Stödet för ny kärnkraft i Sverige på rekordhög nivå!

Allt fler svenskar är positiva till att bygga ny kärnkraft. Det visar en ny Novus-undersökning.

46 procent svarar att de vill fortsätta att använda och vid behov bygga ut kärnkraften. Det är den högsta siffran sedan den årliga undersökningen började göras 2006. Så sent som 2017 svarade bara 28 procent att de kunde tänka sig nybyggd kärnkraft. 31 procent svarar att de vill fortsätta använda men inte bygga ut kärnkraften. 14 procent vill avveckla.

En stabil elförsörjning är en förutsättning för Sveriges välfärd och konkurrenskraft. Dessutom kan svensk energi spela en viktig roll i den globala klimatomställningen. Vår elproduktion – med framförallt kärnkraft och vattenkraft – är renast i hela EU. I framtiden kommer ju ännu mer ren el att behövas för att driva bilar, tunga transporter och industrier. Experter uppskattar att det handlar om en 50- till 60-procentig ökning av elanvändningen under de kommande 25 åren.

Kärnkraft måste få vara en viktig del av det svenska energisystemet också i framtiden. Den befintliga kärnkraften måste värnas, och en svensk färdplan mot fjärde generationens kärnkraft måste utvecklas.

En gång i tiden förstod Stefan Löfven (S) vikten av kärnkraft – men det var förstås innan han blev beroende av Miljöpartiet…

Moderaterna står upp för kärnkraften!

2 kommentarer

  1. Brorson

    Den socialdemokratiska debattören Göran Greider har med all rätt stämplat C som ett ytterkantsparti, som står till höger om M i ekonomisk-politiska frågor. Och det finns fler vänsterdebattörer, som säger samma sak. En av dem menar t.o.m. att M är ”fackföreningskramare” i jämförelse med det extremt folkrörelsefientliga Centerpartiet. C har visserligen ännu inte sagt sig vilja avskaffa rösträtten, men är Sveriges trumpister, som menar att alla röster inte ska räknas.

    C driver dessutom linjen att löntagare och hyresgäster inte ska få förhandla gemensamt med sina motpartier. Detta har S, som för drygt hundra år senan stred för just denna rätt, som är ett grundvillkor för ett demokratiskt samhälle. Mig veterligt vill C och S däremot inte avskaffa rätten att förhandla gemensamt för arbetsgivare och fastighetsägare. Just detta att den i en förhandlingssituation i normalfallet svagaste parten ska företrädas av sina motpartier är kärnan i fascismen.

    Från att ha imponerat med sitt mod och sin politiska hederlighet framkallar Dadgogdstar nu besvikelsen genom att förklara sig villigt att förhandla med ett i det fördolda fascistiskt parti, som stöds av S. Som tydligen menar att man kan ingå avtal, som upphäver demokratin. Dadgodstar, som V nu säger sig berett att göra – genom att hoppa över M för att landa långt till höger om M i de brungröna träskmarkerna. Samtidigt stressa de borgerliga partierna av Lööfs påstående att C är ett liberalt mittenparti och att KD och M vill samma sak, nämligen begränsa föreningsfriheten till att bara hojta, men inte förhandla.

    Lööf fantiserar om att bilda en mittenregering med henne själv som statsminister. Men har jag inte själv varit inne på samma linje, att S + M borde bilda en koalitionsregering, tillsammans med ett tredje borgerligt parti, som skulle få statsministerposten, eftersom S + M inte själva uppnått 50 %?

    1) Ja, men det förslaget är överspelat i och med tillkomsten av jöken och ännu mer genom det snöpliga slutet för jöken.

    2) När jag pläderade för detta var jag mycket tydlig med att L skulle vara det tredje partiet och att den dåvarande L-ledaren Jan Björklund, och ingen annan, var den av mig föreslagne statsministerkandidaten. Men sedan dess har Björklund både avgått som partiledare för L ocb dessutom gjort sig ovärdig som statsministerkandidat i mina ögon genom att medverka till jöken. Vilket jag anser var en grov felbedömning från han sida. Vad som talade för Björklund var hans tydliga ställningstagande för kärnkraften.

    Men skulle då inte Björklunds efterträdare som partiledare vara tänkbar som statsminister i en ny regering, efter nästa val? Nej, inte med de ständiga knivhuggen i ryggen, som hon utsätts för av ”småborgerliga element” i det egna partiet? Med ”småborgerlig” avser jag lusten i tid och otid att starta eget, för att man inte kan samarbeta i en större organisation.

    Detta gör Ulf Kristersson till den enda återstående statsministerkandidaten, som är värd att stödjas. Kärnkraft frågan är avgörande. C bör enligt min mening stämplas som ett ytterkantsparti med dragning åt fascismen och ska därför inte ha några ministerposter i någon regering.

  2. Kenth

    Kärnkraft är ett förlegat ord det heter atomkraft idag
    och med den forskning som bedrivs kan atomkraft vara
    lösningen på vårat klimatproblem.
    Den nya sorts reaktor är 100% säker och kan med modifikation
    bli en energikälla t.om i våra bilar och andra transportmedel.
    (hörde detta diskuteras i ett vetenskapsprogram i SrP1)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.