Nu får det vara nog med centralisering av myndigheter.

Nu är skattekontoret i Lycksele i farozonen.

Hörde på radio i veckan att det skulle vara minst 100 pers. på ett kontor och helst på en ort med högskola.

När måste våra generaldirektörer inse att det går att leva och jobba i HELA Sverige.

Det finns många som gärna skulle flytta till mindre orter och behålla sina jobb inom statliga myndigheter.

Varför ska allt centraliseras till orter där det redan är bostadsbrist och trångt om saligheten i övrigt?

Jag riktar mig till generaldirektörena för de är de som bestämmer över myndigheterna. Så har det alltid sagts när vi uppvaktat politiker oavsett partitillhörighet. ”Vi har inte ministerstyre” i Sverige. Myndigheterna bestämmer själva. Snacka om att skicka svartepetter mellan varandra.

Vilhelmina tappade sitt skattekontor för fyra – fem år sedan. Försäkringskassan likadant.

Jag tror de går att behålla myndigheterna i glesbygd om viljan finns hos både politiker och myndighetschefer. Jag är ganska säker på att de pratar med varandra innan besluten tas.

Etiketter: , , , , ,

5 kommentarer

 1. Anita Johansson

  Jag förstår din ilska och frustration, Åke. Jag instämmer fullständigt i ovanstående. Jag förstår inte att ett ”Verk” kan agera så oansvarigt gentemot personal och Norrlands inland. Det var katastrofalt för Vilhelmina när Skattekontoret lades ner här!! Viss personal slutade och vissa fick anställning i Lycksele. Det innebär för de anställda en resa på 26 mil per dag i dagsläget och hur blir det om personalen flyttar till Umeå, och personalen från Vilhelmina. Summarium – dubbelt så långt, om dom erbjuds plats.
  Jag ifrågasätter kraftigt arbetet med ”Hela Sverige skall leva”!!!! De som har makten struntar i människorna och de bygder vi lever i !!!! Är det ett spel för ”gallerierna”? Men service krävs om man kommer till Västerbottens inland! SKÅRPNING MAKTHAVARE – NI AVFOLKAR VÅR BYGD!

 2. Andreas Westin

  Hej!
  Håller till fullo med Dig! ”Hela Sverige skall leva” – dock helst i Stockholms innerstad tydligen..

  • Gunilla Billman

   Jag kanske snöat in på sjukvård pga min profession, men nog är det viktigare som Vilhelminabo att protestera mot nedläggningen av sjukvården i inlandet än att värna om skattemyndigheten…om jag nu får välja:)

   • Åke Nilsson (inläggsförfattare)

    Allting hänger ihop. Ska vi vara attraktiva och kunna rekrytera medarbetare till våra verksamheter så måste vi ha en differentierad arbetsmarknad. Vi behöver många olika branscher och yrkesgrupper.

    Sjukvården är viktig men vi måste ha andra samhällsviktiga funktioner och framförallt jobb för att överleva.

 3. Andreas Westin

  Hej Gunilla!
  Du verkar rikta Dig till min kommentar så jag lämnar ett svar.
  Naturligtvis är sjukvården av största vikt, men som politiker måste kraften riktas åt många håll och för att kunna leverera en god sjukvård krävs inkomster till Landsting och kommun.
  Den strukturella enkelriktningen av exempelvis myndigheternas placering är problematisk på flera plan. Allt från flykt av högutbildade till genererande av skatteintäkter. Det finns ett stort problem i dagens Sverige med just detta, det ena leder till det andra och hänger i högsta grad samman. Vi behöver en tydlig styrning från politiskt håll på dessa områden, och då gäller det inte bara myndighetssverige utan också ekonomiska incitament för små och medelstora företag. Därav är det glädjande att kommunalrådet kommenterar detta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.