Hur skall Vojmåns vatten värderas?

Åke NilssonSå var det äntligen dags. Nu har vi presenterat remissversionen av slutrapporten ang överledningen av Vatten från Vojmsjön till Malgomaj.
Det är ett digert material som presenteras. Det ska bli intressant att se vilka synpunkter vi kommer att få in skriftligt. Många tycker till i offentliga debatter på insändarsidor och på offentliga möten. Men kommer de att lämna i skriftliga synpunkter? Jag hoppas det .
Frågan är för viktig för att bara hanteras med ytliga argument och känslor. Vi måste hjälpas åt för att hitta det rätta svaret. Oavsett om vi tillåter en överledning eller inte så måste vi göra något åt Vojmån.
Frågan är bara När och Hur.
Nu drar vi vidare med informationsmötena till Saxnäs i kväll och Dikanäs imorgon.
Det känns nästan som jag ingår in ett kringresande teatersällskap med premiär uppsättning av
"hur skall Vojmåns vatten värderas?"
Jag får säga som min far brukade säga när det körde ihop sig " Om gud vill och hängslena håller så går det här också bra"

4 kommentarer

 1. B-M

  Och som direktör för det kringresande teatersällskapet gör du det bra!
  Att kunna alla kommunmedborgares namn är väl en bedrift bara det!
  Du får gärna precisera vad du menar med :
  Oavsett överledning eller ej måste vi göra något åt Vojmån.
  Förr eller senare.
  Är det något man ska ha i åtanke som kan påverka ens åsikter när man ska rösta menar jag?

 2. Svensk Patriot

  Jag vill föreslå Åke och hans vänner att de blir lite djärvare i sina framtidsplaner för Vilhelmina kommun. Varför inte ta övre Vojmån också? De få människor som bor där behövs ju inte för någon och så kan man citera Nils Andersson från Vattenfall och säga som han sa att behovet av vattenkraft är oändligt och att 17 TWh mer utbyggd vattenkraft i Sverige inte är några problem! Ta de skyddade riksälvarna; ska verkligen några få tusentals arbetslösa norrlänningar få störa framåtskridandet, det kan inte vara möjligt?!
  Om en majoritet av Sveriges befolkning behöver mer ström och om VF samtidigt kan tjäna pengar får vi inte ha några betänkligheter om sådant tjafs! Det är tråkigt men nödvändigt med en fullständig dehumanisering av de naturresurser som finns i Norrland. Endast de som är trogna med den åsikten ska få bo kvar och sköta skogsmaskiner, timmertransporter och dammanläggningar, resterande kan mycket väl anpassas till ett liv i södra Sverige.
  På så sätt kan även Vilhelminaborna ta sitt ansvar och lägga sina strån på stacken. Det vore rimligt med tanke på hur mycket denna landsända tärt på Sveriges regionala resurser.
  Kom igen Åke!

 3. Patrick Willems

  Jeg synes at vi i Vilhelmina burde få gratis ström.Sånn er det i Kanada uten diskusjon.Hvorfor skal vi i Nord leverer ström til hele Sverige og helt sikkert til Europa uten å ha noe ekonomiske fordeler/kompensasjoner?Fra Tärnaby til Umeå finns det 17 vattenkraft..er dette ikke nok?
  mvh
  Patrick Willems Vilhelmina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.