Valdagen är här – rösta på Moderaterna!

Valdagen är här! Valsedlarna är levererade till vallokalen nu på morgonen. Rösta på Moderaterna till Umeå kommun, Region Västerbotten och Sveriges riksdag!

2 kommentarer

  1. brorson

    Jag röstade på M i riksdagsvalet och på ett annat borgerligt parti i kommun valet, eftersom det partiet har profilerat sig i en lokal fråga, som jag tycker är viktig. Men det ska inte du vara ledsen för, eftersom jag inte bor i Umeå. Kärnkraften och brottsligheten var avgörande, för i de frågorna har M den mest genomtänkta politiken.

    Paradoxalt nog är M bäst på att slå vakt om arvet efter Olof Palme, som omvandlade det svenska kärnvapenprogrammet till civil kärnkraft och gav oss världens bästa energipolitik. Med pålitlig och billig el-energi lyckades svensk exportindustri betala bland världens högsta arbetarlöner. Det räcker inte med en bra fördelningspolitik, eftersom företagens lönebetalningsförmåga är det ytterst avgörande.

    I min fästmös gamla hemkommun har MP drivit en skrämselkampanj mot uranutvinning och krävt av företrädare för de andra partierna att säga nej till urangruva. Det moderata kommunalrådet har svarat att han säger ”inte kategoriskt nej”, vilket har varit min formulering i bloggdebatten, och har också nämnt en rad villkor för att tillåta uranutvinning i kommunen.

    MP som försöker skrämma upp väljarna med ett ”radioaktivt skimmer” över bygden, borde bekymra sig lika mycket för risken för ett radioaktivt skimmer över den norrländska älvdalarna p.g.a. vindkraften. För när vattennivån stiger och sjunker hela tiden beroende på om det blåser eller är vindstilla, lakas uranet, som finns i små koncentrationer även i den norrländska marken, fortare än när vattenmagasinen fylls på och töms en gång per år.

    MP är ett både ansvarslöst och naturfientligt parti, när man helt bortser från konsekvenserna av den egna politiken. Frågan om svensk uranutvinning är ytterst en fråga om uranhalten är tillräckligt hög och om det finns andra råvaror, som kan utvinnas samtidigt mer uranet. MP har, som framgår av deras artikel bespetsat sig på att dessa råvaror ska brytas i nya gruvor i renskötselområdet – med till inte förpliktande löften om att respektera ”urfolket samernas rättigheter”.

  2. brorson

    Nu har det ju också framkommit att de höga elpriserna i södra Sverige – som kommer att drabba även Norrland om elprisområdena slås ihop – beror på danska protester mot att landet har diskriminerats efter stängningen av reaktorerna i Barsebäck i Skåne. De stängdes ju inte minst p.g.a. danska protester för att de ansågs ligga för nära Köpenhamn.

    Med nya reaktorer både i Ringhals, som M vill bygga, och Ravlunda, som jag har föreslagit, faller det sig naturligt att en del av produktionen från Ringhals exportras till Jylland och en del av produktionen från Ravlunda exporteras till Själland och andra danska öar.

    Där ser man. Danmark, som av svenska kärnkraftmotståndare har framställts som vindkraftens förlovade land, klarar sig inte utan svensk kärnkraft, Jag stödjer dock fortfarande V:s förslag om ”Sverigepriser”, men tycker att vårt nordiska grannland i söder bör inkluderas i det svenska elprisområdet.

    Tyskarna bör dock själva ta konsekvenserna av sina egna dumheter med avveckling av den tyska kärnkraften. Avsikten med den gemensamma elmarknaden inom EU, var ju inte att Tyskland skulle bedriva ren kolonialpolitik gentemot andra EU-länder. Men det är vad MP:s systerparti ”De gröna” i Tyskland står för.

    Slutligen tycker jag att Sverige ska samarbeta med Frankrike för utveckling, konstruktion och tillverkning av nya reaktorer, med delar som tillverkas i fabrik och monteras på plats, för att korta byggtiderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.