Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Afrika framtidens kontinent!

Författaren har under lång tid, och då speciellt sedan jag flyttade hem i mitten av 2009 predikat att Sverige och svenska företag borde satsa på Afrika om de vill finnas på platserna där BNP och ekonomierna kommer att växa snabbast.

Fortfarande, och framför allt vid tidpunkten jag började tala om det, har man från alla håll varit väldigt skeptiska till mina råd och synpunkter.

Det är därför glädjande att höra Tony Blair prata om Afrika och hur 6 av världens 14 snabbast växande ekonomier finns just på den Afrikanska kontinenten. I Etiopien för att ta ett exempel så har man nu den snabbast växande medelklassen i världen.

Jag har predikat att Sverige och svenska företag borde haka på sin vagn direkt efter lokomotivet Kina som funnits i Afrika de sista 10 åren.

Dock är det precis som vanligt så att vi i Sverige ALLTID har en tendens att vänta tills TÅGET REDAN GÅTT!

När författaren i samarbete med Västerbottens Handelskammare och Skellefteå kommun tittade på att genomföra ett sådant projekt fick vi direkt journalister från Norra Västerbotten på oss. De hävdade att länderna I Afrika är korrupta och att Sverige borde avstå från att göra affärer med dem fram tills dess att de bättrat sig.

Låt mig säga att Sverige och Europa är näst intill lika korrumperat som Afrika, enda skillnaden är att korruptionen är mer dold hemma hos oss, dock förekommer den.

Min medicin är trots allt att om vi vill hjälpa dem att förändra, ja då måste vi börja med att göra affärer med dem. När vi sedan har deras fulla förtroende kan vi börja föra samtal om hur, och vilka förändringar de borde genomföra för att saker i deras land ska bli ännu bättre.

Jag tror inte att Sverige har råd att stå på sidan om och se på medan andra nationer och företag från dessa lägger den Afrikanska kontinenten under sig.

Dock bör vi likt kineserna fundera noga innan vi lägger vår affärsmodell. Tiden när man kunde exportera till ett land, plocka hem deras pengar och sedan avstå från att vara delaktiga i det landets ekonomiska tillväxt, de dagarna är över.

Vad svenska företag som vill lyckas behöver göra är att sätta upp egna dotterbolag i dessa länder. Hjälpa dem med kunskaps överföring och produktions tekniker. Svenska företag bör anställa lokalt, betala skatt i de länder där de verkar och i slutändan bara plocka hem de rena vinsterna efter skatt.

Kan vi agera på detta sätt så kommer vi likt kineserna att lyckas mycket väl.

Och stärkt ekonomi och lönsamhet för ett svenskt företag oavsett var den ökningen sker, är i längden bra både för Sverige som land, och för tryggheten bland svenska jobb.

Dessutom är det miljömässigt mycket sundare och bättre att sköta produktion och tillverkning så nära konsumenterna som möjligt.

Hur länge har Sverige och svenska företag råd att avstå från att på allvar etablera sig i Afrika?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.