Dags att avbryta Umeå kommuns vänortssamarbete med rysk stad

Nedanstående pressmeddelande skickades ut tidigare idag:

 

Pressmeddelande 2022-02-27

 

Kommunalrådet Ågren (M) vill avbryta Umeås vänortssamarbete med rysk stad

 

Rysslands anfallskrig mot Ukraina och öppna hot mot Finland och Sverige får nu effekt även på den lokalpolitiska nivån. Den ryska staden Petrozavodsk är Umeå kommuns vänort sedan 1976. Sedan 1990-talet har kommunen även stöttat ett informationskontor i Petrozavodsk med ekonomisk finansiering.

Moderaterna föreslår nu i en motion till kommunfullmäktige att vänortssamarbetet avbryts och att den ekonomiska finansieringen av informationskontoret upphör.

– Det är dags för Umeå kommun att avbryta vänortssamarbetet med Petrozavodsk. Det är en tydlig markering om att vi inte accepterar de anfallskrig som Ryssland gör sig skyldiga till. Det går inte att försvara eller motivera ett samarbetsprojekt som inbegriper en nation, en diktatur, som så uppenbart hotar den fria världen. Rysslands pågående anfallskrig mot den demokratiska och självständiga staten Ukraina innebär att den fria världen måste ta ställning, säger kommunalrådet Anders Ågren i en kommentar.

– Ryssland har också den senaste tiden öppet hotat såväl Finland som Sverige. Vi i Sverige hotas med politiska och militära konsekvenser om vi som nation skulle välja att ansluta oss till exempelvis försvarssamarbetet Nato. Att i detta läge på kommunal nivå fortsätta med vänortsamarbetet – och indirekt ekonomiskt stöd till Ryssland – är inget vi ska fortsätta att göra, fortsätter Ågren.

Moderaterna i Umeå hoppas på att få ett brett stöd av övriga partier för motionen i fullmäktige, som skickades in till kommunen under söndagen.

– Det är inte det ryska folket som hotar oss, utan dess nuvarande ledning med Putin i spetsen. Men vi kommuner har makten att avgöra om vi vill samarbeta med och stödja en diktatur i de frågor som rör oss på kommunal nivå. Bruten kontakt med det officiella Ryssland, på dess olika nivåer, behöver inte innebära bruten kontakt med de ryska medborgarna. Vi kan återuppta kontakterna med Petrozavodsk längre fram, men inte så länge Ryssland styrs av en ledning som hotar Sverige och hela den fria världen, avslutar Ågren.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.