Inget är fegare i politiken än att inte stå för sina åsikter

Man upphör aldrig att förvånas över Sverigedemokraterna. Den här gången är det deras gruppledare i regionen Petter Nilsson – rikskänd för att ha kläckt ur sig att Sverigedemokraterna förföljs som judarna i Nazityskland – som nu agerar som om han vore förvånad och bestört över de våldsamma händelserna i Washington i veckan.

Dagen efter att en fascistisk mobb stormade kongressen efter uppmaning av Donald Trump, skriver Petter Nilsson på sin blogg att det är ”skrämmande det som sker i USA:s kongress”. Ja, utan tvekan är det det. Men att SD på ngt sätt skulle anse detta, är nog ingen så lättlurad för att kunna tro.

För det första är Trump-anhängarnas våldsamma protester ingen överraskning. Under en lång period har Donald Trump försökt sig på en statskupp genom att hävda valfusk. Han har obstruerat valprocessen på olika sätt, vägrat erkänna den legitimt valda presidenten, försökt fuska till sig fler röster, pressat vice presidenten för att han ska stoppa godkännandet av valresultatet, och visat sitt stöd för den våldsamma nazistiska gruppen Proud Boys.

Det råder inget tvivel om att Donald Trump är en fascist. Det har varit uppenbart väldigt länge. Lika tydligt är också det starka stöd som Sverigedemokraterna visat honom. Vissa mer öppet som Mattias Karlsson och flera av deras riksdagsledamöter, och andra mer diskret men ändå tydligt som Jimmie Åkesson. Och den som fortfarande tvivlar på det, kan i så fall svara på frågan hur man ska tolka att SD nominerat Donald Trump till fredspriset.

Och det är inte så märkligt att SD stödjer Trump. De är inte så olika. Sverigedemokrater vill gärna stämpla invandrare som landsförrädare, men tvekar inte att sälja sig till ryska intressen för att få inflytande i svensk politik. Deras förra tjänsteman i riksdagskansliet (som f.ö. lurat till sig svenskt medborgarskap) får ju inte pressackreditering av riksdagsförvaltningen då han anses utgöra en risk för rikets säkerhet (se mer om Putilov-affären här). Vi minns även SD:s kontakter med Carl Meuling, affärsmannen med miljardkontrakt i Ryssland, som förde samtal med SD om eventuellt ekonomiskt stöd till dem. I EU-parlamentet agerar SD som Rysslands nickedockor.

Det är inte svårt att hitta likheter mellan Trump och SD. Liksom Trump, driver också SD en väldigt krigisk retorik, och liksom Trump, hade de en kampanj inför valet för att framställa det som riggat. En viktig skillnad är dock att Donald Trumps ställning som president, ger honom den makt och status som krävs för att kunna mobilisera så många anhängare för att sabotera valet (och låta en viktig del av försvarsapparaten stå passivt när de hotar med att ockupera kongressen). Ngn sådan makt har inte SD i dagsläget. Men arbetssättet att mobilisera en svans för att ta hand om det de inte vågar göra själva är ju gemensamt. Minsta lilla kritik som riktas mot SD kan föranleda en hel del hot och/eller hatmejl, som SD sedan inte tar ngt ansvar för.

Peter Nilssons utspel luktar hyckleri på långa vägar. Den som är uppmärksam, lägger märke till att Petter Nilsson fördömer upploppen i Washington utan att någonstans rikta kritik till Donald Trump eller ens nämna honom. Han tar gärna avstånd från de våldsamheter som uppstod, men inte från den som manat till dessa.. Inger är fegare i politiken än att inte våga stå för sina egna åsikter eller sin egen politik.

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg kunde inte ha uttryckt det bättre:

Den som tror att SD skulle ändra sitt beteende om de får makt är oerhört naiv. De pratar som Trump, agerar som Trump och skulle försöka fuska som Trump om de bara hade möjligheten.

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

 1. thedoctor

  Hej!

  Jag håller med dig om allting du skriver förutom Trump och Rysslandskopplingen. Det är tråkigt att du som så många andra fallit för Russiagate. Att Trump skulle ha konspirerat med Putin för att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 är vederlagd. Inte bara genom Müller-rapporten utan av flera journalister, Aaron Maté, Max Blumenthal, Glenn Greenwald m.fl. Jag råder dig även att både läsa och lyssna på Stephen F. Cohen (en framstående Rysslandsexpert som tyvärr avled i höstas) som gav en mycket mer nyanserad bild av Rysslands agerande i världen baserat inte minst dess historia.

  Det är möjligt att avsky Donald Trump för det han verkligen har gjort sig skyldig till utan att hemfalla åt fantasier och påhitt för det. Han är hemsk nog för att behöva beslå honom med uppdiktade anklagelser.

  Varför tar jag upp denna lilla punkt trots att den tar så liten plats i ditt inlägg? Jo, för att det är ett lömskt argument som har fått fäste nästan överallt och som underminerar den verkliga kritiken. Den som ställer frågan: Hur kunde sådana personer och partier som Trump och SD överhuvudtaget vinna så mycket dragningskraft från början? Det är enligt mig inte så att vare sig Trump eller SD har varit ovanligt skickliga utan det är deras motståndare som varit och fortfarande är så förbannat dåliga. Både Demokraterna i USA och Socialdemokraterna (inklusive fackföreningsrörelsens toppar) har svikit de ekonomiskt och politiskt svagaste i sina respektive länder. Till slut tröttnar folk och antingen slutar att rösta och engagera sig eller så slänger de in en politisk molotov-cocktail i det politiska systemet.

  Därför är det viktigt att all kritik och alla anklagelser riktade mot politiska motståndare är sanna och håller för granskning.

  I övrigt, keep up the good work Alejandro.

  Några länkar:

  https://www.youtube.com/watch?v=qdYw6jk3TTA

  https://www.youtube.com/watch?v=rZLivPgNZjU

  https://www.youtube.com/watch?v=TgqaEBw9Ev0&t=14s

  https://www.youtube.com/watch?v=8io9WfiGQzY

 2. thedoctor

  PS!

  Vad gäller SD:s kopplingar till Ryssland är jag sämre insatt så vad de beträffar så låter jag det vara osagt.

 3. Ja Til SD

  Trump var världens bästa president. Jag grät när Biden juksade med valet och stal segeren från Trump. Och SD är Sveriges enda hopp. Om ni svenskar vil överleva, rösta Sverige Demokraterna. Sverige eksisterar inte om 10 år om ni inte gör det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.