Allt starkare stöd för att Sverige ska gå med i NATO!

Den senaste tiden har vi sett en tydlig förändring i opinionen beträffande synen på ett eventuellt svenskt NATO-medlemskap. Allt fler blir positiva till att gå med i NATO, samtidigt som motståndet till ett medlemskap minskar. Det är positivt.

Ett Natomedlemskap är det enda försvarssamarbetet som på allvar stärker Sveriges säkerhet. Som medlem i försvarsalliansen skulle Sverige vara en del av Natos kollektiva försvar med solidariska försvarsgarantier som delas med 30 andra länder. Då skulle vi veta att vi får stöd vid ett väpnat angrepp. Ett medlemskap skulle också ge Sverige tillträde till Natos gemensamma försvarsplanering.

Ensam är inte stark. Sverige måste gå med i NATO.

2 kommentarer

  1. brorson

    Tror inte på någon förändring i stödet för ett svenskt Nato-medlemsskap, eftersom det ökar och minskar beroende på händelser i omvärlden och hur de relateras av svensk media. Jag tror inte att fördelarna med ett medlemsskap skulle överväga nackdelarna, om man jämför med nuvarande säkerhetsarrangemang, jag tror inte att medlemsskap är det enda försvarssamarbetet som på allvar stärker vår säkerhet. Jag tror på ett ökat samarbete med våra nordiska grannländer, särskilt Finland.

    Den största fördelen med ett medlemsskap, som jag kan se, år att vi får tillträde till Natos gemensamma försvarsplanering, får veta vad som planeras och slipper gissa. Med detta sagt, måste också sägas att Putin kan bara gissa. Kan han lita säkert på att Nato bara är en försvarsallians, som aldrig kommer att starta krig? Har han en spiom placerad I Nato:s högsta ledning? Om Nato skulle kunna svika löften om hjälp, som har givits Sverige och Finland som icke-medlemmar, skulle Nato också kunna svika löften som givits Sverige och Finland som medlemmar. Orden ”retrått” och ”kapitulation'” lyser på ett märkligt sätt med sin frånvaro i såväl svensk försvarsdebatt som svensk Nato-debat, trots att sådant förekommer i alla krig.

    Det här en-veckasförsvaret som en tidigare svensk ÖB talade om, att svenska stridskrafter bara kunde försvara begränsade delar av landet under högst en vecka, handlade om när det är dags för kapitulation, fastän ordet inte användes .rt det nu dags för kapitulation efter två veckor? Nej. låt oss i stället tala om när det är dags för reträtt – för fortsatt motstånd från mer lättförsvarade positioner. Och tills den utlovade hjälpen från Nato har anlänt, var eig vi är medlem eller ej, Jag anser att;.

    1. Försvarsanslagen måste under en tioårsperiod ligga på i genomsnitt 2,25 % av BNP, mer än så i början av perioden och mindre i slutet Utskrotad, men användbar materiel måste ersättas snabbt.

    2. Riksdagen måste snarast ta beslut om obligatorisk försvarsplikt för ALLA män och kvinnor som är svenska medborgare och har fyllt 19 år (då flesta är färdiga med gymnasiet), under fem månader. De, som inte själva väljer att göra försvarsplikten inom civilförsvaret ska göra den inom det militära försvaret. Det ska inte vara någon succesiv kning av andelen som inkallas, utan alla som har uppnått 19 år ska inkallas redan under första året. Förutom redan anställda yrkesmilitärer, ska personer som har en befälsutbildning sedan sin egen värnplikt och därefter en civil lärarutbidning, anlitas som soldatutbildare. Känner du någon som uppfyller de kraven? Försörkmningen av de värnpliktiga under utbildningen ska finansieras genom minskade kostnader för ungdomsarbetslösheten.

    3. Förutom lättare vapen och ammunition ska följande materiel anskaffas under de första åren av tioårsperioden
    a) 180 nya strudsvagnar av samma eller liknande typ som de befintliga, alltså totalt 300 stridsvagnar.
    b) 300 nya pansarfordon av samma eller liknande typ som befintliga stridsfordon 90.alltså totalt 809 pansarfordon8
    c) 3 nya kustkorvetter ”steatlh, alltså totalt 9 kustkorvetter,”¨
    d) 6 nya medelstora (60 m långa) ubåtar, varav 2 redan lär vara beställda.men ej levererade. alltså 11 medelstora ubåtar,
    e) 20 – 30 tunga jakt-/attackflygplan, am beteckning F/A 18, samma typ som Finland har. Finland ska köpa nya, som eventuellt ska ersätta de F/A, som Finland nu har. och bör i så fall köpas till det svenska flygvapnet. Det är visserligen en gammal och jämfört med svenska Gripen långsam modell, men har större lastkapacitet än Gripen och duger braför bekämpning av markmål., ex fientliga brohuvuden, inom närområdet.
    f) 4 – 5 transportflygplan am beteckning C 17. Dessa är betydligt snabbare och tar avsevärt större last än befintliga svenska militära transportflyg med kräver inte längre startbanor än de och kan alltså starta / landa på i stort sett alla svenska flygfält

    ,
    .

