Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nya Resecentrums placering.

I dagarna fick vi beskedet att kommunen äntligen fått köpa järnvägsstationen med tillhörande markområde, vilket är goda nyheter för Umeå och dess invånare. Vännäsvägen nu kan flyttas och värdefull tomtmark frigöras i centrum. Förhoppningsvis kan den nya sträckningen bli effektivare utan övergångsställen på samma nivå som bilarna, vilket leder till bättre trafikflöde, mindre stopp och en bättre miljö.

Då vi alla vet att vi har problem med luftkvaliteten i vår stad är det mycket förvånande att kommunen och dess beslutsfattare verkar ha bestämt sig för att bygga ett Resecentrum på området, och flytta nuvarande busstation och bygga ihop den med järnvägsstationen. Detta innebär att all den tunga trafiken med alla dess utsläpp blir kvar i centrum med allt vad det medför i sämre luftkvalitet och buller.

Jag frågar mig helt kort varför man inte bygger och placerar ett nytt Resecentrum på Umeå Östra? En sådan placering skulle leda till många fördelar.

Dels får vi bort den tunga busstrafiken från centrumkärnan, dessutom binder vi på ett naturligt sätt ihop stadstrafiken med regiontrafiken vad gäller bussarna och tågen.

Det går dessutom sannolikt att bygga säkrare ombordstigning för busspassagerarna på detta område då markområdet är betydligt större. Ett nytt godsmagasin skulle kunna placeras under nuvarande bro upp till gamla Holmsundsvägen. Bygger man sedan en inglasad korridor på övre plan av stationsbyggnaden med separata nedgångar till respektive gate kan man skapa ett system där bussarna slipper backa utan i stället kör rakt genom gaten, även detta till gagn för miljön och säkerheten.

Ha en skön kväll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.