Affärsguide och tips

Molntjänster – Ett Mycket Bra Sätt För Företag Att Lagra Data Och Information

molntjänster2

Att använda sig av molntjänster av olika slag är ett mycket bra och effektivt sätt att lagra och bevara information och dokument. Att använda sig av det så kallade molnet är ett nytt och innovativt sätt att arbeta. Molnet och de tjänster som finns tillgängliga via denna kanal blir fler och fler och de redan befintliga utvecklas och förbättras kontinuerligt.

Inom företagsvärlden har det dock länge förekommit en hel del missuppfattningar om den här typen av tjänster. En av de vanligaste myterna när det kommer till företag och deras användning av molnet inkluderar bland annat att det inte skulle vara tillräckligt säkert att använda molnet för företag när det kommer till lagring av information. Det sägs att man som företagare riskerar att förlora kontrollen över den information man väljer att placera i molnet. En annan vanlig missuppfattning eller förutfattad mening är att dessa tjänster helt enkelt inte passar för användning i den bransch där man etablerat sig eller är kompatibelt med den egna verksamhetens inriktning.

Denna inställning borde ändras då det inte ligger några som helst sanningar eller fakta bakom dessa myter. Felaktiga uppfattningar eller helt enkelt otillräcklig kunskap har skapat en mycket negativ bild av företags möjligheter att använda sig av molntjänster. Många borde dock tänka om på den punkten. Utvecklingen har nämligen visat att det ofta är mycket fördelaktigt för företag att omstrukturera vissa delar av verksamheten och börja begagna sig av molnet på fler sätt i den dagliga driften av verksamheten.

Visst kan det kännas onödigt krångligt eller som ett omfattande och tidskrävande projekt att flytta över delar av ett företags verksamhet till ett nytt forum men fördelarna som man kan vinna genom att göra den ansträngningen överstiger verkligen nackdelarna.

Fördelar med molnet

För det första så är molntjänster såklart tillgängliga på ett helt annat sätt än andra lagringstjänster, vilket är en av de bästa anledningarna att använda sig av molnet. Tack vare dessa tjänster kan alla medarbetare komma åt det de behöver var de än befinner sig. Tjänsterna är också mycket flexibla och som företagare är det enkelt att utforma tjänster som passar företaget och dess behov. Man väljer till exempel själv hur mycket lagringsutrymme som behövs och skulle detta behov förändras med tiden är det lätt att utöka eller dra ifrån. Dessutom erbjuder de flesta större leverantörer möjligheter att lägga till andra tjänster så som e-posthantering, ordbehandlings- och kalkylprogram och möjligheter till chatt- och videosamtal. Genom att använda sig av dessa tjänster har man allt man behöver för att sköta arbetet på ett och samma ställe – det hela är faktiskt mycket smidigt.

Gamla myter inte sanna

De gamla, och som det visat sig, mycket seglivade myterna om otillräcklig säkerhet håller inte heller när det gäller dagens tjänster. Även här är leverantörerna mycket seriösa och de inser ju också att det allra viktigaste för dem är att kunna garantera sina kunders säkerhet och integritet. Eftersom de oftast har större resurser än små eller medelstora företag har de också möjlighet att tillhandahålla säkerhetslösningar av helt annan kvalitet och omfattning än vad många enskilda företag själva kan åstadkomma.

Molntjänster håller alltså mycket hög kvalitet, erbjuder en rad olika tjänster och användningsområden och ser dessutom till att högsta säkerhet bevaras. Man skulle därför kunna misstänka att det är en dyr historia att använda sig av molnet men det stämmer inte, ofta blir det faktiskt betydligt billigare i längden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.