om att återinföra fastighetsskatten drivs av flera tunga Socialdemokratiska distrikt runt om i landet. Moderaterna säger nej till återinförd fastighetsskatt, vilket jag tidigare skrivit om. Men vad säger Socialdemokraterna i Umeå och Västerbotten? De är märkligt tysta. Kommer de att rösta för eller emot en återinförd fastighetsskatt när (S) ska välja väg på sin kongress i november?

Beskedet från Moderaterna är glasklart: vi kommer vara en tydlig politisk kraft för att stoppa en skatt på boende, som försvårar för människor att äga sin egen bostad. Socialdemokratin går i en helt annan ideologisk riktning. Fastighetsskatten är bara ytterligare ett förslag i raden av åtgärder för att beskära människors frihet och självbestämmande.

Den tidigare godtyckliga fastighetsskatten avskaffades 2008 och ersattes med en kommunal avgift med ett takbelopp. Allt fler förespråkar nu en återinförd fastighetsskatt och det finns nio olika förslag från utredningar och politiska partier på ett återinförande. Dessutom föreslås att bostadsrätter ska inkluderas.

Medelpriset för en villa i Umeå de senaste 12 månaderna är 3 975 000 kr enligt Svensk Mäklarstatistik. Fastighetsskatten för en villa med det marknadsvärdet skulle landa på 29 813 kr per år. Detta ska jämföras med dagens takbelopp på 8 524 kr per år. Det innebär en höjd skatt med 21 289 kr per år, för en vanlig villa i Umeå!

Det är i praktiken en rejäl käftsmäll för omkring 6 av 10 hushåll i Umeå. I Umeå kommun var det föregående år ca 14 300 hushåll som bodde i bostadsrätter och över 20 400 hushåll som bodde i småhus. 64 procent av Umeås befolkning bor i antingen bostadsrätt eller småhus och skulle därmed påverkas ekonomiskt mycket negativt av detta.

Fastighetsskatten kommer inte bara drabba dem med höga inkomster, utan skatten kommer också att drabba låg- och medelinkomsttagare. Människor ska känna sig trygga i sina hem. De ska inte behöva oroa sig för att tvingas flytta från sina hem på grund av en skatt.

Vi moderater kommer att säga nej till alla förslag om att återinföra fastighetsskatten. Men det är hög tid att Socialdemokraterna i Umeå och Västerbotten bekänner färg i denna fråga.

 

Anders Ågren (M)

Kommunalråd

Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.