Återupprätta ett regemente i Umeå och stärk redan befintlig försvarsverksamhet!

I dagens VK och Folkbladet skriver jag på insändarsidan. Lägger upp insändaren här också.

 

Återupprätta ett regemente i Umeå och stärk redan befintlig försvarsverksamhet!

Rysslands brutala angrepp på Ukraina, och de ryska hoten mot bl.a. Finland och Sverige, visar tydligt att vi nu går in i en ny säkerhetspolitisk era. Mer resurser måste tillföras det svenska försvaret på både kort och lång sikt. Detta utöver att vi snarast måste gå med i NATO.

Moderaterna har nyligen föreslagit att försvarsanslaget ska uppgå till 2 procent av BNP redan 2025. Det motsvarar en ökning av anslaget med ca 50 miljarder kr jämfört med dagens nivå, vilket är drygt 30 miljarder kr utöver det som är beslutat i försvarsbeslutet 2020. Det möjliggör en forcerad upprustning.

Umeå kan spela en roll i detta. Umeå har redan idag befintlig försvarsverksamhet, en etablerad infrastruktur och därmed goda möjligheter att ta emot nya rekryter och bedriva både bredd- och specialistutbildning. Inom Umeå Garnison finns idag bl.a. Totalförsvarets Skyddscentrum och Västerbottensgruppen inom Hemvärnet.

Det finns därför goda förutsättningar för ett snabbt stärkande av Försvarsmaktens verksamhet i Umeå. Umeå kommun har tidigare meddelat att man vill bistå och vara en del av den nationella återuppbyggnaden samt utvecklingen av svensk försvarsförmåga.

Återupprätta därför ett regemente i Umeå och stärk redan befintlig militär verksamhet inom Umeå Garnison, däribland Totalförsvarets Skyddscentrum.

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M

Umeå

4 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Nu satsar vi på Sollefteå. I motsats till Umeå har den staden inte heller någon fanatisk målsättning om 200 000 inv. Det innebär, att det på ett helt annat sätt finns stadsnära övningsområden utan risk att behöva tas i anspråk för t ex bostadsbyggande.

  2. brorson

    Som anhängare av centralförsvar – en idé som introducerades i Sverige av kronprins Jean *Baptiste Bernadotte (sedermera kung Calr den fjortonde Johan)- stöder jag ej förslaget om regemente i Umeå. Men däremot förstärkning av hemvärn och civilförsvar för att skydda civila verksamheter som måste hållas igång även under krig. Detta dock inte av nostalgiska skäl, utan för att ge tillräcklig förvarningstid vid ett överraskningsanfall mot regementet. Det som tog veckorf under Bernadottes tid, tar 30 – 60 minuter idag.

    Endast marinbaser bör ligga vid kust, och det av naturgeografiska skäl ..Flyg och arméregementen i inlandet, halvvägs mellan ostkusten och svensk-/norska grånsen eller ännu längre västerut. Fartyg som ligger i hamn är dock yttersgt sårbara för fientliga attacker, eftersom flygtiden från territorialvattengränsen bara är två – tre minuter. Sjöstridskrafterna bör vara i rörelse hela tiden, och helst under vatten, så att de är svåra att lokalisera.

    Jag föreslår att ett stridsvagnsregemente lokaliseras till Gunnarn i Storumans kommun. där det redan finns ett utmärkt flygfält, som borde användas somm gemensam flygplats för kommunea i södra Lappland. Dessutom finns ju tvärbanan alldeles i närheten, så det är väl sörjt för logistiken och rekryternas resor. Dessutom måste nuvarande avfolkningskommuner bli påfolkningskommuner, med nya och varaktiga statliga jobb. Staten betalar löner och en del av pönerna för de statsanställda blir ju kommunalskatt

    Statliga verksamheter, som in te med absolut nödvändighet måste lokaliseras till de stora och medelstora städer bör lokaliesras till glesbygdskommuner, som måste förstärkas befokningsmåssigt. Därför tycker jag att nay fängelser bör byggas i Malå och åsele samt att Statistiska cenntralbyrån utlokalisera sfrån Örebro till Vilhelmina.

    Detta borde ligga Moderaterna sårskilt varm om hjärtat, för M tar nog prisert med förslag till skattefinansierade utgiftsökningar, samtidigt med sdkattesänkningar. Fler polisr och högre polislöner, längre straff som ger ökade kostnader för kriminalvården under lång tid framåt, 30 miljaemiljarder extra till försvaraet och kat flyktingmottagande. Om M har tänkt ha någon trovärdighet som lågskatteparti, behövs en strategi för att samma pengar ska räcka till mer. Och mott förslag är nya varajktiga jobb till nuvarande avfolkningskommuner i stället för diverse ”stöd”.

