Affärsguide och tips

Hur viktig informationsteknologi är för framgången i affärer

industry-2630319_1920

Världen genomgick under den senare halvan av 1990-talet en IT-revolution och alla minns väl företag som Boo.com, Framfab och Icon Medialab och vad som hände med dem, IT-revolutionen fick snabbt ett nytt namn, It-bubblan, och när denna bubbla sprack ledde det till att Stockholmsbörsen kraschade år 2000. Hypen kring Dotcom-bolagen ledde till en finanskris. Idag är det få som talar om någon revolution, trots att denna revolution pågår med oförminskad hastighet. Numera handlar det dock inte främst om Dotcom-bolag, IT-revolutionen handlar om hur företag genom att använda IT förbättrar sin produktivitet och hur företag idag är helt beroende av IT för att nå framgång.

Småföretag

Idag finns det få företag som inte använder sig av någon form av IT i sin verksamhet, oavsett hur litet företaget är. Ett litet företag kanske använder det för marknadsföring, försäljning eller rekrytering av personal. Vi kanske inte ens tänker på det som IT men små företag använder sig ofta av sociala media i sin marknadsföring. Ett bageri kanske lägger upp en bild på de tårtor de bakar på Facebook, en bilhandlare använder sig av Blocket för att annonsera ut sina bilar och många små företag använder sig av Facebook eller Linkedin för rekrytering av personal. Idag är detta helt självklart men för bara 20 år sedan var det omöjligt att på ett så enkelt sätt nå så många potentiella kunder som det idag går att nå med hjälp av dessa onlinetjänster. Många småföretag har dessutom utöver sin fysiska butik också en webbshop som gör att de kan nå fler kunder.

Medelstora företag

För lite större företag är kanske inte sociala media den optimala plattformen. Medelstora företag använder sig visserligen av sociala media, men då dessa företag ofta har större finansiella muskler finns det bättre lösningar. Förutom att synas på sociala media behöver medelstora företag ofta en bra hemsida där kunder kan nå dem För att bygga upp bra hemsidor är det bäst att anlita IT konsulter då hemsidan måste byggas på ett sådant sätt att den interagerar med företagets övriga system. Medelstora företag behöver ibland också genomföra marknadsundersökningar, något som tidigare var både tidskrävande och kostsamt. Med hjälp av webb- eller mejlbaserade marknadsundersökningar går det att nå fler människor än vad som var möjligt förr och kostnaden för att genomföra en marknadsundersökning är idag betydligt lägre.

Förutom att använda IT för marknadsundersökningar, att ha en bra hemsida och att finnas på sociala media använder ofta medelstora företag sig av IT-lösningar för sin marknadsföring. Genom att analysera var på internet potentiella kunder håller till går det att med hjälp av riktad marknadsföring, till exempel annonser på speciella forum, nå dessa kunder till en lägre kostnad än att bara planlöst annonsera. För att vara säker på att potentiella kunder hittar företaget när de söker efter produkter eller tjänster brukar medelstora företag också använda sig av SEO, Search Engine Optimization. De lösningar ett medelstort företag behöver för att bli framgångsrikt är ofta för komplicerade för de egna administratörerna att implementera och för ett medelstort företag är det ofta för kostsamt att ha en egen IT-avdelning. IT-konsultföretag är ett av de bästa alternativen för dessa företag som vill uppdatera sina lösningar. Tips på hur du hittar en IT-konsult går enklast att få genom att göra en sökning på Google eller genom att söka på sociala media, framförallt Linkedin.

Stora företag

För stora företag handlar IT mycket om kommunikation, kommunikation med kunder och kommunikation inom företaget. I små och medelstora företag kan ofta företagsledningen överblicka verksamheten medan detta är mycket svårt i stora företag. Stora företag använder sig ofta av CRM-system, Customer Relationship Managment, för kontakt med kunder. För intern kommunikation används epost, smarta ärendehanteringssystem och system för kvalitetsuppföljning gör att allt går att analysera och ger företagsledningen en överblick över företagets utveckling. Inköpsavdelningar letar efter nya produkter på B2B nätverk som till exempel Alibaba. Utöver detta använder sig stora företag av IT rekrytering, IT baserade marknadsundersökningar och riktad marknadsföring på internet via bland annat sociala media. Stora företag med dess omfattande IT-system kan vara sårbara för dataintrång och IT säkerhet är därför viktigt för dessa företag. Stora företag har ofta egna IT avdelningar men behöver ändå ibland ta hjälp av IT konsulter.

IT-konsulter

För det lilla företaget räcker det ofta med att synas på socialmedia för att nå kunder, en hemsida eller en webbshop kan öka försäljningen, och för små företag finns det nyckelfärdiga hemsidor och webbshoppar att köpa som är enkla att själv sköta om. Det är framförallt de medelstora och de riktigt stora företagen som är beroende av IT-konsulter. De IT-lösningar dessa företag behöver för att nå framgång är ofta för komplexa för att företagets egen personal skall kunna bygga upp och underhålla dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.