Personalen inom hemtjänst och äldreomsorg måste ha nödvändiga kunskaper i det svenska språket!

Det är viktigt att Umeå kommun säkerställer att personalen både förstår och kan göra sig förstådd hos dem som de är satta att hjälpa. Så är inte fallet idag. Språkkunskaperna inom äldreomsorgen är många gånger för dåliga och det leder till risker för de äldre.

Det finns flera exempel från Umeå där bristande kunskaper i svenska språket hos personalen inneburit stora bekymmer och allvarliga incidenter för både boende och anhöriga.

Redan vid rekrytering av personal så har kommunen ett ansvar att försäkra sig om att den blivande anställde har nödvändiga språkkunskaper. Rekryteringsbehoven i äldreomsorgen är mycket stora, men det är ingen lösning att sänka kraven på att kunna det svenska språket när det utgör en så viktig del av god omvårdnad och patientsäkerhet.

Moderaterna och övriga borgerliga partier har lagt förslag på att kommunen ska införa språktest vid anställning av personal inom hemtjänst, funktionshinderomsorg och äldreomsorg. De rödgröna partierna i Umeå har dock röstat nej till förslaget om språktest.

Socialdemokraterna på nationell nivå har nu plötsligt svängt i frågan och meddelat att de vill skärpa kunskapskraven i svenska bland personalen inom hemtjänst och äldreomsorg. Samt införa just språktester. Underlag för bedömning och språktester i verksamheterna ska sedan finnas färdiga i februari 2023.

Med anledning av det så ställde jag några frågor till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) vid gårdagens fullmäktige. Jag ville få svar på om Socialdemokraterna i Umeå nu kommer att ändra uppfattning och följa den nationella partilinjen.

Så sent som den 20 juni 2022, så röstades nämligen förslaget om språktester inom hemtjänst, funktionshinderomsorg och äldreomsorg ned av S, V och MP i Umeå. Voteringen slutade med 35-30. M, C, L, KD med stöd av AP och SD ville bifalla förslaget. Men de rödgröna röstade nej.

Lindberg (S) hade ett ganska långt svar på frågan, men det visade sig till slut att han faktiskt välkomnade att det nu tas fram riktlinjer för bedömning av kunskaper i det svenska språket och att det kommer användas även inom Umeå kommun! Språktester kommer att bli verklighet även inom Umeå kommun.

Ett välkommet besked från Socialdemokraterna, även om det var en omsvängning som påverkats av partiet på nationell nivå.

Vi har ju alla kunnat se att det finns allvarliga brister på det här området inom Umeå kommun. Det är ju fruktansvärt när de äldre inte förstår vad personalen säger, och lika fruktansvärt är ju när personalen inte förstår instruktion och uppgifter för att de inte behärskar det svenska språket! Upplagt för katastrofala situationer inom äldreomsorgen.

Vi måste ställa krav på kunskaper i svenska för arbete inom äldreomsorgen, samtidigt som en möjlighet till språkutbildning ska erbjudas den som behöver det. Självklart. Men det här blir ett sätt att säkerställa dessa kunskaper.

En kommentar

  1. Drutten

    Ja det är självklart att man måste ha språket när man vårdar människor. För att inte tala om journalföring där jag sett med egna ögon hur oläsligt det kan bli vilket i sin tur kan leda till fara för den som ska vårdas. Men i dag anställs hutt och mutt då arbetsgivaren är glad någon bara är på plats och utan några som helst kunskaper om omvårdnad. Och detta drabbar då även erfaren personal som i många fall får jobba dubbelt så mycket på sina arbetspass. Det är skamligt hur låga krav det många gånger ställs på folk som ska ge omvårdnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.