Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skatten på pensioner.

Efter att ha sett Rapport klockan 18, och sett inslaget med undersökningen av vad svenskarna tycker om beskattning på pensioner kan jag inte låta bli att slås av en tanke. 

Det kanske inte är så tokigt att göra vad majoriteten tycker!

Undersökningen ger vid handen att ca 62% av de tillfrågade tror eller tycker att pensionärer borde betala lägre skatter än de som arbetar.

Den visar även att den förtida avgången ökat under den sittande regeringen och att fler än tidigare väljer att pensionera sig före 65 års ålder.

Kanske inte så konstigt när man ser hur formeln för Allians regeringens Arbetslinje ser ut:

Färre individer + mera arbete + mera stress + högre arbetsbelastning + ökad vinst för företagen = Arbetslinjen

Med denna formel blir det lättare att förstå varför den förtida avgången ökat.

Dessa förtida avgångar frestar självfallet på pensionssystemet ännu mer, och hotar att få det att kollapsa. På precis samma sätt som sjukförsäkringssystemet kommer att kollapsa när effekterna av Arbetslinjen slår till fullt ut, vi kommer att få uppleva en lavinartad ström av människor som blir sjukskrivna därför att de inte längre orkar.

Med detta i åtanke är det kanske inte så tokigt att vi tittar över beskattningen på pensioner.

Gör man om beskattningen så att pensionärer betalar lägre skatt på sin pensionen än vad en löntagare gör på löneinkomster så kommer vi sannolikt att spara en massa pengar i stadskassan.

Man skulle kunna höja taket/fribeloppet för när skatt börjar betalas drastiskt för pensionärer. Då slipper vi betala ut bostadsbidrag till ett stort antal av våra pensionärer, och behöver således inte arbeta dubbelt med dessa pengar.  I dag är det först skatt på pensionen, för att därefter följas av utbetalningar i form av bostadsbidrag, inte sällan är skatten på pensionen och bostadsbidraget nästan lika stora.

Om vi gör denna förändring ska den självfallet bara gälla för de som pensionerar sig vid, eller efter ordinarie pensionsålder.

Väljer man att pensionera sig i förtid så ska skatten på pensionen vara lika stor som skatten på lön vid arbete. Denna effekt bör dessutom följa med även efter att den som valde förtida avgång uppnår ordinarie pensionsålder. Då kan vi även bättre finansiera de kostnader som pensionssystemen drabbas av i och med det stora antalet förtida avgångar. Det blir helt enkelt en bättre koppling för den enskilda individen mellan förtida avgång och de ekonomiska effekterna av densamma

Jag tror dock att vi bör göra en ordentlig kalkyl för att fullt ut förstå effekterna. Men kalkylen och iden är väl värd att tänka och räkna på.

Jag tror även att en lägre skatt på pensioner kommer staten och företagen till godo på många olika sätt.

Dels kan det ju faktiskt vara så att man med slopad eller lägre skatt på pensioner skulle kunna sänka pensionsbeloppet något och ändå ge pensionären mer pengar rakt i fickan.

Samtidigt har pensionärer har mera fritid än de som jobbar, och således mer tid att spendera sina pengar. Vi vet även att pensionärer spenderar merparten av sina pengar på hemmaplan i Sverige vilket borde ge svenska företag högre intäkter.

Högre intäkter för företagen skapar sannolikt högre vinster vilket leder till mera intäkter för staten i form av mervärdesskatt och vinst skatter.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.