Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Tron att sänkt skatt ger fler jobb är FEL!

I sin blogg påstår Edward Riedel att frågan han drivit i riksdagen om sänkt energiskatt ska ge fler jobb i Norrland.

Tillåt mig att starkt betvivla detta påstående! Jag tror snarare att det blir precis som vanligt, nämligen att sänkta skatter endast kommer att späda på företagens vinster.

Alliansregeringen slår sig visserligen för bröstet och hävdar bestämt att de skapat fler jobb i Sverige genom sina skattesänkningar. Dock visar arbetslöshetstalen på motsatsen. Arbetslösheten i % av befolkningen har under deras regeringstid ökat, och görs inget drastiskt kommer denna ökning att fortgå, speciellt i gruppen långtidsarbetslösa.

Antalet jobb i siffror må ha ökat men vad regeringen glömmer av att berätta är att befolkningen ökat ännu mer än antalet nya jobb, så effekten blir högre procentuell andel arbetslösa.

Skattesänkningar i sig är ingen medicin, och då alldeles speciellt om de inte växlas in och villkoras!

Om vi vill få skattesänkningar att verkligen fungera som en motor, som genom ökad bränsletillförsel, i detta fall i form av skattelättnader, ja då måste dessa skattelättnader villkoras på sådant sätt att de endast utfaller om den som erhåller dem verkligen gör som avsett och investerar i nyanställningar och nyinvesteringar.

Med den girighet som gäller i samhället av idag kommer skattesänkningarna annars bara leda till ökade vinster och status quo vad gäller investeringar och nya jobb. Att tro att marknaden kommer att göra detta självmant utan politisk styrning är lika dumt som att tro att man kan ställa ett glas alkohol framför en alkoholist och sedan säga åt denna att inte dricka.

Medicinen mot arbetslöshet är snarare att i vissa sektorer höja skatterna, och framförallt att återreglera en massa verksamheter som sittande regering avreglerat.

Det är dags för landets kommuner att själva ta tillbaka, och i egen regi, driva skola, omsorg och alla verksamheter som sysslar med kommunalservice. Då, och först då, och gärna i kombination med villkorade skattelättnader tror jag att nya jobb kommer att skapas.

Görs detta på rätt sätt är jag säker på att vi kommer att få se en stadig tillväxt av nya arbetstillfällen, och en verklighet där trenden kan brytas och arbetslöshetstalen börjar att sjunka.

Det är dags för en NY regering, en regering som vågar driva en progressiv politik som skapar nya arbetstillfällen. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.