Haveriet fortsätter – Västra Länken försenas ytterligare

Jaha, då var det dags igen. Trafikverket meddelar idag på en presskonferens att Västra länkens öppnande kommer att försenas ytterligare. Högst oklart om man hinner färdigt till årsskiftet.

Det har gått troll i byggandet av Västra Länken. Färdigställandet av ringleden runt Umeå har ju högsta prioritet. Västra länken – den del som fortfarande inte är öppnad för trafik – är den enskilt viktigaste delen för att kunna styra om genomfartstrafiken från centrala Umeå. Det är också den enskilt viktigaste åtgärden för att luftkvalitén i centrum ska förbättras ytterligare.

När Alliansregeringen år 2008 meddelade att Umeås ringled skulle tas med i Närtidssatsningen, så var tidsplanen att hela ringleden skulle stå färdig 2013. Det är elva år sedan.

Enligt dagens uppgifter, så försenas alltså öppnandet av Västra länken ytterligare och man kan alltså inte ge något besked om när Västra Länken ska öppnas. Det kan uppenbarligen lika gärna bli under 2025 verkar det som.

Alla dessa förseningar är skadliga, på många plan.

Västra Länken måste öppnas så snart det bara är möjligt. Man hade ju åtminstone i detta läge kunnat önska att etappen mellan Avion och Böleäng hade kunnat öppnas för trafik.

Umeå kommun medfinansierar ju dessutom bygget av ringleden med 250 miljoner kr, som ska betalas när hela projektet är färdigt. Men ringleden skulle som sagt enligt ursprungsplanerna stå färdig redan 2013. Vi har all anledning att vara kritiska om hur detta har skötts.

Umeåborna är förlorarna i denna soppa.

3 kommentarer

 1. Christer

  Man kan bara hålla med i detta.
  Dock vill jag påpeka skillnaden mellan att använda uttrycket ”gått troll i”, vilket har betydelsen att något ligger utanför vår möjlighet att kontrollera, upprepad otur helt enkelt. Det uttryck som egentligen ska användas i sammanhanget är: ”Inkompetens från början till slut och på alla inblandade plan”.
  Det säger lite mer om den verkliga bilden.

 2. Basic Rules

  … och vem har utfört detta fuskbygge ?
  Har full förståelse för Trafikverkets frustration!

 3. caanita

  Man ställer sig frågan, görs inte några besiktningar/ kontroller under byggtiden? Vägverket skyller allt på NCC, har Vägverket ( Sveriges mest utskällda myndighet, har jag läst nånstans) inte någon som helst skuld i detta debaclet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.