Översyn av det svenska valsedelsystemet

Hur ska det svenska valsedelsystemet se ut i framtiden? Det är en fråga som vi i torsdags diskuterade på sammanträdet med SKR:s demokratiberedning, när vi fick besök av Margareta Bergström – ordförande i Valmyndighetens nämnd –  som är utsedd av regeringen att leda Valsedelskommittén.

Regeringen har nämligen fattat beslut om att tillsätta en parlamentariskt sammansatt kommitté, som ska utvärdera och överväga förändringar av valsedelsystemet. Kommittén har fått i uppdrag att utvärdera och överväga förändringar av valsedelsystemet, inklusive att analysera för- och nackdelar med att övergå till ett system med gemensamma eller neutrala valsedlar.

Det är inte en enkel fråga, men bl.a. SKR har upprepade gånger efterfrågat förändringar i dagens valsedelsystem. Internationellt ser det olika ut, även i vårt närområde: Sverige, Finland och Danmark har olika sorters system i detta avseende.

Det ska bli mycket intressant att följa kommitténs arbete, och det är glädjande att man är öppen för inspel från såväl SKR som andra aktörer. Som ordförande för SKR:s beredning för demokratifrågor, så kan jag konstatera att vi i beredningen – oavsett partifärg – ser fram emot en fortsatt dialog med kommittén i denna viktiga fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.