Positivt med en bredd av utförare inom vård och omsorg

I dagens VK skriver jag tillsammans med de ledande företrädarna för övriga borgerliga partier i Umeå.

Debattartikeln läggs upp här på bloggen också.

 

 

Umeå har haft eget val i hemtjänsten sedan 2005, vilket senare ersattes av lagen om valfrihet (LOV) 2010. Tack vare fler alternativ och utförare har också den kommunala hemtjänsten haft en positiv utveckling både när det gäller kostnadseffektivitet och nöjdhet. För oss är valfrihet en självklarhet och något som är bra både för den enskilde och för kommunen som helhet. Alla som bor i Umeå ska känna trygghet i att skattepengarna används på ett effektivt och ändamålsenligt sätt, att barnomsorg och skola fungerar som de ska och att när du blir äldre ska du själv kunna välja vem som utför vården och var du vill bo. Eftersom alla människor har olika behov blir det svårt att hitta en lösning som passar alla.

Tvärtemot vad Socialdemokraterna förordar så vill vi se en bredd av utförare inom vård och omsorg. Det ger en större valfrihet och möjlighet till eget inflytande samtidigt som fler aktörer än kommunen är med och utvecklar verksamheten. Vi vet att kvaliteten på omsorgen ökar genom konkurrens, det blir en vinst för alla oavsett om den sker i kommunal eller privat regi. Det är trots allt kvaliteten på omsorgen som ska vara i centrum – inte vem som utför den. Med fler aktörer inom omsorgen blir även vårdyrket mer attraktivt.

I en undersökning av Vårdföretagarna från 2020 uppger mer än 50 procent att de är oroliga över att inte få plats på ett äldreboende den dag de behöver det. Här menar vi att Umeå ska vara öppet och tillåtande för att fler externa aktörer både ska få bygga och driva äldreboenden. Idag har Umeå en intraprenad inom äldreomsorgen, men det finns önskemål om att starta fler. Intraprenader ger personalen större inflytande över verksamheten och ger både lägre sjukfrånvaro och större nöjdhet bland personalen.

Äldreomsorgen står inför mycket stora rekryteringsbehov, men svårigheten att rekrytera undersköterskor har inneburit att utbildningsnivån har sjunkit. Idag har endast 55 % av personalen en vårdutbildning, vilket betyder att arbetsbelastningen för sjuksköterskor och undersköterskor har ökat. Den ökade arbetsbelastningen leder till att fler lämnar vårdyrket i förtid. Här krävs åtgärder för att behålla befintlig personal samtidigt som fler måste välja vårdyrket. Om vi inte gör förändringar som färre nattpass i stället för kortare nätter, tar itu med både delade turer och varannan helgtjänstgöring så kommer vi inte att få fler till vården. Problemet med rekrytering löser vi inte genom att sänka kraven på utbildning eller språkkunskaper.

Det är genom att lyssna på personalen som vi kan öka chanserna för en framgångsrik rekrytering, kommunen blir en attraktiv arbetsgivare och omsorgen om de äldre blir tryggare.

 

Anders Ågren (M)

kommunalråd

 

Mattias Larsson (C)

gruppledare

 

Maria Lindvall (L)

Första namn på kommunvalsedeln

 

Veronica Kerr (KD)  

gruppledare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.