Det ekonomiska läget i Vilhelmina kommun är mycket allvarligt, -16 miljoner 2008.

När vi fick delårsbokslutet för per jan – aug -08 i mitten av september såg vi de första tydliga signalerna om vad som var på gång.
Resultatet för 2008 pekade på ett rejält underskott och när vi granskade budget för 2009 som antogs i fullmäktige i juni såg vi att den inte skulle hålla.
Vi fick ut material från ekonomienheten som visade dessa trender.
Vi har diskuterat detta inom S+V och påtalat det allvarliga i situationen. Borgarna beslutade om en ny budget för 2009 i december. Återkommer till detta.
Under per sept. – dec. så insjuknade kommunalrådet. Jag gick in under en period som ordf. i kommunstyrelsen. Vi diskuterade den uppkomna situationen vid flera möten. Vi bestämde att vi skulle träffas över blockgränserna för att se om vi kunde hitta en gemensam lösning på den situation som uppstått. Tyvärr kunde vi inte enas om ett gemensamt underlag inför fullmäktigemötet i december. Den borgerliga majoriteten ignorerade de siffror som ekonomenheten tagit fram. Vi träffades flera gånger innan fullmäktigemötet men fick hela tiden samma svar. De hade betydligt positivare siffror än de som tagits fram.
Detta debatterades också i fullmäktige. Se inspelnigen om ni önskar på kommunens hemsida.
Med andra ord; den borgerliga majoriteten litade mera på sina egna siffror än de som förvaltningen tagit fram.
Den synen på ekonomin tror jag beror mycket på att Gunnar H var borta och att det var kommunstyrelsen 2: dre v. ordf. som skulle hålla ihop borgargruppen. Tydligen misslyckades det helt.
Vi från S+V reserverade oss mot borgarnas budget både i juni och dec. Vi ansåg att den vilade på helt felaktiga grunder och att de inte vidtagit nödvändiga åtgärder. Dvs. de har inte haft förmågan att styra en skenade ekonomi.
Nu har vi tagit nya tag och skall träffas 10/2-09 för att se om vi över blockgränserna kan enas om vilka siffror som gäller.
Trots förstudien och Vojmådebatten har vi från oppositionen noga följt ekonomin och varnat för att den håller på att gå över styr.
Tjänstemännen har skickat signalerna till den styrande majoriteten men inte fått några tydliga direktiv tillbaka.
Så här kan det inte fortsätta. Vad blir underskottet för 2009, 30 miljoner?

Åke Nilsson
Kommunstyrelsen v. ordf (s)

7 kommentarer

  1. undrande

    S o V är så bra tycker du, vilka pengar skulle ni använda för att bygga ”nya” bollhallen då? Menar du att ni är utan skuld till underskottet?

  2. Leif Ahlmark

    Du var ju själv operativt kommunalråd under Gunnar Hörnlunds sjukskrivning. Detta upplyser du inte läsarna om! Med andra ord så hade du det övergripande ansvaret för kommunen då och ändå fungerade det inte. Vilka är de tjänstemän som inte fått några direktiv? Det vill vi ha svar på! Din sanning verkar inte stämma med vår.

  3. Förundrad

    Ja läget är allvarligt, precis som hos många kommuner i Sverige idag.
    Det som förundrar är att herr Nilsson gång på gång rättfärdigar S o V och dess politik, jag undrar hur svadan skulle visa sig om majoriteten hade tagit rejäla grepp i de verksamheter som verkar haft och har underskott.
    Då skulle nog herr Nilsson m fl anklaga majoriteten för att man inte har något hjärta i kroppen. Tror för övrigt att vuxna människor och erfarna politiker inte negligerar tjänstemännens arbete som du påstår. Sedan är det nog inte trevligt för tjänstemän att bli inblandad i dina offentliga skrivningar i media.
    Vad tänker S o V åstadkomma för underverk vid den träff som ska ske? Vilka verksamheter har S o V i åtanke att minimera? Vad kan de tänka sig plocka bort eller minimera när det lagstadgade ska följas i en kommun? Det kanske är så här man ska göra- Det finns ju något som heter extra anslag, kanske det vore något att komma med till verksamheter med underskott? S o V kanske känner till det?
    Nej det luktar billig röstfiskning i skrivningen.
    Att driva ett sakligt oppositionsarbete för Vilhelminas medborgares bästa verkar inte Nilsson veta vad det innebär.

  4. Åke Nilsson (s)

    Leif; läs texten en gång till. Jag har skrivit att jag tjänstgjorde som ordf. Jag sammankallade ordföranden och v. ordf. i alla nämnder och informerade om läget. Det hände ingenting ändå. Oavsett om jag satt som ordf. så hade ni majoriteten i kommunen. Vad har du gjort som kommunfullmäktiges ordf.? Vilka förslag och initiativ har du tagit som den högste av alla förtroendevalda?

  5. Förbittrad

    ´Det är ju ändå märkligt att det aldrig har hänt något sådant förrut i Vilhelminas historia.
    Och en sak kan ni inte anklaga Åke Nilsson för, och det är att inte hålla reda på siffrorna. Om man lägger en budget och är i majoritet så ligger ansvaret hos denna majoritet. Vad jag minns så reserverade sig S och V mot alliansens budget förslag.
    Det är Gunnar som gjort uttalanden om att se över inte tvingande verksamheter, efter underskottet ”slagit ner som en bomb” i alliansens värld, inte någon S eller V politiker
    Jag vet inte varför man ska hacka på Åke Nilsson i den här frågan. Han påpekade tillsammans med flera andra hur det ekonomiska scenariot var, men alliansen ville inte lyssna. De tog fram egna glädje kalkyler när ekonomi avdelningen redovisade det underskott som växte. Och jo, de ”vuxna människorna” negligerade tjänstemännen tog fram egna ”bättre” siffror, och körde på det. Det skulle nog ha sett annorlunda ut om Gunnar varit frisk, han med sin erfarenhet och sunda förnuft hade nog lyssnat på varningsklockorna. Extra anslag i storleken 16 miljoner, tja good luck!!
    Och som röstfiske att betrakta är det inte billigt. 16 miljoner är en ansenligsumma. Dividera den med antalet vuxna i Vilhelmina och se vad vi är skyldiga!

  6. Helt otroligt maktlöst!!!

    Du har helt fel Åke Nilsson. Sitter du som förordnad ordförande så finns en majoritet i de frågor som man får majoritet i. Har du inte lärt dig det? I en fråga som inte är lyft finns inte något ”majoriteten i kommunen”. Din flathet och undfallenhet förvånar mig inte. Kan man inte lyfta en fråga och göra något i kris, då har man inga ledaregenskaper utan är en ständig tvåa. Maken till människa att skylla ifrån sig har jag aldrig hört talas om på mannaminne. Skylla på ett spöke som inte finns. Makabert!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.