    Sverige behöver fler stridsvagnar och fler ubåtar. Sverig har långa kuster,. men inte fler ubåtar än vad som behövs för försvaret av Gotland. Sverige har i dagsläöget så få stridsvagnar, så att de inte ens räcker till försvaret av både Svealand och Götaland.

    • Ulf Parde

      I viss mån kanske Moderaternas ekonomiska politik håller ihop lite mer än vad Brorson här säger. Sålunda vill ju partiet stoppa satsningar på höghastighetsjärnvägar. Även världens högsta generella bistånd kan de tänka sig att minska.

  3. brorson

    Kriget i Ukraiana är ett mycket egendomligt krig, som harf förvirrat både politiska och militära bedömare. När de säger att kriget inte har gått som Putin har tänkt, har det inte gått som de har tänkt att Putin har tänkt,Hur har då Putin tänkt? Det kan inte jag heller veta. Vi har nog med amatör-spykoanalytier med de mest famntastiska teorier om Putins psykiska hälsotilsltånd .Om vi i stället utgår från att han är psykiskt frisk (vilket jag inte heller kan veta om han är) och ser hans olika beslut som rationella – men moraliskt förkastliga – svar på vissa faktiska händelser (eller utebllivna sådana)kan man kanske gissa vilka avsikter som funnits från rysk sida

    Denfullt synliga kolossala militära uppladdningen på rysk sida kan ha varit avsedd som nb påtryckningför att få en av Ryssland önskad förhandlingslösning. Men det vågar man ju knappt säga i dagens polariserade Sverige p.g.a. risken att bli beskylld för att vara betald agent av Putin. Som gammal pensionår, som varken har jobb eller politiska uppdrag som jag kan mista, tar jag risken att påvisa vad den svenska likriktningen har dolt. Nämligen förändringen av den ryska strategin, när uppladdningen inleddes även på den belarusiska sidan av gränsen.

    Men var detta inte bara ett utökat hot för att få förhandlingsresultat? Både ja och nej. Det var mer än så, om man ser till de små detaljerna. Man kompletterade med utrustning för att ta hand om sårade soldater .Chansen till en fredlig lösning fanns fortfarande, men … en gräns hade passerats. Krigsförberederserna växte nu så snabbt dag för dag, så att de var nästan omöjliga att stoppa.Lyckades FN;s inspektörer (bland dem svensken Hans Blix) stoppa USA;s invasion av Irak 2003 med beskedet att Irak inte hade några kärnvapen?

    Kommer ett eventuellt angrepp mot Sverige att börja på samma sätt som invasionen av Ukraina? Det är så de flesta svenskar föreställer sig att krig börjar, att angriparen öppet visar sina avsikter flera veckor i förväg, var ocm med vilka stridskrafter, så att det svenska försvaret får gott om tid att rigga upp fältköken med ärtsoppa, alltmedan de värnpliktiga åker med sina privata bilar längs Norrlandskusten för att möta fienden på stränderna. Nej, det tror jag inte på. Om Putins avsikt från första början hade varit att göra ukraina till en del av Ryssland, hade han förmodligen valt en helt annan strategi.

    Och det hade han också gjort vid ett eventuellt angrepp mot Sverige. Något helt annorlunda, Jag talar inte om atombomber eller ens om angrepp mot svenska kärnkraftverk. De radioaktiva utsläppen kan ju blåsa in över fiendens eget land. Varför valde man inte massiva luftlandsättningar av soldater och materiel i de inre delarna av Ukraina. En möjlighet som faktiskt stod till buds.Och vardför har man fortfarande inte gripit den ukrainske presidenten, vilket hade varit det naturliga om avsikten varit att ersätta honom med en ryskstyrd marionett?

    Jag tror att avsikten från början har varit Ukraina inte ska gå med i Nato – som den ryska statsledningen uppfattar som ett dödshot mot alla ryssar, som något mycket värre än det nu pågående kriget i Ukraina. ,Och naturligtvis ser Putin ett svenskt Nato-medlemsskap som ett mindrfe hot mot Rtysslannd än ett ukrainskt Nato-medlemsskap. Påståendet att Putin”hotar ”Sverige är en överdrift. Något måste han ju säga,

    Sveriges säkerhetspollitik bör emnligt min mening inte bygga på övrdrifter eller avsiktliga feltolkningar av vad någom har sagt, utan på insikten att öven det mest osannolika och oförutsägbara kan inträffa. Och för den skull måste planeingen av vårt försvar bygga på det som i så fall skulle kunna inträffa. Inte på föräldrade föreställningar om hur ett angrepp skulle ske.-

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.