Nytt politiskt landskap öppnar sig..

Intressant att ta del av alla internationella och nationella kommentarer till valresultatet. The Economist hade två artiklar om Sverige i veckan. När hände det senast. Ser fram mot kommande analytiska artiklar.

 När allt kladdas mot mitten blir periferin tydligare, både på höger och vänstersidan.

Den liberala kompassen blir allt värdefullare!

Hur tänkte (s) ? Det ska bli intressant att se hur s-ledningen hanterar läget.

S tidigare vinnande strategi förutsatte en tydligt utstakad gräns mot vänsterpartiet.

Den har nu suddats ut. Det verkar finnas 3 s-varianter, en helröd=v som sköter utrikespolitik mm, en grön=mp som håller i de moderna miljö- och företagarfrågorna och så resterna av gamla s – vad står den delen för idag verkar folk i främst storstäderna undra? I Norrland verkar vi tycka att det är bra.

Kommunistiskt stöd i riksdagen har s gärna tagit emot tidigare, men något kommunistiskt inflytande över regeringspolitiken har inte varit tänkbart över huvud taget. Den tydligheten har svenska folket kunnat lita på i alla tider.

Men i samma stund Sahlin och Ibbe desperat beslöt att att försöka regera tillsammans med ett av Västeuropas minst reformerade gamla kommunistpartier började massor av rädda medelklass- och mittenväljare stötas bort av kommunisthotet. Det torde avgjort valet i förra söndagen, säger många bedömare.

S övergav helt sin tidigare vinnande strategi. Men inte nog med det. Partiet blundade också för en tydlig läxa från det förflutna. S har alltid gått tillbaka när man slarvat med tydlighet mot vänsterpartiet.

Övertydlig  var den undersökning från United Minds som i veckan redovisades på DN Debatt: hela 32 procent av de tidigare S-väljare som bytte block gjorde det på grund av  Lars Ohly och Vänsterpartiet.

Sedan finns nya dimesioner som inte kan "låsas in" som höger eller vänsterfrågor. En del partier verkar ha bortsett från dessa nya strömmningar.

I en global värld, där alliansens Sverige framstår ett trovärdigt ekonomiskt föredöme, blir begrepp som klass och klyftor luddiga. Människor har en tydlig egen uppfattning och kan via nyhetssändningar och nätet ha en klar egen uppfattning om vad som är relevant politisk informaton och vad som verkar vara mindre relevant.

Folk är inte dumma…

Etiketter:

4 kommentarer

  1. stina lindberg

    Du refererar till United Minds. Det är aningslöst. En välkänd högerpartist är en av grundarna (Markus Uvell, numer Timbro). Det känns kanske pålitligt ur ett liberalt perspektiv, men United Minds får t ex i oberoende liberala Expressen ”storstryk” när det gäller trovärdigheten i den opinionsundersöknng du refererar till (http://blogg.expressen.se/opinionsbloggen/entry.jsp?messid=622681). Det statistiska underlaget utgjordes av ca 45 personer!
    Du skriver: ”När allt kladdas mot mitten blir periferin tydligare …” Ska jag tolka det som att FP (tydligt mittenparti) är en del av ”kladdet”?

  2. Anders Lennartson

    Hej Stina, snarare är det så att allt fler partier vill framhålla liberala värderingar, som liberal är det naturligtvis en bra utveckling. Tre trender kan noteras.
    1/ Väljarna vill ha mer kompetens och mindre ideologi.
    2/ Väljarna visar missnöje över hur den Svenska Modellen utvecklas. Mer jibb mindre bidrag säger väljarna.
    3/ Socialismen verkar vara på tillbakagång i hela Europa
    Sammantaget ökar de liberala strömningarna med mer marknad men med socialt ansvar.

  3. stina lindberg

    Jag ser att du förvaltar det liberala budskapet från Gunnar Helén: ”Att vara liberal är att vara kluven. Att ständigt föra argument åt två håll, vare sig nu debatten utkämpas inom en själv eller på offentlig plats. Att vara liberal är att mot en sorts människor försvara det som man nästa dag måste angripa hos en annan …”. Jag ville också veta om du tyckte United Minds var tillförlitliga, det svarade du inte på. Du är nog en riktig liberal!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.