Mer välfärd med Alliansen

Många går på myten att välfärden förlorar enligt formeln att om en krona flyttas från A till B så blir resultatet plus 1 krona för B och minus 1 krona för A. Inget kan vara mer felaktigt.

Skolan, sjukvården och äldreomsorgen finansieras till absolut största del av de skatteintäkter som kommuner och landsting får in. Skatteintäkternas nivå är helt beroende av antalet arbetade timmar i vårt land. Ju fler sysselsatta desto bättre för nivån på skatteintäkterna.

Sen finns ett samband mellan skattens nivå och viljan att arbeta. Ju mindre man får behålla av lönen desto mindre incitament att arbeta och desto mindre har jag och du att konsumera för. Detta förhållande gäller även omvänt.

Nu fakta: Under Alliansregeringen har sysselsättning ökat i vårt land med över 200 000 personer. Skattekvoten eller skattetrycket om man så vill har sänkts med 4 %. Skatteintäkterna har sammantaget ökat med 11% i vårt land. Är det denna bild som förmedlas av de röd-gröna? Nej!

Genom att vi sänkt skatten har fler kommit i arbete, fler ändå vill arbeta (därav den ökade arbetslösheten). Välfärden (sett som skola, vård och omsorg) har därmed fått mer resurser att använda än någonsin tidigare. Att istället öka beskattningen på hushåll och företag skulle därför minska resurserna till vår välfärd.

Sverige har haft den bästa tillväxten i EU ackumelerat över tid. Tack vare skattesänkningar som stimulerat till ökad sysselsättning. Så skapas mer resurser till vår välfärd.

En använd krona på rätt ställe ökar i värde till gagn för alla. På fel ställa är värdet i bästa fall konstant men troligast fallande.

6 kommentarer

 1. Marianne R Johansson

  Jag skulle verkligen velat ha samma mattelärare som du! För jag fick tyvärr lära mig att räkna på ett helt felaktigt vis uppenbarligen! Självklart får A en krona mindre, om jag flyttar den till B!
  Utan att ha några som helsta siffror, så vet jag att kommuner och Landsting är ganska beroende av Stadsbidragen, som också finansieras av skattepengar, skattepengar som Staten drar in. Och minskar vi dom, så minskar vi också välfärden, det kan vi som lever ute i verklighete förövrigt se att så har skett!
  Arbetslösheten är fortsatt hög, runt 8% någonstans tror jag. Många mer studerade och klokare människor än jag säger att Alliansens skattesänkarpolitik inte ger fler jobb! nej, hur skulle den kunna göra det kan jag då tänka?! Att sänka skatten gör bara den rike rikare och den fattige fattigare. Med sänkta skatter blir det dyrare att leva.

 2. lf

  Genom vi sänkt skatten har fler kommit i arbete säger du,men så kommer det ”fler vill ändå arbeta(därav den ökade arbetslösheten)”?
  Det är svårt att få ihop. Det är svårt att tolka det på annat sätt än att ju fler i arbete ju större arbetslöshet.
  Sellström du är svår!

 3. N-O

  En miljard som försvinner till utländska skatteparadis via privatiserad vård
  och skola är en förlorad miljard för Sverige , det måste väl till och med en
  civilekonom begripa ??
  Med tanke på att vi blivit ca 500.000 fler i landet sedan 2006 så är
  200.000 fler i arbete inte så mycket att yvas över .

  Arbetslösheten har ökat , räknat både i personer och procent . (SCB)
  Antalet socialbidragstagare har ökat med ca 37 % , den ökningen
  är ej proportionell mot befolkningsökningen .(SCB)

  Detta har inget att göra med folks eventuella arbetsvilja utan att man inte
  kan försörja sig på de försämrade nivåerna i a-kassa och sjukpenning
  som alliansen har bestämt ska gälla .

  Min frus cancer läker garanterat inte fortare för att hon får lägre sjukpenning !

  Det finns inte fler arbeten att söka om alla arbetslösa blir utan pengar och slutar att konsumera ,
  det borde även en civilekonom förstå …..

 4. JonasE

  Då är det dags för lite mothugg på din ”fakta”, att skatteintäkterna har ökat med 11% är en fråga om hur man vill räkna, – i rena kronor så stämmer det, men ser man till inflationstakten så är skatteintäkterna i det närmaste bara indexreglerad, och räknar man in befolkningsökningen in i detta så har vi haft rent negativa skatteintäkter då skatteintäkterna har i reala termer per capita minskat med ca 5% !!.

