Fäviken Magasinet – Årets Matupplevelse

Av , , Bli först att kommentera 0

Under måndagskvällen var det dags för den årligt återkommande White Guide-galan, där man presenterade årets bästa restauranger.
Bästa restaurangerna i landet blev Frantzén/Lindeberg i Stockholm och Oaxen Krog på Mörkö och Årets Matupplevelse hittar man på Fäviken Magasinet, Åre/Järpen. Blev otroligt glad över att Fäviken Magasinet får den utmärkelse som den förtjänar. Det trista är att jag förmodligen inte kommer att hinna med ett besök på Oaxen innan de lägger ned. I sommar är sista sommaren som de kör och har du möjlighet så föreslår jag ett besök.

Fler bilder från mitt besök på Fäviken Magasinet hittar du här.

Till årets upplaga har White Guide bedömt cirka 800 restauranger och 90 barer oc  av dessa presenterar fick 456 restauranger och 35 barer vara med i årets upplaga av den svenska restaurangbibeln.

När det gäller de lokala restaurangerna är det väl ingen överraskning att Viktoria ligger i topp och känns riktigt fint att ha Bistro Le Garage som kvarterskrog.

Mycket god klass
Viktoria, Umeå 30/77
Hotell Borgafjäll, Borgafjäll 28/74

God klass
Borgagården, Borgafjäll 27/66
Bistro Le Garage, Umeå 26/66
Fleetwoods Matsal, Hemavan 26/62
Invito Ristorante Italiano, Umeå 23/64
Rex Bar & Grill, Umeå 24/64
Teatercafét Bar & Restaurang, Umeå 24/62

Också ett bra ställe
Sävargården, Umeå
Hotell Wilhelmina, Vilhelmina
Sånninggården, Hemavan

Bli först att kommentera

Stamgästkorten flyttar in i mobilen

Av , , Bli först att kommentera 0

Här om veckan dök det upp en fin app till iPhone. Det är favoritkaféet i Stockholm, Cocovaja, som har gjort en app till iPhone som ersätter till de gamla klassiska stamgästkorten. Ni känner nog igen de där papperslapparna som gör att man får var nionde eller var tionde gratis och som man alltid tappar bort innan man hinner plocka ut sitt gratiskaffe.

Nu när mobilen blir allt viktigare i våra liv känns det som ett naturligt steg att flytta kortet från plånboken till mobilen. Mobilen har man ju alltid med sig och den rymmer hur många olika kundkort/lojalitetsprogram utan att den sväller och blir så tjock att man inte rymmer några fler kort.

Många företag jobbar på att det ska bli smidigare att göra betalningar med hjälp av mobilen. Det finns lite olika tekniker man jobbar med för att lösa betalningar via mobilen så än dröjer det ett antal år till innan vi helt kan skrota plånboken. Men jag längtar redan dit.

Till dess får vi tacka Illias för att han jobbar på att ligga i framkant och gör att jag aldrig mer kommer att glömma mitt stamgästkort hemma när jag kommer på besök.

Bli först att kommentera

Smått och gott och länkat – 2011/02/26

Av , , Bli först att kommentera 0
Bli först att kommentera

Mina bästa iPhone-appar

Av , , Bli först att kommentera 0

Här tänkte jag presentera några av mina favorit-appar till iPhonen.
I och med att fler och fler i bekantskapskretsen skaffar iPhone får jag allt oftare frågan om vilka mina favorit-appar är. Inspirerad av Jerry Silfwer tänkte jag visa hur min förstasida ser ut på telefonen och visar vad jag använder mest.

Från vänster, uppifrån och ned:

? Meddelanden: SMS och MMS
? Dropbox: Grym tjänst för att samla dokument som man behöver komma åt när man är på språng eller rör sig mellan många olika enheter. Har skrivit mer om tjänsten här.
? Navigon: GPS navigator som funkar både i bil och till fots som jag har skrivit om tidigare här. Använde den en hel del under promenader i Milano i höstas.
? Camera+: Kanske den bästa kamera-appen. Finns gott om kameraprogram och jag gillar denna.
? Spotify: Funkar grymt bra i mobilen och det bästa är nog möjligheten att skicka ljudet till stereon via Airplay.
? Klart.se: Snygg och smidig väder-app som tar väderdata från norska YR.no.
? Klocka: Behöver nog ingen närmare beskrivning.
? Reeder: Bästa appen för att hålla koll på rss-flödet. Synkar mot Google Reader.
?  Evernote: Grym för att samla anteckningar och bilder och synkar perfekt mellan datorn, i iPhone och iPad.
?  Echofon: Det finns en uppsjö program för att använda Twitter och för mig är detta den som funkar bäst.
? FirstClass: Kanske inte den bästa appen men den används flitigt då det är jobbmailen.
? Inställningar: iPhonens egna program för att ändra inställningar i telefonen.
? WhatsApp: Ett program där man kan skicka textmeddelanden, bilder och ljudklipp via datatrafik i stället för sms eller mms. Kan kapa sms-kostnaden rätt rejält för en del.
? Facebook: Behövs väl inga kommentarer här.
? Read It Later: Perfekt för till exempel offlineläsning på flyget.
? LED Flashlight: Behövs när man jobbar skift och inte vill väcka sambon med att tända allt för mycket lampor ochkunna smyga in i sovrummet utan att snubbla eller slå ihjäl sig.
? Telefon: Ringa och hålla koll på kontakterna.
? Mail: Mailen, den privata.
? Safari: Webb.
? Calvetica: Kanske den bästa kalendern men absolut den snyggaste och så har ett vackert veckoläge som jag gillar skarpt.

