Skärp straffen för våld mot poliser och våldsamt upplopp

Påskkravallerna var så våldsamma att rikspolischefen bedömer att våldsamt upplopp inte räcker för att beskriva allvaret. Under påsken fick vi se polisbilar plundras, kapas och sättas i brand, stenar kastas och människor skadas. Över 100 poliser skadades.

Det kan inte undgå någon att Socialdemokraterna har tappat greppet om den inre säkerheten och misslyckats med en av statens mest grundläggande uppgifter – människors trygghet.

Mer måste göras:

  1. Skärp straffen för våld mot poliser och våldsamt upplopp.
  2. Ge polisen kraftfullare verktyg för att kunna möta kravaller.
  3. Få ut fler poliser ute på gator och torg.
  4. Sjösätt en integrationspolitik som ställer krav och har höga förväntningar, för att få bukt med utanförskapet och bekämpa gängkriminaliteten.

Vi vet att det är möjligt att sätta Sverige på en bättre kurs. Men det förutsätter ett riktigt politiskt ansvarsutkrävande och en ny regering.

5 kommentarer

  1. brorson

    1. Att enbart skärpa straffen räcker inte. Det kan aldrig bli annat än en halvmessyr. Principen att lika brott ska ge lika straff, kommer att leda till att personer med låg återfallsrisk får odödigt långa fängelsevistelser, medan personer med hög återfallsrisk inte får tillräkcligt langa straf, utan snart är ute och anstiftar nya upplopp. Jag har tidigare föreslagit att förvaring återinförs som en extra påföljd efter avtjänat fängelsestraff för särskilt farliga återfallsförbrytare. (Se min kommentar till tidigare inlägg!)

    3 ”Få ut fler poliser ute på gator och torg” Hur ska det gå till? Ska polisen helt sluta utreda redan begångna brott och enbart ingripa mot pågående brott? Jag har tidigare föreslagit att det inrättas en särskild militärpolis inom försvarsmakten, med uppgift att bistå den civila polisen vid särskilt personalkrävande insatser, (Se min kommentar till tidigare inlägg!)

    5. Som en femte punkt föreslår jag att justitieministern, rikspolischefen och ett antal höga polischefer omedelbart avsäts.. och att Johan Forsell blir ny rikspolischef .Jag har sett att han har rätt kompetens för detta. Det är ju inte meningen att rikspolischefen personligen ska vara ute och jaga bovar, Till ny rättspolitisk talesperson för M och därmed blivande justitieminister föreslår jag Svantesson eller Billström. De har båda skött sina nuvarande uppgifter bra. Vi kan inte vänta till efter valet innan Morgan J byts ut, Och han måste ju bytas ut, även om det blir en ny S-regering efter valet.

  2. Kenth

    Det hjälper inte med att skärpa straffen…Polisens har tyvärr inget själva men det hela göra
    utan det är de styrande i landet som vill polisen skall agera som den gör. Polisen skall utöva makt
    och ha respekt i samhället…numera liknas dem av stor del av samhällets medborgare
    som fjolliga och klena…men dom är styrda av reerin och riksdag vara sådana.
    Jag vet många F:d poliser som tröttnade på sitt jobb och har annan sysselsättning nu.

  3. brorson

    Vid en utvärdering av påskkravallerna måste måste särskiilt föjande utredas:

    1, Bristen på underrättelse-inhämtning.

    2. Bristen på ledning.

    3. Konsekvenserna för övrigt polisarbete under påskdagarna och resten av året. Åkte polisen på alla larm om vanliga brott, eller fanns ingen ledig patrull att skicka? Bortprioriterades larm som bedömdes avse mindre allvarliga brott? Hur många brott kommer ö.h.t. inte att utredas?

    4. Hur många poliser kommer att sluta för att de inte står ut och hur påverkas rekryteringen av nya poliser? Hur många av dem, som stannar inom polisen, kommer att prestera sämre p.g.a. posttraumatiska stressymtom?

    Jag tycker att politiker ska sluta lova höjda polislöner, utan i stället överlämna detta till fack och arbetsgivare, men dock ge klartecken åt arbetsgivaren att vara lyhörd för polisfackets argument beträffande löner och annat.. Däremot tycker jag att politiken ska besluta om en extra månadslön, skattefritt, för de poliser som deltog ”på fältet” och utsattes för stenkastning mm.

    Lärdomarna från påskkravallerna måste leda till mycket stora förändringar, som kommer att kosta mycket pengar, för svensk polis.

    Att låna in personal från andra polisdistrikt är ingen bra lösning, eftersom de distrikten också dräneras på persona, Och det är inte ens en tillfällig lösning, om kravaller utbryter i flera polisdistrikt samtidigt.Det måste finnas något slags reservpolis för liknande händelser, Jag har föreslagit att det inrättas en särskild militärpolis inom Försvarsmakten,. med uppgift att bistå den civila polisen vid större insatser.

  4. brorson

    Jag har i tidigare kommentar frågat hur många brott, som inte blir utredda och hur många larm som polisen inte åker på, för att kravallerna har orsakat personalbrist inom polisen. När en lastbil välte och låg över halva vägen mellan Åsele och Vilhelmina kom ingen polis under de tolv timmar som trafikhindret varade. Jag vet inte om Västerbottens-polisen också hade lånat ut personal, eller om personalbristen inom V-bottenspolisen hade andra orsaker. Men var det andra orsaker, borde personal söderifrån ha lånats in till V-botten. Men….

    Ni inom politiken måste ta detta på allvar, att även om polisen vore fulltalig (vilken den inte är för närvarande ens under normala förhållande), måste det finnas möjlighet att snabbt förstärka polisen vid sådana särskilda händelser som påskkravallerna, Det handlar inte om att öka antalet ”polisanställda” med si eller så många tusen, eftersom det handlar om tillfälliga behov, kanske vart 20:e år, kanske oftare. Det är inte förutsebar, när det blir nästa gång.

    Det behövs alltså något slags reservpolis, som normalt arbetar inom andra verksamheter, men har en grundläggande polisutbildning.
    1. Yrkesbefäl inom Försvarsmakten.
    2. Ordningsvakter inom privata vaktbolag.

    För att det här ska fungera behövs en insatsledning på natioeall nivå.Det jag föreslår handlar inte alls om att sätta in vilken som helst militär trupp mot demonstranter. Det handlar inte om ökade befogenheter att navända skarp ammunition .Syftet är snarare att minimera risken för att det ska behövas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.