Staten ska stå på brottsoffrets sida!

Utsattheten för sexualbrott har fördubblats på två år och var tredje kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde (BRÅ).

För få sexualbrott klaras upp och när en gärningsman väl blir dömd är straffen förhållandevis låga. Så ska det inte vara. Samhället ska stå på brottsoffrets sida. Vi moderater vill därför:

🔹 Skärpa minimistraffen för våldtäkt och för grovt sexuellt ofredande.

🔹 Att varje polisregion ska ha en grupp som är specialiserad på att utreda sexualbrott.

🔹 Att rätt till stöd från kvalificerat målsägarbiträde för den som utsatts för sexualbrott ska finnas.

🔹 Höja skadestånden för sexualbrott.

🔹 Förlänga preskriptionstiden för sexualbrott och ta bort preskriptionstiden helt för sexualbrott mot barn.

En kommentar

  1. Brorson

    ”Att varje polisregion ska ha en grupp som är specialiserad på att utreda sexualbrott.”

    Det hittills bästa M-förslaget. Och det säger inte lite, eftersom alla M-förslag inom straffrättens område är bra. En del är kanske inte tillräckligt bra, men dock bättre än andra partiers.

    En specialiserad grupp för våldtäkter och andra sexualbrott inom varje polisregion behövs, eftersom bevisen för att en väldtäkt har skett är färskvara. Det är naturligt att den, som har utsatts för en våldtäkt, snarast möjligt vill tvätta sig och sina kläder, alternativt kasta bort de kläderna. Det är klart otillfredsställande, när en påstådd våldtäkt anmäls sju år senare, att några ord till en väninna anförs som åklagarens starkaste bevis. Det framförs ständiga krav på ytterligare sänkning av bevisbördan i våldtäktsmål, vilket är särskilt illa när polisanmälan har gjorts omedelbart efteråt eller bara något dygn senare.

    Jag anser också att kraven för häktning av den anmälde mannen / de anmälda männen ska vara betydligt lägre än vid andra brott. Är de flera gärningsmän får de mindre chans att snacka ihop sig. Att kraven för häktning sänks betyder inte att häktningstiderna blir längre, utan snarare tvärtom. Utredningen ska bedrivas skyndsamt, så att en misstänkt- som kanske är oskyldig – kan släppas innan hans anhöriga eller närstående börjar undra varför han inte har dykt upp som han brukar.

    Det blir också lättare att bevisa grov våldtäkt, om det varit en sådan. Om åklagaren har yrkat på ansvar för grov våldtäkt, och bevisen för att den var grov inte räcker, ska den anmälde mannen / de anmäld männen, inte frias – som skett i ett uppmärksammat fall – utan dömas enligt en lindrigare brottsrubricering.

    Även en enstaka våldtäkt, eller annat sexualbrott. ska vara skäl för utvisning av utländsk. medborgare .Flera våldtäkter eller andra sexualbrott, eller ett enstaka sådant brott i kombination med andra brott. ska anses vara skäl nog för förvaring som extra påföljd efter avtjänat fängelsestraff.

    Förvaring ska enligt mitt förslag vara en extra påföljd efter avtjänat fängelsestraff för särskilt farliga återfallsförbrytare. En återfallsförbrytare är en person som har begått flera brott, eller ett enda brott, om det finns starka indikationer på att han kommer att begå nya brott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.