Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Integrationsarbetet på Karet 4 Ersboda.

Författaren som varande ordförande i Kvartersrådet Karet 4 (Spanngränd, Hinkgränd och Krukgränd) på Ersboda kan idag förnöjsamt konstatera att den resa vi gjort under helgen 6 -8 juni till Helsingfors i Finland blev en stor succé och framgång. 

I vårt område, som har boende av många olika nationaliteter från alla världens hörn, jobbas det stenhårt med integration och byggande av broar mellan boende som har sitt etniska ursprung i en mängd olika kulturer.

Vi har några fasta aktiviteter såsom barngrupper på onsdagar, och Zumba grupper för kvinnor på måndagar och torsdagar, allt i vår fina kvartersgård och i samarbete med ABF.

Meningen med alla dessa aktiviteter är att bygga broar mellan alla boende i vårt område, och skapa en stark Vi-känsla. Målsättningen är att alla ska umgås med alla oavsett etniskt ursprung, och att alla vuxna tillsammans ska ta ansvar och vara goda förebilder och föräldrar till alla barn.

Detta arbete går mycket bra, och vi har som vi upplever det fått till en bra gemenskap på området där alla umgås på ett naturligt sätt.

En gång per år gör vi en resa, 2013 gick resan till IKEA i Sundsvall och årets resa gick till Helsingfors i Finland. Resan blev snabbt fullbokad och totalt reste vi 49 vuxna och barn från vårt område, en salig blandning av människor med olika etnicitet.

Jag körde själv bussen fram och tillbaka till Stockholm varifrån vi kryssade med Tallink Silja från Stockholm till Helsingfors och åter med en heldag för shopping och nöjen i Helsingfors.

Det är roligt att kunna konstatera hur väl det fungerar att umgås tillsammans oavsett etniskt ursprung, och hur alla deltagare på denna resa verkligen tog tillfället i akt och lärde känna varandra och lära sig om varandras likheter och olikheter.

Resultatet blir att alla utvecklas och lär av varandra, det som många tidigare såg som främmande eller underligt vad gäller andras sätt att tycka, tänka och agera, byttes snabbt till förståelse när deltagarna fått chans att umgås och lära av varandra.

Författaren som själv både bott och arbetat i en mängd olika länder vet hur viktigt och berikande det är att lära av varandra. Att istället för att tycka att andra nationaliteter tycker och tänker annorlunda, och kanske agerar annorlunda får man lära sig varför. Detta i sin tur gör att man som människa lär, och från tid till annan kommer till nya insikter och utvecklas som individ. 

Låt oss därför ta chansen att bygga ett starkt och kosmopolitiskt Umeå, en stad där människor från alla kulturer lever och utvecklas tillsammans. En stad där alla, oavsett etniskt ursprung, jobbar tillsammans hand i hand och utvecklar Umeå till en förebild, inte bara för Sverige, utan för resten av världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.