Småhusägare och bostadsrättsinnehavare i Umeå skulle drabbas hårt av ny fastighetsskatt

Alltfler inom Socialdemokraterna förespråkar en återinförd fastighetsskatt. En majoritet av de svarande socialdemokratiska kommunpolitikerna – 58 procent – i en SVT-undersökning vill införa en fastighetsskatt. MP och V vill sedan tidigare återinföra fastighetsskatten. Det finns nio olika förslag från utredningar och politiska partier på ett återinförande. Dessutom föreslås att bostadsrätter ska inkluderas.

Moderaterna kommer att säga nej till alla förslag om återinförd fastighetsskatt. En återinförd fastighetsskatt kommer att leda till att människor som saknar tillräckliga inkomster för att betala skatten kommer att tvingas flytta ifrån sina hem. Ett hem som man dessutom redan har betalat för med hårt beskattade pengar.

Många umeåbor skulle drabbas hårt av detta. Medelpriset för en villa i Umeå de senaste 12 månaderna är 3 975 000 kr enligt Svensk Mäklarstatistik (maj). Fastighetsskatten för en villa med det marknadsvärdet skulle landa på 29 813 kr per år. Detta ska jämföras med dagens takbelopp på 8 524 kr per år. Det innebär en höjd skatt med 21 289 kr per år, för en vanlig villa i Umeå.

Det är i praktiken en rejäl smäll för omkring 6 av 10 hushåll i Umeå. I Umeå kommun var det föregående år ca 14 300 hushåll som bodde i bostadsrätter och över 20 400 hushåll som bodde i småhus. 64 procent av Umeås befolkning bor i antingen bostadsrätt eller småhus och skulle därmed påverkas ekonomiskt mycket negativt av detta.

Räkna ut din fastighetsskatt på www.stoppafastighetsskatten.se och skriv under uppropet du med.

Stoppa fastighetsskatten!

3 kommentarer

 1. leif

  Klassisk moderat politik. Människor som äger sitt boende, dom vurmar ni för. Svaga och fattiga som måste hyra sin bostad, dom klarar av marknadshyror

  Smart!

  • Brorson

   Detta är sosse-demagogi av allra värsta sort. Sossarna vurmar inte alls för svaga och fattiga. De nekas hyreskontrakt i den politikerstyrda s.k. allmännyttan. Majoriteten av hemlösa är inte alls missbrukare och kriminella, eller ens s.k. nyanlända, utan vanliga, skötsamma svenskar, som inte kvalificerat sig genom missbruk e. dyl. för ett andrahandskontrakt genom socialtjänsten. Ofta är orsaken arbetslöshet eller skilsmässa, där (vilket är mest vanligt) lägenheten går till kvinnan.

   Män, som kvalificerat sig för ett banklån till en villa i en glesbygdskommun, där han inte kan få jobb, nekas hyra hos den s.k. allmännyttan, trots att deras disponibla inkomst är dubbelt så hög som hyran .Allmännyttan kräver tre gånger så hög inkomst. Sanningen är att Vänsterpartiet hade rätt om kommande hyreshöjningar genom överenskommelsen (jöken) mellan S ,och C. Sanningen är att Moderaterna inte gick med på detta under allianstiden, vilket M nu har problem med, p.g.a. de förväntningar som ställs på M som ett ”högerparti”.

   Skatt på eget boende är så fruktansvärt fel, som det bara kan bli. Och frågan är om M har så mycket att hämta i fråga om väljarstöd genom att motsätta den föreslagna fastighetsskatten. Om någon skatt måste höjas, och det kommer att behövas skattehöjningar med fortsatt SMP-styre, så är höjd fastighetsskatt den skattehöjning som skulle drabba de verkliga höginkomsttagarna lindrigast, eftersom alternativet är höjd skatt på de högsta inkomsterna.

   Och sanningen är också att SMP-regeringen strör pengar över de villaägare, som verkligen är rika, samtidigt som denna regering vill höja fastighetsskatten för ALLA villaägare. Bidraget till privata solenergi-anläggningar, som används till uppvärmning av privata simbassänger på villatomter, har återigen höjts – med vattenbrist som följd.

   Alltså omfördelning av inkomster från fattiga till rika – precis tvärtemot det som en gång i tiden var socialdemokratisk politik. S är det nya högerpartiet. Falskvänstern. Ännu längre ut åt höger återfinns C, som vill avskaffa den kollektiva förhandlingsrätten (och därmed föreningsfriheten) för hyresgäster och löntagare .Till att börja med inom nyproduktionen, Det år som om kollektivavtal på arbetsmarknaden inte skulle gälla för nyanställda, vars löner utan inblandning av någon fackförening skulle bestämmas av enväldiga arbetsgivare.

   Och det är naturligtvis därför som allmännyttan kräver orimligt höga inkomster av bostadslösa för att få ett eget hyreskontrakt.

 2. Björn

  Helt obegripligt att vissa tycker det är ok att ta ut en skatt på ett fiktivt värde. Bara det faktum att det förs resonemang och genomförs utredningar om ett återinförande av fastighetsskatt är helt horribelt, men visar bara på hur S Mp och V ser på individens rätt att äga sitt boende.
  Sedan att man har råd att betala skatten hör inte till saken, det är principen och tänket som är helt fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.