Länsstyrelsen säger nej till 400 jobb i Vilhelmina

Igår kom beslutet från länsstyrelsen. De säger nej till gruvan i Stekenjokk. Nej till 400 jobb som inlandet och Vilhelmina så väl behöver. Vi har nyss drabbats av en av de största företagsnedläggningarna i kommunen. Närmare 100 personer berörs och blir utan jobb när SCA lagt ner sågen. Det motsvarar Volvo Umeverken i Umeå.

Om det hade hänt i Umeå hade kraftsamlingen varit total. Då hade vi set ett annat agerande. Var så säker.

Nu handlade det om jobb i inlandet. Då går det lätt att säga nej.

Hur rimmar det med alla fagra ord om att hela länet ska växa?

5 kommentarer

  1. Margret

    Jag tycker att du som kommunalråd ska ta en funderar om det här inlägget igen. Varför sa Länstyrelsen nej. Det var inte för att de tyckte att Vilhelmina inte behöver dessa jobb utan för att de anser att rennäringen kommer att bli allt för skadedrabbad. Är det så att i dina ögon är rennäringsföretagens arbetstillfällen i Vilhelmina kommun mindre värda?

    • Åke Nilsson (inläggsförfattare)

      Hej. Rennäringen är inte mindre värd an nån annan näring. När det gäller Stekenjokk så är det ett speciellt fall då det varit en gruva där för 25 år sedan. Det fungerade då med rennäringen.
      Detta yttrande handlar om bearbetningskoncession. Om det blir ja så börjar det stora arbetet för företaget att visa att det går att bedriva gruvdrift i samexistens med andra riksintressen där rennäringen är ett bland flera.
      Kan de inte visa att det går så blir det nej i nästa instans.

      Vi behöver flera jobb i Vilhelmina. Går det att visa att det går att förena rennäring och gruvdrift då välkomnar vi 400 nya jobb.

  2. Thord Wikström

    Är det inte dags, att vi i Norrlands inland bildar en egen region – med egen beslutsrätt om våra resurser.
    Eftersom produktion av vattenkraft, malm och skog i stort sett sker inom detta område – ska vi ta betalt – och få möjlighet till att ordna egna jobb inom Inlandsregionen.
    Fagra ord om att hela länet ska växa – kan vi glömma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.