  Skattekvoten har visserligen sänkts med 4%, men då tillkommer alla de kostnader som Alliansens politik tillfört såsom ökande bilkostnader men minskade reseavdrag ( slår hårt på landsbyggden ) , samt att den fattigaste tiondelen har ju gått rejält minus på Alliansens politik ( SCB och en av Borgs höstbudgetar), men det rikaste har blivit än rikare av Alliansens 2/3 politik !!.

  Man kan ju även räkna på detta sätt: – vi haft en befolkningsökning på ca 6%.
  Detta betyder att om vi inte sänkt skattetrycket skulle vi troligen haft en ökning av skatteintäkterna på 14.2%.
  Sänkningen av skattetrycket på 4% har alltså lett till en sänkning av skatteintäkterna på 5%.
  Inte riktigt samma sak som Alliansen påstår

  Sen så är sysselsättningssiffrorna från Allianshåll ännu ett av det sedvanliga siffertrixandet Alliansen ständig sysslar med, om man räknar på detta sätt så har många av krisländerna i EU bättre sysselsättning än Sverige.
  Nej då är det den sedvanlig arbetslöshetsstatistiken man skall titta på eller med jämförbara EU-länders sysselsättning, och då står det väldigt klart att hur Alliansens politik misslyckats !!.

  Att fler skulle kommit i arbete genom att skatten sänkts ifrågasätts av expertisen på området ( IFAU ), det är bara i simuleringsmodeller som det fungerar så, men verkligheten är inte Alliansens starka gren tydligen !!.

  Bara en sån sak som att Alliansen satsat 27 ggr mer på skattesänkningar än på välfärd talar ju sitt tydliga språk om hur välfärden prioriteras av Alliansen !!.

  Sen så har till exempel Estland bättre tillväxt än Sverige, just för att dom inte skattesänkt bort allt överskott !!.

  Slutligen så är inte Alliansens 2/3 politik till gagn för alla, den bara påstås vara det av er, bara en sån sak som att bidragsberoendet ökar trots alla fagra tal om ”arbetslinjen” talar sitt tydliga språk….-Alliansens politik fungerar inte som utlovat då inte alla får ta del av den !!.

 5. Pingback: Matz Keijser's Blogg | Borgarna ifrågasätter egen trovärdighet

 6. Stefan

  Flyttas en krona från A till B så blir resultatet pluss en krona för B och minus en krona för A!! Att påstå annat beror antingen på att man inte kan räkna eller ljuger medvetet. Vilken kategori tillhör du Sellström?

  Påståendet att skatteintäkternas nivå helt skulle vara beroende av antalet arbetade timmar är en sanning med modifikation. Jag har den uppfattningen att även sjuka och arbetslösa betalar skatt – eller har du en annan uppfattning även där? Tänker du nu försöka kontra med att dessa människors ersättningar betalas med skattepengar, så tycker jag att du tänker till…..

  Sedan hanterar du sanningen ganska lättvindigt när du påstår att sysselsättningen ökat med 200 000 personer under er tid vid makten. Det är visserligen så många fler som har arbete, men sysselsättnigsgraden har väl sjunkit!? Att det är fler och fler i arbete är väl dessutom inget ovanligt? Patetiskt argument, Sellström!

  Att skatteintäkterna ökar allteftersom vi blir fler är väl heller inget konstigt – förutom för er i alliansen förstås!

  Att fler har kommit i arbete pga era skattesänkningar kan du inte bevisa! Vissa TROR det, men det är en annan sak. Du kan ju också gärna tala om PRISET per styck på dessa eventuella jobb. Katastrofalt!
  Nästa påstående, som även det är en lögn, gör mig rent av förb…..! Att ens insinuera att den ökade arbetslösheten beror på att tidigare lata och arbetsovilliga helt plötsligt skulle vilja arbeta för att skatterna sänkts är så korkat och förolämpande att man undrar om du ens förstår vad du skriver!!?? Siffror och bevis på det också, tack!!!

  ”Sverige har haft den bästa tillväxten i EU ackumulerat över tid.” Jaha du – siffror på det också! Ackumulerat över vilken tid? Beroende på skattesänkningarna?? Ojojoj….. Fantisera mera.

  Trots allt så avslutar du med en sanning. Problemet för dig/er är att ni gör tvärtemot. Använder pengarna på fel ställe, alltså! Hopas att ni inte hinner förstöra alltför mycket mer under det år ni har kvar. Senaste opinionssiffrorna är underbara!!!!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.