  2. brorson

    I ovanstående kommentar har jag skrivit att Sverige bör ha 4 – 5 egna militära transportflygplan av typen C 17,nalternativt Sverige 3 och Finaalnd 2., som beskrivs så här av Försvaret: ”Sverige har inga egna C-17, men är delägare i de tre plan som utgör den europeiska flygflottiljen Heavy Airlift Wing, ett samarbete mellan Sverige, Finland och tio Natoländer. Sverige har, efter USA, flest flygtimmar på C-17”.Denna typ tar nästan fyra gånger så mycket last som de välkända Herkules-planen och har en flygtid på 40 minuter, när flygtiden för Hercules är 60 min

    Varför: Om fienden har uppröttat ett brohuvud genom luftlandsåttningar på svensk mark långt från näårmaste svenska regemente- var vet vi inte förrän de första fientliga transporterna har landat, måste effekrtiva svenskamark stridskrafter vara på plats inom ett y par timmar. Den klassiska svenska metoden cykeltolkning (soldater, som håller ena handen på cykelstyret och andra handen kring ett rep,. som dras av en traktor i den hisnande hastigheten 12 km / h duger inte alls. Inte heller ett gäng hemvärsgubbar, som först åker till en samlingsplats i sina civila bilar och därifrån i kolonn till.

    Mig veterligt bygger den svenska försvarsplaneringen på att just hemvärnet ska vara först på plats. Hemvärnet bör ha helt andra uppgifter, nämligen att vara de sista som anländer till stridszonen, när striderna redan har ebbat ut och befriat område hållas. En sak som förvånar mig mycket är att ryssarna inte har genomfört luftlandsättningar i glesbefolkade områden i Ukraina, och därifrån avancerat mot de större städerna vid gränserna mot Ryssland, dit civilbefolkningen hade tvingats fly.

    Eftersom jag vet att Ryssland har en väldigt god förmåga att genomföra sådana operationer. Därför tro jag inte att Putins ursprungliga avsikt var att invadera Ukraina, utan något annat, gissningsvis att framtvinga en ”redlig” uppgärelse av något slag. Någon liknande uppladdning med markstridskrafter inför ett eventuelletanfall mot ’Sverige hade inte varit möjlig utom längst i norr, och där endast om Finland först hade besegrats, varför ett anfall mot Sverige hade fått ske med luift- och sjötransporter.

    Min lista i föregående kommentar avser materiel, som redan tillverkas och kan tillföras det svenska försvaret relativt snabbt. Men ny materiel måste också utvecklas och det tar längre tid.
    1. Nuvarande ubåtstyp (60 m längd) bör kompletteras med en mindre typ, som kan gömma sig och opererera i grunda skärgårdsvatten, c:a 20 m längd och 2,5 m höjd .Anskaffas 15 st
    2. Marinen har hela 147 st stridsbåt 90, 15 m längd och max. hast 40 knop (75 km / h för transport och strid i skärgårdar .Det har funnits planer på en större stridsbåt med 25 m längd, kallad stridsbåt 2010, men den kom aldrig i produktion. Vi behöver stridsbåtar i den storlekkslassen för strid på öppet hav och för transporter, men hastigheten bör höjas till 65 knop (120m km / h), vilket skulle ge en överfartstid till Gotland på knappt en timme på smalaste stället. Anskaffas: minst 10 st
    3. Vad hände med svensktillverkade srtidsvagn 103,”S” som tillhörde världens bästa under sin storhetstid (1970-talet). Har alla skrotats? Med sin tornlösa design och få rörliga delar samt liten träffyta för fientlig eld hade de kunnat byggas om för fjärrstyrning för användning som ett fjärttstyrt och lätt flyttbart kustartilleri. Jag föreslår nytillverkning av 50 st.

    Tänk att Sverige har haft 290 strv 103 samt ett för mig okänt antal Centurion, men nu tror sig klara sig med bara 120 tysktillverkade Leopard (varav 14 står i en landa på Gotland fö. r att visa svensk ”närvaro” där (skrämma rysssen?), vilka bara är obetydligt bättre än strv 103.

    . ….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.