Järnvägen 90 år

Bilden är från Vilhelmina kommuns fotoarkiv

Järnvägen invigdes i Vilhelmina med pompa och ståt den 16:de februari 1918.
Idag är det 90 år sedan järnvägen invigdes i Vilhelmina. ’Precis kl 12 ångade tåget in på stationen’. Det kan man läsa i ’en lappmarksbygd på väg mot framtiden’. Ett tusental åhörare hade samlats till invigningen. Den 16:de februari1918 var som idag en lördag.
Idag pratas det väldigt lite om inlandsbanan. Nu är det bara Botniabanan som gäller. Tiderna förändras.

4 kommentarer

  1. Leif Ahlmark

    Jag tycker det är bra att du lyfter frågan om inlandsbanan. Här har vi en stor miljövänlig transportled för både människor och gods. Jag hoppas att regeringen förstår att ta till vara på denna möjlihet. För din inf. så fick jag en insändare publicerad i VK i oktober i den här frågan. Vi får hoppas att förnuftet segrar när det gäller inlandsbanan och dess möjligheter.

  2. Ulf

    Visst är det synd att man inte nyttjar den infrastruktur som finns. Det finns mycket som är bra men, DET ÄR NÅGON SOM MÅSTE GÖRA DET. Man kan inte bara prata, då händer liksom inget.

  3. Bo Nordenfors

    Min farfar som på den tiden var kyrkoherde i V. var med om den stora dagen. Icke förty skaffade han sig redan i mitten på 1920-talet en bil och inledde lokal milljöförstöring …
    Järnvägen var nog bra med drog med sig mycket elände också, det vart mer fylla och slagsmål än eljest, man kunde ju frakta upp dryckerna väldigt lätt med tåget.

  4. Cecilia

    Med tanke på bl.a. miljön, är ett förslag att det går ett tåg från/till Östersund i samband med att nattågen kommer från/till Stockholm/Göteborg. Jag tror att dem flesta föredrar att åka tåg framför att sitta på en buss!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.