Fullmäktige idag med flera M-förslag på dagordningen

Vid dagens sammanträde med Umeå kommunfullmäktige har Moderaterna tagit initiativ till några av ärendena. En interpellation gällande skogens betydelse för klimatet, en motion om att uppmuntra grundskolor att börja sätta betyg från årskurs fyra, samt en motion om att införa språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg.

Igor Hell (M) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om det sistnämnda. Vi anser att Umeå kommun borde införa språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg för att säkerställa nödvändiga kunskaper i det svenska språket. Att den språkliga kommunikationen mellan personalen och de äldre fungerar är grundläggande för tryggheten inom äldreomsorgen.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har i flera år varnat om att bristande kunskaper i svenska hos personal inom äldreomsorg är ett problem. Bristande språkkunskaper är ett allvarligt och stort hot mot patientsäkerheten. Kommunen som arbetsgivare har ett ansvar att säkerställa att personalen har de språkkunskaper som krävs för att både förstå och göra sig förstådd.

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har även lagt gemensamma förslag om språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg. Men de rödgröna i Umeå säger nej till förslaget.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.