Kan tillägga att jag även spelar lite AngryBirds, gillar Swedbanks-app, tittar på både SVT-play och TV4-play, planerar tv-tittandet via TV.nu-appen och letar vettiga reseguider till New York. Och KalkylatorMy Measures, Convertbot och iCurrencyPad är också program jag skulle ha svårt att klara mig utan…

Bli först att kommentera

Magisk upplevelse på Fäviken Magasinet

Av , , Bli först att kommentera 0

Under en av 2010 års sista dagar fick jag uppleva ett av årets absoluta höjdpunkter. Besöket på Fäviken Magasinet, ett par mil utanför Åre, var en otrolig upplevelse.

Magnus Nilsson som basar över restaurangen främjar det lokala i sitt arbete. Konceptet kallar Magnus för Rektún mat, riktig mat, och handlar delvis om att gå tillbaka till ursprunget och hur man gjorde förr i tiden. Råvarorna försöker man i möjligaste mån att ta från Fävikens stora egendom och det man inte kan odla själva, fälla eller fånga köper man från byarna i närheten. Enda undantaget är en del havsfisk och skaldjur, som de ruskigt fina pilgrimsmusslorna som har fått en stående punkt på menyn, tar man från en fiskarfamilj i Norge.

Menyn är fast och det enda man som besökare väljer är om man vill ha vinpaket eller inte. Antalet rätter och vad som serveras varierar från vecka till vecka, allt beroende på tillgången på råvaror och vad man har kvar i skafferiet.

Priset för en meny ligger på 995:- och om man ser till maten som serveras, servicen och helhetsupplevelsen kan jag inte säga annat än att det är otroligt prisvärt och i mina ögon är det ett riktigt fynd.

Restaurangen har tolv platser och om du så bara tänker på att passera Årefjällen och gillar god mat rekommenderas verkligen ett försök att boka en av de tolv platserna. Det är väl värt det.
Allt är så genomtänkt och perfekt att jag blir lycklig bara att tänka tillbaka på besöket.

Inlägget har också publicerats på http://duaumea.blogspot.com.

Bli först att kommentera

Smått och gott och länkat ? 2011/01/27

Av , , Bli först att kommentera 0
Bli först att kommentera

Smått och gott och länkat – 2011/01/03

Av , , 2 kommentarer 0
2 kommentarer

Smått och gott och länkat – 2010/11/23

Av , , 2 kommentarer 0
2 kommentarer

Jobbsökande 2.0 ? i stället för enbart en ansökan på papper

Av , , 1 kommentar 0

Att använda sociala medier i jakten på ett nytt jobb blir allt vanligare. Under dagen snubblade jag över ett exempel där en person som är ute efter jobbet som affärsutvecklingschef på Norran har börjat blogga om jobbsökandet.

Han (eller hon) är anonym och kallar sig för Mr Norran och har satt upp en blogg på mrnorran.wordpress.com, en Facebookprofil där han heter Äffärsutvecklare Norran samt ett Twitterkonto för Mr Norran. En av de få saker man vet om Mr Norran är att denne uppger Stockholm som bostadsort.
All aktivitet på dessa konton har börjat relativt nyligt, Twitterkontot är registrerat lördag 13/11, Facbookprofilen har de första noteringarna samma dag  och bloggens första inlägg kom samtidigt.

Mr Norran är aktiv på Twitter där även Norrans chefredaktör, Anette Novak, är väldigt aktiv. Och på Facebook har Äffärsutvecklare Norran, aka Mr Norrans, blott en enda vän men det är Norrans IT-chef, Lars Wahlberg, så man kan säga att han har valt Facebookvän med omsorg.

Om det hela ger resultat eller inte återstår att se men helt klart har den anonyme jobbsökare fått en del uppmärksamhet med sitt jobbsökande.
Bland annat från Anette Novak själv men även från andra. Och allt har inte varit helt positivt. Mr Norran har skickat ut till ett tiotal tweets till lite olika personer i mediebranschen och försökt att skapa en hype/sprida information kring sitt jobbsökande men det har hos en del upplevts som att han spammat sina followers. Efter ett påpekande från en av sina followers så har han slutat att skicka riktade meddelanden om hans jobbjakt.

Ska ändå bli spännande att följa det hela för att se hur det slutar – får han jobbet eller inte. Oavsett utgången så har den anonyme jobbsökaren fått mer uppmärksamhet än enbart med en ansökan på papper.

1 kommentar

Smått och gott och länkat ? 2010/11/14

Av , , Bli först att kommentera 0
Bli först att kommentera